Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

EP választás: Győré az országos baki

Újraszámolta a győri 42-es (Móra-iskolai) szavazókör tévesen rögzített adatait az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén, miután kifogás érkezett, hogy több szavazatszámot tévesen rögzítettek.

Ez volt az egyetlen, ami miatt jogorvoslat érkezett a testülethez - jogosnak is bizonyult.

Ha a szemünknek hinnénk, akkor Győr-Adyváros egyik szavazókörében a Fidesz 56 százalékkal nyert a vasárnapi EP-választáson, második lett az SZDSZ 28,5 százalékkal, harmadik a Munkáspárt 5,9-cel, negyedik az MCF Roma Összefogás 5,5 százalékkal... az utolsó pedig az MSZP egy szavazattal, azaz 0,3 százalékkal. De mindez nem igaz, hiba történt ugyanis: a szavazókörben tévesen, rossz sorrendben írták a jegyzőkönyvbe az adatokat, így egy kivételével (ez volt a Fidesz-KDNP) valamennyi párt eredménye megváltozott.

Dr. Kovács Béla a területi választási iroda vezetője a Kisalföldnek szerda este megerősítette: előbb hozzájuk érkezett kifogás a jegyzőkönyvvel kapcsolatban, a panaszt ők - a törvény betűjét betartva - továbbítottak az OVB-nek. Mindez azt is jelentette, hogy a választási urnát és a szavazólapokat felküldték Győrből Budapestre, ahol az Országos Választási Bizottság tagjai tehát újraszámolták a voksokat.

Az OVB tagok azon túl, hogy újra összeadták a pártokra leadott szavazatokat, további három voksot is érvényesnek találtak (összesen ennyi érvénytelent állapítottak meg a győri szavaztatszámlálók). Mint utóbb kiderült, a helyi bizottság azért érvénytelenítette a három szavazatot, mert az adott körben több egymást metsző vonal is volt.
Szabó Miklós, az LMP-HP OVB-delegáltja ezzel összefüggésben azt javasolta, javítani kellene a szavazatszámlálók oktatását, mert az eset arra mutat rá, hogy a tévesen megállapított szavazatok módosíthatják az eredményt. Más kérdés, hogy a győri baki az országos mandátumkiosztást nem befolyásolta.

Olvasóink írták

 • 9. Goldmund 2009. június 12. 22:54
  „A pártok delegáltjai épp azért vannak jelen, hogy felügyeljék, hogy minden törvényesen zajlik, hiszen ez mindenki érdeke. Ha nem lennének ott, utána a vesztes mindig hőböröghetne, hogy csaltak. Viszont pártjelvényt nem tűzhetnek ki (nagyon helyesen), tehát a honpolgár tényleg csak azt látja, hogy ott ül 6-8 ember.”
 • 8. Szilágyi_Zsolt 2009. június 11. 13:55
  „Tisztelt Sudár Ágnes!

  Így már korrekt, köszönöm. Sz. Zs.”
 • 7. Ikrob 2009. június 11. 12:47
  „Árpád-házi

  Jó a meglátásod, ezek szerint valóban gőzöm sem volt, hogy miért ülnek ott annyian. Gondolom ezzel még sokan mások is így lehettek. De hála a gondviselésnek, jöttél te, és megvilágosítottál, ennek nagyon örülök. Bár a lekezelő stílus akár el is maradhatott volna.
  Ha adnál valami elérhetőséget, minden további hozzászólásomat eküldeném neked előzetes véleményezésre, illetve neked tenném fel a kérdéseimet, hogy itt a nagy nyilvánosság előtt soha többé ne tűnjek ostobának. Ó Mester, légy a tanítóm!

  :DDD”
 • 6. Árpád-házi 2009. június 11. 11:40
  „Ikrob!

  Ahogy látom gőzöd nincs a szavazatszámláló bizottság munkájáról.Történetesen 3 fő aki pénzért van jelen kötelező jelleggel.További személyeket a pártok delegálhattak akik önként vállalták a részvételt,fizetség nélkül.A továbbiakban mindenképp érdeklődj,kérdezz mielőtt ostobaságokat fecsegsz.
  Ilyen emberek miatt is tartunk ott ahol......”
 • 5. Ikrob 2009. június 11. 10:35
  „Azért fordulhatott elő téves számlálás, mert túl sokan voltak a bizottságban :D
  A mi szavazókörünkben egy ember elvette az igazolványomat és az értesítő papírt, bediktálta a sorszámot és nevet a mellette ülőnek. Az kikeresett a listából, és aláíratta velem. A harmadik ember megfogott egy borítékot és egy szavazólapot a kupacból, átadta a mellette ülőnek, az lepecsételte, és átadta az ötödik embernek, akinek annyi volt a feladata, hogy a kezembe adja.
  Nevetséges, és nem normális szerintem... Költséget csökkenteni itt is lehetne vidáman, ha minden szavazókörzetben nem öt, hanem mondjuk csak három ember lenne... A feladatra úgy is rágyőznének...”
 • 4. sudara 2009. június 11. 10:24
  „Tisztelt Szilágyi Zsolt!
  Teljesen igaza van, a Munkáspárt a harmadik, az MCF a negyedik. A javítás megtörtént - láthatja is.
  Sudár Ágnes”
 • 3. Szilágyi_Zsolt 2009. június 11. 09:35
  „Hát ha ez igaz lenne, az SZDSZ vezérkara már Győrbe települt volna, hogy ott építse fel a pártot romjaiból. :)
  Amúgy két dolgot nem értek: honnan van még mindig ennyi MSZP-szavazó (a nyugdíjas kemény magot nem számítva), és hogy lehetett a téves lista szerint az 5,5 %-os MCF a harmadik, míg az 5,9 %-os Munkáspárt a negyedik helyen?”
 • 2. Telepathia 2009. június 11. 08:43
  „Sopronba a 34.35.36 szavazókörbe is volt hasonló tény állás.”
 • 1. jockey 2009. június 10. 22:30
  „MSZP egy szavazat? Pedig az lett volna az igazi! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyvarázs a kórházban

Győr - A győri Mosolyvarázs Alapítvány tagjai műsorral, játékos foglalkozással kedveskedtek a… Tovább olvasom