Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Évente 295 milliárd forint a számítógépes tudatlanság ára

Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) Magyarországon 10 éve van jelen: ma adták át hivatalosan a 300.000-ik ECDL vizsgakártyát. A háromszázeredik vizsgakártya tulajdonosa Laky Zsuzsi, 2003-as Miss Europe, Magyarország 2004. évi reklámarca.

A számítógépek térhódításával együtt a digitális írásbeliség, a digitális írástudás szerepe is egyre nagyobb szerepet kap. Ennek hiánya mind a munkáltatók, mind a nemzetgazdaságok számára súlyos anyagi hátrányokat jelent: hazánkban évente mintegy 295 milliárd forint veszteséget okoz az a tény, hogy a számítógéppel dolgozó munkavállalók többsége nem rendelkezik megfelelő számítógépfelhasználói ismeretekkel.

Egy munkavállaló hetente 2 óra 51 percet tölt el a számítógéppel kapcsolatos problémák megoldásával. Képzéssel a hatékonyság növelhető: a munkáltató fejenként évente 126000 Ft-ot takaríthat meg – áll a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kutatási összefoglalójában.

Az eseményen jelen volt Pettkó András parlamenti képviselő, Csepeli György, a GKM közpolitikai igazgatója és Damien O'Sullivan, az ECDL Alapítvány igazgatója.

Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója, az ECDL programigazgatója a születésnap kapcsán elmondta: hazánkban 10 évvel ezelőtt a digitális írástudás fontosságát felismerve indult útjára az ECDL (European Computer Driving Licence), az egységes Európai Számítógéphasználói Jogosítvány, amely az évek során a digitális írástudás terjesztésének igen fontos eszközévé vált. Az ECDL bizonyítvány által is elismert számítógépes tudás hozzájárul a munkavégzés hatékonyságához, segíti a munkavállalók és vállalkozások tevékenységét, fontos eszköze az európai versenyképesség megtartásának.

Akkor beszélhetünk digitális írástudásbeli esélyegyenlőségről, ha a lakosságnak legalább 20-30 százaléka képes lesz hatékonyan használni az internetet.

Hazánkban mindezidáig 300.000 fő váltott ki ECDL vizsgakártyát, 2010-re megfogalmazott cél, hogy ez a létszám elérje a 600.000 főt. Magyarország – a vizsgázók létszáma alapján - a 8. helyen szerepel a nemzetközi összehasonlításban, a vizsgázók számát az ország összlélekszámhoz viszonyítva pedig a 7. helyen áll. Ez azért is figyelemre méltó, mert az ECDL-t a világ 146 országában ismerik el, az Európai Unió valamennyi tagállama elfogadja, és a hazai OKJ-s képzés részévé is vált.

Az emberi erőforrásba eszközölt beruházások az ECDL esetén is hamar megtérülnek. Magyarországon majd akkor beszélhetünk digitális írástudásbeli esélyegyenlőségről, ha a lakosságnak legalább 20-30 százaléka képes lesz – alapvető számítógépes ismeretek birtokában – hatékonyan használni az internetet, és amikor legalább 6-8 százalékuk használja készségszinten a számítógép irodai alkalmazásait. Tíz év alatt értük el, hogy háromszázezer ember jelentkezett ECDL vizsgákra, célunk, hogy a következő háromszázezres jubileumot már három év múlva ünnepeljük. Az NJSZT programjában lefektettük az ehhez szükséges lépéseket, és folyamatosan teszünk azért, hogy meg is valósulhasson – de ez egyedül nem megy! A továbbiakban is számítunk a politikai és gazdasági élet szereplőinek támogató közreműködésére ahhoz, hogy – mindannyiunk érdekében – közösen megvalósítsuk a hazai digitális írásbeliséget."- hangsúlyozta Alföldi István.

Amit az ECDL-ről tudni kell

- ECDL: Európai Számítógép-használói Jogosítvány – European Computer Driving Licence
- Az ECDL a felhasználói szintű számítástechnikai ismereteket igazoló bizonyítvány, hazánkban is akkreditált program, szerte a világban egységes követelményrendszer szerint modulárisan felépülő program
- Az ECDL bizonyítványt minden európai országban elismerik, és az új hazai OKJ-szakmai és vizsgakövetelményei is tartalmazzák
- Az ECDL a digitális esélyegyenlőség megteremtésének fontos eszköze, segíti a munkavállalók elhelyezkedését és hozzájárul a munkavégzés hatékonyságának növeléséhez
- Az ECDL (Európán kívüli nevén: ICDL) 146 országban, 38 nyelven működik, és több mint 7 millió vizsgázót számlál
- A vizsgázók száma hazánkban meghaladja a 300 ezret, a 10 év alatt másfél millió modulvizsgára került sor. A vizsgázók létszáma alapján Magyarország 8. helyen szerepel, a vizsgázók számát az ország összlélekszámhoz viszonyítva pedig a 7. helyen
Az elmúlt tíz év során számos minisztérium, önkormányzat, állami és önkormányzati intézmény, iskola, állami tulajdonú és magáncég iskolázta be munkatársait ECDL képzésre és tette elérhetővé számukra a vizsga megszerzését, ezzel is segítve a munkatársak és a szervezet hatékonyságát.

