Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Erős ezüstös bormezőny

Győr-Moson-Sopron - Olaszrizling idén a megye fehér-, kékfrankos a vörösbora – a helyi, hagyományos fajták nyertek a megyei borversenyen. A mezőnyt dicsérte, hogy sokféle bort, divatos világfajtákat is neveztek.


A megyei önkormányzat kilencedszer rendezett megyei borversenyt. Két borvidékünk van és ezúttal a Pannonhalmi volt soron, így Győrújbaráton kóstolta 18 bíráló a benevezett 115 nemes nedűt. Ebből 71 érdemelt ezüst-, 11 aranyérmet. A megye legjobb fehérbora címet dr. Vaszari László 2007-es olaszrizlingje, A megye vörösbora címet Bruckner Nándor 2007-es kékfrankosa nyerte. Ezeket a megye egy évig reprezentatív célra használja.

A megye fehérbora cím a Pannonhalmi, A megye vörösbora cím a Soproni borvidékre került. Viszont az utóbbi borvidék borászainak járó oklevelek többségét csütörtökön Győrújbaráton a közös marketingjükkel foglalkozó Rigler Zsolt vette át. A díjakat átadó Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke szóvá is tette, hogy nem jöttek el az eredményhirdetésre. Ezért megkérdeztük erről Rigler Zsoltot, aki elmondta: a rendezvény délelőtti részén, a kóstoláson a soproniak mintegy tízen részt vettek, de nem tudtak maradni délutánra a szakmai előadásokra. Ugyanis nemrégiben jégkár érte a borvidék legszebb dűlőit, így a szokásosnál nagyobb munkát jelent a kármentés miatti növényvédelem, és az elmúlt zivataros, sok esőt hozó napok után először tudtak a területekre kimenni.

A megye fehérbora címmel járó serleget Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke adta át dr. Vaszari László borásznak, amit 2007-es olaszrizlingjével érdemelt ki. Fotó: Bertleff András
A megye fehérbora címmel járó serleget Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke adta át dr. Vaszari László borásznak, amit 2007-es olaszrizlingjével érdemelt ki. Fotó: Bertleff András

A pannonhalmiakat képviselő dr. Vaszari László már negyedszer nyerte el a megye bora címet, de először olaszrizlinggel. Ez pedig azt mutatja szerinte, hogy kellenek a divatos borok is, meg a magyar lélekhez hosszú ideje közeli hagyományos fajták is.

Tapasztalata szerint a megye bora cím a termelőnek, a borásznak ösztönzést adó, jóleső szakmai elismerés. Most azért örült neki, mert az elmúlt években nem volt szerencsés az időjárás, mégis sikerült jó technológiával remek borokat készíteni a jó minőségű szőlőből. Viszont ahogy mondta: ˝nem tapossa a lábát a borkereskedő˝, hogy a megye borából rendeljen, azaz e téren még nem jelent előrelépést ez a versenyeredmény, jó lenne pedig szerinte, ha a piac figyelmét is felkeltené.

Dr. Májer János, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója a borverseny elnökeként értékelésében elmondta, hogy a megye két borvidéke csaknem fele-fele arányban képviseltette magát a versenyen. A benevezett boroknál a fehérek között többségben volt az olaszrizling, a vörösek közt a kékfrankos. Örült azonban annak is, hogy olyan divatos világfajták és ritkább fajták is gazdagították a mezőnyt, mint a királyleányka, a chardonnay, a pinot noir, a cabernet sauvignon, a királyleányka. Különdíjat is kapott Prisztóka Tibor 2008-as szürkebarátja (Nyúl), a Vincellér MPS Kft. 2005-ös zenitje (Sopron), a Vinex Borászati Kft. 2006-os merlot-ja (Sopron) és Szelényi Ernő 2008-as olaszrizlingje (Nyúl).

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édes élet 50 éve cukorbetegen

Győr - Joslin Emlékéremmel ismerték el a napokban a győri Juranovics Józsefné kitartását, aki 50 éve… Tovább olvasom