Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Elkerülhetők lettek volna az üzemzavarok

Az utóbbi időben szinte nem volt olyan hét, amikor ne lett volna áramszünet Győrben.
Februárban ötször volt hosszabb üzemzavar és áramkimaradás a megyeszékhelyen. A zavarok nem kis felfordulást okoztak: hol a szinte teljesen elektronizált termálfürdőből kellett több mint száz fürdőzőt „kimenekíteni" a sötétben, hol egy belvárosi bevásárlóközpontból voltak kénytelenek dolguk végezetlenül távozni a vevők, máskor a révfalui híd lábánál dolgozó munkásoknak kellett kényszerpihenőt tartaniuk. A legkomolyabb február 5-én volt a helyzet, amikor az áramkimaradás miatt leállt a hőszolgáltató erőműve, így a távhővel fűtött több ezer lakásban nemcsak villany, hanem meleg víz és fűtés sem volt, ráadásul mindez a legrosszabbkor, az esti órákban történt.

Nyoma sincs a számlán

Szerkesztőségünket számos győri lakó kereste meg azzal, hogy a sorozatos bosszúság ellenére a többszöri áramkimaradásnak nyoma sincs a szolgáltatótól kapott számlán, azaz ugyanannyit kell fizetniük, mint más, „problémamentes" hónapokban, több, az áramkimaradás miatt anyagi hátrányt vagy presztízsveszteséget szenvedett szolgáltató pedig jelezte, hogy amennyiben az üzemzavarok folytatódnak, jogi lépéseket tesznek a térség áramszolgáltatását biztosító E.ON Hungária ellen.

Találgatták az okokat

Eddig csak találgatni lehetett, vajon sorozatos technikai meghibásodás, esetleg a belvárosban zajló több, nagy volumenű építkezés okozza-e az áramszüneteket. Mitől voltak a kimaradások, s mit tud tenni az E.ON ezek elkerülése érdekében? Csak nekünk tűnnek meglehetősen sűrűnek az áramzavarok, vagy tényleg az átlag feletti a meghibásodások száma?

Beázás, rongálás

– A középfeszültségű hibák – függetlenül az okozótól – kiterjedésük miatt kelthetik azt az érzetet, hogy több a hiba, ám tényleges adataink nem ezt mutatják. Ezzel együtt tény, több üzemzavar is elkerülhető lett volna – válaszolta megkeresésünkre Patay László, az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. ügyvezető igazgatója. – Ilyen volt például a belvárost érintő február 25-i áramszünet, amelyet egy külső transzformátorállomás (ami nem az E.ON kezelésében van) beázása okozott. A városban jelenleg is tartó nagyberuházások következtében is voltak üzemzavarok, mert a kábelhálózatot megsértették. Legutóbb Nádorvárosban a Rozgonyi út és a szolgáltató ISZ állomása (a transzformátorállomás régi neve, ma autószalon működik az épületben) közötti 10 kV-os kábelt rongálták meg február 23-án 10 óra 15 perckor. Az ellátást a szakemberek itt 11 óra 40 percre állították helyre.

„ A középfeszültségű üzemzavarok száma nem növekedett, sőt, csökent, tavaly ilyenkor a hasonló időszakban összesen 8 üzemzavar volt."
– Természetesen nem cáfoljuk, hogy minden fejlesztés és magas szintű szolgáltatói munka mellett történhetnek olyan előre nem tervezett üzemzavarok, amelyek elhárításához idő kell – tette még hozzá Patay László. – Pontosan a fejlesztéseknek köszönhetően a tipizálható meghibásodások lehetőségét erőteljesen csökkentettük, ám a külső okokra visszavezethető meghibásodások ellen tenni nem tudunk. Csak azt, hogy szakembereink időjárástól, napszaktól függetlenül felkészülten kezelik az ilyen helyzeteket is, legyen annak kiváltó oka akár egy nem E.ON-os transzformátor meghibásodása, akár egy munkagép okozta vezetékszakadás.

Nagyobb áramszünetek Győr egyes területein 2006 januárjától

1. Marcalváros 2. számú transzformátorállomás beázása következtében fáziszárlat lépett fel január 1-jén 16.30-kor, s tartott 19.31-ig.
2. A Győr, Duna-part alállomás és az Árkád transzformátorállomás közötti 10 kV-os kábelt munkagéppel megrongálták január 17-én 7.58-kor, az áramszünet 9.02-ig tartott.

3. A nádorvárosi alállomásnál a kondenzátortelep felrobbant. Automatikus védelmi rendszer gyűjtősínvédelmi oldása miatt kiesett a Nádorváros állomás 10 kV-os fogyasztói területe. Tűz keletkezett. Az áramszünet január 24-én 0.33-kor kezdődött és 0.38-ig tartott.
4. E.ON–Duna-part II. 20 kV-os kábelt munkagéppel megrongálták, a szakaszvédelmi kábellel együtt január 29-én 8.25-kor. Az áramaszünet 10.25-ig tartott.

5. A Győr, Duna-part alállomás és a Kiss J. u. transzformátorállomás közötti 10 kV-os kábel meghibásodott január 29-én 21.46-kor. Az áramszünet 0.32-ig tartott.

6. Szennyvízátemelő 20/04 kV-os (nem E.ON-os) transzformátorállomásban az áramváltó zárlatos lett és szétrobbant. Az automatikus védelmi rendszer a 20 kV-os kábeles gyűjtősínt lekapcsolta az E.ON 120/20 kV-os állomásban február 6-án 19.13-kor. Az áramszünet 20.30-ig tartott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első győri roncsautólicit

Győrben ez idáig több tucat roncsot vagy annál kicsit jobb állapotban lévő, de parlagon hagyott autót szállítottak el az utcákról az Alcufer telephelyére. Az országban elsőként a győri önkormányzat két hét múlva árverésre bocsátja az utcákról begyűjtött üzemképtelen autókat. Bárki licitálhat a roncsokra, aki akar, működőképes járgányt is faraghat a Ladákból, Opelekből, Daihatsukból... Tovább olvasom