A Magyar Posta a közelmúltban jelentette be, hogy minden számítógéppel dolgozó munkatársa, összesen 2500 fő számára elérhetővé teszi az ECDL megszerzését. Sum István oktatásiközpont-vezető így nyilatkozik: „a Magyar Posta jelenleg is folyó modernizációja kapcsán nagyon fontos, hogy a kollegák informatikailag képzettek legyenek, hatékonyan végezzék el a rájuk bízott feladatokat. Ezért is döntöttünk úgy, hogy dolgozóink számára lehetővé tesszük az ECDL bizonyítvány megszerzését, amelynek minden költségét mi álljuk, a kollegáknak csupán az idejüket kell áldozniuk. Az ECDL gyakorlati, a mindennapi életben jól használható tudást és széles körben elismert bizonyítványt ad."

Az informatikai írásbeliség és digitális esélyegyenlőség rendkívül fontos a fogyatékkal élők számára, integrációjuk elősegítésére. Az érzékszervi fogyatékosok informatika képzése projekt keretében immár hetedik éve folyik oktatás, eddig mintegy 120 látás- és 300 hallássérült vett részt a tanfolyamokon. Dr. Kutor László docens, a program alapítója és vezetőjének célja, hogy a továbbiakban is rendszeres térítésmentes felkészítő tanfolyamokat tartsanak továbbtanulni és munkát vállalni szándékozó látás- és hallássérült fiataloknak.

Ehhez a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara biztosítja a helyszínt, az NJSZT pedig térítésmentesen a vizsgakártyát. A vak és gyengénlátó csoportokat vak tanár, Ecsedi Csaba, a siket és nagyothallókat a beszélt és jelnyelvet párhuzamosan használó nagyothalló tanár, Cserfalvi Annamária informatikus tanítja jelnyelven. Ecsedi Csaba felkészítő tanár elmondta: "ez idő alatt ismertem fel igazán, hogy milyen óriási előnyt jelent az informatikai írástudás megszerzése látássérültek részére és mennyivel, nagyobb eséllyel integrálódhatnak a társadalomba ilyen tudás birtokában. Az önálló életvitel kialakításához nélkülözhetetlen a digitális írástudás ismerete. Eredményeink: jelenleg napjainkig 120 látássérült és 300 hallássérült vett részt a tanfolyamokon, akiknek több mint fele rendelkezik ECDL START, illetve teljes bizonyítvánnyal."

A háromszázeredik vizsgakártya tulajdonosa Laky Zsuzsi

Laky Zsuzsi, 2003-as Miss Europe, Magyarország 2004. évi reklámarca ez év elején döntött úgy, hogy továbbfejleszti számítógépes tudását és ECDL vizsgát is szerez. Mint elmondta, a mindennapi életben, programjai szervezéséhez, a róla készülő képek, cikkek kapcsán, és tanulmányaihoz is szüksége van a számítógépre, és célja, hogy megtanulja jól kezelni ezt az eszközt. „Nem vagyok egy tipikus irodai munkás, változó, hogy hetente néhányszor, vagy naponta többször ülök le a számítógépem elé, de fontosnak érzem, hogy jobban kihasználjam a lehetőségeit. Nagyon örültem, amikor hallottam, hogy többféle ECDL modulból lehet választani a teljes bizonyítvány megszerzéséhez, engem leginkább a Képszerkesztés téma érdekel. A következő hónapok során szeretném letenni az első vizsgát."

Az ECDL (European Computer Driving Licence) az Európai Unió által támogatott és szinte valamennyi tagország kormánya által ismert és elismert egységes európai bizonyítvány a digitális írástudásról. Nem elsősorban az informatikai, hanem a felhasználói ismereteket, az informatikai írástudás meglétét hivatott igazolni. Az 1988-ban Finnországban felmerült ötlet alapján 1996. óta létezik az ECDL vizsgarendszer, mára a több tízezer akkreditált vizsgaközpontban több mint hétmillió vizsgázó tett le –egységes követelmények szerint – vizsgát. Az ECDL az egyetlen, amely minden szempontból megfelel az EU e-Europe akcióterveknek, mivel gyártófüggetlen, minőségbiztosított, decentralizált módon megszerezhető és világszerte kellőképpen elterjedt. Magyarország 1997-ben csatlakozott a mozgalomhoz. Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az információs társadalom teljesértékű tagjává válhasson. Hazai cél, hogy Magyarország lakosságának 6-8%-a igazolt módon informatikai írástudóvá váljon.

