Kisalföld logö

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 9°C Még több cikk.

Enyhülhet az orrfacsaró bűz Győr belvárosában - videó, fotók

Enyhülhet az orrfacsaró bűz Győr belvárosában - videó, fotókPeredi László, a Pannon-Víz munkatársa mutatja a 9 méter mély aknát: hamarosan ide telepítik a hét nagyteljesítményű szivattyút.A cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Mérföldkő a győri csatornahálózat történetében az a szennyvíz főnyomó vezeték, melyet közel három éve kezdték el építeni és még mindig nem értek a munka végére a Petőfi híd újvárosi oldalán. A nyomócső fektetése Vízivárosból indul, a vezetéket átfűzték a Mosoni-Duna alatt, végül a Rába-part mentén csatlakozik a Petőfi téri hatalmas földalatti szennyvízátemelőbe.

A Pannon-Víz szakemberei azt várják a beruházástól, hogy a belváros csatornarendszerét nem terheli majd a környező településeken - Ikrény, Rábapatona, Abda, Börcs - összegyűlt tömény szennyvíz.

Az új szivattyúk olyanok, mint hét rendkívül erős autómotor

"Az újvárosi zsinagóga mellett létesített átemelő aknába hét darab, egyenként 90 kilowattos szivattyút telepítünk. A két méter magas szivattyúk már megérkeztek Győrbe. Hamarosan daru segítségével helyezzük le a kilenc méter mély aknába a több tonnás berendezéseket. Az új szivattyúkat hét rendkívül erős autómotorhoz tudom hasonlítani. A rendszer óránként 1500 köbméter sűrű szennyvizet továbbít majd a fél méter átmérőjű nyomócsőbe. A szivattyúk teljesítményéről mindent elmond: 50 méteres sportmedencét két óra alatt megtöltenék szennyvízzel" - mondta Tóth László, a Pannon-Víz diszpécserszolgálatának vezetője.

 
Videó: Cseh Róbert


Novemberben zárul a beruházás

Olvasóinkat nyilván az érdekli a legjobban, mikor kezdenek el dolgozni a szivattyúk, hisz a belvárosban néha több mint kellemetlen az orrfacsaró csatornaszag. "A szivattyúk telepítése heteken belül megtörténik. A Petőfi híd Rába-parti szakaszán bontási feladatokat kell megoldanunk. Egy gépházat szűntetünk meg, mely óvóhelyként is szolgált régen. Novemberben zárul a beruházás, vagyis idén csatasorba áll az új szennyvízátemelő" - válaszolta Tóth László. Jelenleg az említett négy településről érkező tömény szennyvíz - kiegészülve Újváros és Győr-Sziget szennyvízével - Győr belvárosán, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Batthyány téren és az Árkád környékén át "kanyarog" a bácsai szennyvíztisztítóig. Ha kész lesz az új rendszer, a szennyvíz közvetlenül jut el Bácsára.

 
A Petőfi híd újvárosi oldalán egyelőre bontási munkákat is végeznek - fotók: Cseh Róbert

Sem a csatornaszag, sem az eső mosta utcák nem tűnnek el

"Az új fővezeték révén jócskán enyhülhet a csatornabűz a belvárosban. Elsősorban a Bajcsy-Zsilinszky és a Munkácsy út környékén várunk sokat a szennyvízátemelőtől. Hangsúlyozom ugyanakkor: valószínűleg nem fog teljesen megszűnni a kellemetlen csatornaszag. Az új rendszert kiadós felhőszakadások idején szintén bevetjük. Igaz, ez esetben sem tudjuk garantálni, hogy felhőszakadások idején Győr mélyebb fekvésű területein rövid ideig ne alakuljon ki összefüggő vízborítás" - zárta szavait Tóth László.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött a Szent István úton Győrben: mentőt kellett hívni - fotók

Két autó ütközött a Szent István úton Győrben: mentőt kellett hívni - fotók
"Az ütközés következtében komoly torlódás alakult ki a Szent István úton" - írta Olvasónk. Tovább olvasom