Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Elhunyt Veiland István fotóművész

"A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének Arany diplomájával kitüntetett fotóművész, Veiland István 73 éves korában, 2011. február 20-án, vasárnap elhunyt."

Eddig a száraz gyászjelentés, mely nem tükrözi azt, ami mögötte van. A művészt, aki visszafogottságával mindig olyat alkotott, amelyre nem lehetett nem odafigyelni.

Legyen az aktfotó, vagy később természetet fotó. Mindig tisztelte a témát, legyen az ember, állat, vagy táj. Soha nem a naturalista valóságot másolta le felvételein, diszkrét eleganciával tárta fel a titkokat.

Nem élt vissza soha aktmodelljei kitárulkozásával, a szép női testen visszatükröződő, a bársonyos bőr redőin megtörő fény sokkal többet elárult fotói lényegéről, mint egy "indigózott" fénykép.

Emlékszem, vagy húsz évvel ezelőtt a Győri Fotóklub tagjai autóbusszal a Velencei Karneválra utaztak, felszerelkezve megannyi filmkazettával fotóstáskájukban – akkor még gyerekcipőben járt a digitális fotózás –, majd hazaérve előhívták a képeket.

S mint az gyakori volt a klubnapokon, képbírálatot tartottak. Hatalmas mennyiségű színes fotó készült a karneválról, s került a bírálók elé. István csak két fekete-fehér fotót adott be a bírálatra. Megnyerte a "házi tárlatot"...Veiland István alkotásai az 1950-es kezdetektől – 1980 óta a Győri Fotóklub tagja, majd 1993 óta alelnöke – bejártak számos hazai bemutatótermet, de külföldi tárlatokon is elbűvölték a fotóművészet iránt érdeklődőket Ausztriától, Dél-Koreáig.

Fotóid, alkotásaid gazdag örökségét hagytad hátra István! Nyugodj békében!

Veiland Istvántól Győrben, a Révfalui temetőben vesznek búcsút a családtagok, rokonok, barátok, művésztársak február 25-én pénteken 1 órakor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TIT Év Fotósa-Év Fotója kiállítás

A VOKE Arany János Művelődési Házban nyílt meg a VIII. TIT Év Fotósa-Év Fotója 2010 pályázat… Tovább olvasom