ECDL történelem

- 1995 – a finn számítógép-használói jogosítvány bevezetése, cél az informatikai ismeretek szintjének növelése.
- 1996 – a skandináv országok csatlakozása a finn kezdeményezéshez. – a CEPIS (Professzionális Informatikai Társaságok Tanácsa) nemzetközi szervezet megvásárolja a finn licencet és megalapítja a nemzetközi ECDL Alapítványt
- 1997 június – Magyarország 13. országként csatlakozik a programhoz.
- 1998 – az első vizsgák Magyarországon.
- 1999 – Európában meghaladja az egymilliót az ECDL vizsgát tevők száma. Európán kívüli országokban ICDL (International Computer Driving Licence) néven kerül bevezetésre a program. Magyarországon kormányhatározat születik az ECDL köztisztviselőknek szóló ajánlásáról és támogatásáról.
- 2000 – indul az ECDL Start.
Az ECDL Magyarországon már akkreditált köztisztviselői program, része a nemzeti pedagógust-továbbképzési, valamint a kulturálisszakember-továbbképzési országos programnak.
- 2001 – az első ECDL vizsgák vakok és gyengénlátók, valamint hallássérültek részére Magyarországon.
Novemberben - az Európai Unió szakértői bizottságának (ESDIS) ajánlása az EU-kormányok számára, miszerint az ECDL az egyetlen olyan, informatikai írástudást igazoló bizonyítvány, amely mindenben megfelel az EU e-Europe akcióterveiben megfogalmazott kritériumoknak, vagyis: gyártófüggetlen, minőségbiztosított, kellőképpen elterjedt és ismert (szinte valamennyi európai országban bevezették), és decentralizált módon (vagyis több ezer vizsgaközpontban) megszerezhető, egységes feltételek mellett.
- 2002 – az EU High Level Task Force for Skills and Mobility újabb ajánlása: az informatikai írástudás eszközeként újra az ECDL-t javasolja a tagországok kormányai számára. A hivatalos ajánlás az EU minden tagállama számára előírná, hogy valamennyi polgára számára tegye lehetővé az alapvető ismeretek, így az írás-olvasás mellett az informatikai írástudáshoz szükséges ismeretek megszerzését.
- 2003 – Magyarországon meghaladja a 100.000-t a vizsgázók száma. Az Oktatási Minisztérium támogatásával elindul az „Esélyt a jövőnek" program, ahol azok a végzős középiskolások, akik érettségiig megszerzik az ECDL bizonyítványt, visszakaphatják a regisztrációs díjat és a vizsgák árát. A program három év alatt több ezer középiskolást érint.
- 2004 december – Az Oktatási Minisztérium (OM) és az (NJSZT) megállapodása értelmében azok a diákok, akik informatikából jelesre érettségiznek, további vizsga nélkül kedvezményes áron kaphatnak ECDL bizonyítványt. Az informatika érettségi követelményei az OM és az NJSZT együttműködésének köszönhetően (a jövőben is) lefedik a nemzetközi bizonyítvány megszerzéséhez szükséges ismereteket.
- 2005 – Magyarországon meghaladja a 200.000-t a vizsgázók száma. Magyarország kezdeményezésére és közreműködésével hivatalos ECDL modul lesz a Képszerkesztés, és bevezetik a Webkezdő modult is.
- 2007 – Digitális Esélyegyenlőség program meghirdetése
- 2007 április – magyar kezdeményezésre elindul az ECDL Select program
- 2007 – az új Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményei tartalmazzák az ECDL, illetve egyes modulvizsgáinak követelményeit, ezzel a képzések átjárhatóvá válnak.
Év végére a vizsgázók száma eléri a 300 ezret, országszerte mintegy 400 akkreditált vizsgaközpont működik.
- 2008 – 10 éves az ECDL Magyarországon. A cél, hogy az elkövetkezendő 3 évben további 300 ezren szerezzenek bizonyítványt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértők: koszovói albánokat fogtak el

Győr-Moson-Sopron - Az embercsempészek mellett kilenc koszovói albán határsértőt is elfogott a… Tovább olvasom