Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Európa Kulturális Fővárosa 2023 - A közgyűlés egyhangúlag elfogadta Győr pályázatát

A győri közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén elfogadta a város második körös Európa Kulturális Fővárosa-pályázatát. A dokumentumot pénteken nyújtják be az Emberi Erőforrások Minisztériumának.
Az Európai Unió egyik legnépszerűbb projektje az Európa Kulturális Fővárosa-sorozat. Magyarországról első ízben, 2010-ben Pécs viselhette a címet, legközelebb pedig 2023-ban kerül újra hazánkra a sor. A nyertes települést kétszakaszos pályázat során választják ki. Az első körben idén februárban a külföldi és hazai szakemberekből álló zsűri Győr, Debrecen és Veszprém anyagát találta a legjobbnak, Egert, Gödöllőt, Székesfehérvárt és Szombathelyt pedig kiejtette. A három továbbjutó azóta kiegészíthette pályázatát, amelyet legkésőbb pénteken kell benyújtania.

A győri közgyűlés azért tartott rendkívüli ülést csütörtökön, hogy elfogadja a város második körös pályázatát. A testület zárt ajtók mögött tette ezt meg, hogy az utolsó pillanatokban se adjon ötleteket a riválisoknak. Borkai Zsolt – aki a dokumentumot pénteken adja át az Emberi Erőforrások Minisztériumának – kérdésünkre elmondta: sok elemet tartalmazó, megvalósítható, fenntartható pályázatot készítettek, amely nagy mértékben épít a Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztésekre. Hozzátette: bízik a sikerben.
A pályázat győztesét decemberben hirdetik ki.
képviselők az ülésen még egy dokumentumra adta áldását, Győr 2028-ig szóló kreatív stratégiájára. Fekete Dávid alpolgármester (Fidesz–KDNP) ismertette: a polgárság, a közösség, a kreativitás és a kisugárzás hívószavak köré csoportosították a célokat. Ezek között egyebek mellett a lokálpatriotizmus erősítése, a polgárok találkozási lehetőségeinek bővítése, a művészet és a kreatív gazdaság tereinek, kereteinek megteremtése, fejlesztése, Győr értékeinek láthatóvá tétele, a térségi és a nemzetközi kapcsolódások fejlesztése szerepel. Pollreisz Balázs (MSZP) örömmel állapította meg, hogy az anyagban a közalkalmazottak fizetésemelése, egy ifjúsági közösségi tér szükségessége és a startup cégek támogatása is szerepel. Neupor Zsolt (DK) összességében előremutatónak nevezte a dokumentumot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Magyar Érdemrend Középkeresztjét kapta Peter Kössler, az Audi korábbi győri gyárigazgatója

A Magyar Érdemrend Középkeresztjét kapta Peter Kössler, az Audi korábbi győri gyárigazgatója
Peter Kössler szavai szerint a kitüntetés a teljes Audi Hungária csapatot illeti, és jelképezi a… Tovább olvasom