Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Építési engedély a szélkerekekre

Tét - Huszonhárom szélkerék foroghatna hamarosan Tét határában. A beruházó cég már csaknem mindhez megszerezte az építési engedélyt, de a modern malmok építésének kezdete mástól is függ.
A téti szélerőműpark előkészületeiről lapunkban az elmúlt években már többször írtunk. A városvezető akkor is elmondta: a működő erőmű az önkormányzatnak jelentős bevételt jelentene iparűzési adó formájában, a földterületek tulajdonosainak pedig a bérleti díj hozna hasznot. Három éve a beruházó, a budapesti Vento Energetika Kft. szélerőméréseket is végez a település környékén és a projekttel foglalkozó Uhlmann Attila lapunknak arról számol be, hogy a vizsgálat eredményei elmaradtak a várttól, attól, amit a hazai széltérképek alapján gondoltak. A környék azonban így is alkalmas a malmok működtetésére, amelyek villamos energiát termelhetnek, amit a hálózatba táplálva szolgáltatón keresztül értékesíthetnek.

Huszonhárom szélkereket terveznek a város határába és már csak egynek nincs meg az építési engedélye. A környezetvédelmi és a vezetékjogi engedélyt is beszerezték. A kiviteli tervek készítése folyik, azután következhet a kivitelezők versenyeztetése és még szükség lesz banki jóváhagyásra is. Hogy mikor kezdődik az építkezés, az attól is függ, hogy mikor tudnak turbinát beszerezni. Azok iránt ugyanis a megújuló energiaforrások népszerűvé válása miatt jelentősen megnőtt a kereslet világszerte, a gyártók egyre hosszabb szállítási időt vállalnak csak.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás a kismegyeri általános iskolában

Győr-Kismegyer - Több mint tíz év elteltével újra jelentős felújításon esik át a Kölcsey általános… Tovább olvasom