Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Életet mentene a körforgalom

Hiába sürgetik a környékbeliek több mint egy évtizede, nincs, aki 80 milliót áldozzon egy körforgalomra, pedig a 82-es főút csomópontjában évente történik halálos baleset.

Két autó ütközött szombaton a Lázi felé vezető kereszteződésben. Három héten belül ez a második eset súlyos sérültekkel: a csomópont minden évben szed halálos áldozatokat. Czank Hajnalka, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: most egy Volkswagent vezető, Pápa felől érkező hölgy a stoptábla ellenére nem adott elsőbbséget a 82-es főúton Ravazd felé tartó Chevrolet-nak, s a bal oldalába ütközött. A vétlen járműből három utast vittek kórházba, a balesetet okozó nőt a helyszínen látták el.

2005. november 20-án vétlen áldozat lett itt egy 42 éves férfi, akkor nyolc hónapos kislány édesapja. Egy 2007-es újabb halálos baleset után kiemelt hátterű elsőbbségadást előjelző táblákat telepítettek kétoldali elhelyezéssel. Emellett százméteres szakaszon aszfaltszőnyeg beépítésével és azon sárga lassító tartós burkolati jelek felfestésével erősítették meg az elsőbbségadási kötelezettség jelzését, s főirányban az ütközés veszélyére figyelmeztető táblákat is elhelyeztek. Sokat ez sem segített: 2012-ben egy motoros fiatalember csúszott itt kamion alá, s vesztette életét. Tavaly január 25-én egy 59 éves férfi járművével nem adta meg az elsőbbséget a főúton haladó személyautónak. A sofőr meghalt, a vele utazó 81 éves férfi súlyosan sérült, a vétlen autót vezető nő könnyű sérüléseket szenvedett. Alig három hete írtunk róla, hogy a kereszteződésben történt baleset súlyos sérültjeiért mentőhelikopter jött: akkor öten sérültek meg.

Körforgalom. Egyértelműen ez kellene mind a veszprémvarsányi, mind a lázi polgármester szerint. Előbbi település elöljárója, Németh Csaba hozzátette, hogy igazából ezt közlekedési szakembereknek kell eldönteniük, de tény, hogy körforgalom esetén minden irányból le kellene lassítaniuk, meg kellene állniuk az autósoknak. „Ez nagyobb biztonságot adhatna" – mondta. Makkné Somjai Nóra lázi településvezető úgy látja: hiába van körbetáblázva a kereszteződés, úgy látszik, ez nem elég figyelemfelkeltő. „Két éve felhívást tettünk közzé, melyben erre a veszélyre figyelmeztettünk. Minden évben halálos áldozata van a kereszteződésnek, jó esetben csak egy. Nem tudom, »fekvőrendőrök« elhelyezése mennyit segítene, szerintem az igazi megoldás a körforgalom kialakítása lehetne." Már 2002 júliusában Köves Árpád, Veszprémvarsány akkori polgármestere nyilvános fórumon érvelt a körforgalom mellett.

Tavaly egy civil, a sikátori Horváth Miklós is levelet írt a Magyar Közútnak és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak is a csomópont veszélyeiről. A körfogalmas megoldásra azonban nincs pénz. „Építéssel történő beavatkozások közül csak a körforgalom kialakítása jöhet szóba, melynek becsült költsége legalább hetven-nyolcvan millió forint. Erre azonban társaságunknak nincs külön fedezete" – tudatta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. szóvivője.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Icomos-díjat kapott a fertődi kastély, míg a győri Dunakapu tér Citrom-díjat

Az egyik szemünk sír, a másik nevet: az egyik legnívosabb magyar építészi fórum díjátadó ünnepsége felemás megyei eredémyeket hozott. Tovább olvasom