Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Éleslövészetre készülnek a győri rakétások

Lengyelországi rakéta éleslövészetre készülnek a győri légvédelmi rakétaezred katonái, akik most a bakonyi gyakorlótéren használják ki az augusztus közepéig hátralévő időt. Ustkában, a Balti tenger partján lévő katonai lőtéren magyar és külföldi katonai vezetők értékelik majd, megfelelően teljesítették-e a feladatokat: a légi célok megsemmisítését, a légtér védelmét.

Az árvízi védekezés nem befolyásolta a győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt alegységeinek katonáit abban, hogy teljes erőbedobással készüljenek a Balti tenger partján augusztusban végrehajtandó rakéta éleslövészetre. A márciusban megkezdett elméleti és gyakorlati felkészülés szünetében a gátakat védték önfeláldozóan.

Most a HM Bakony Harckiképző Központ Gyulafirátót közelében lévő kiképzőbázisán használják ki a még hátralévő időt a lengyelországi Ustkába készülő állomány tagjai, hogy önmagukat és a technikát felkészítve sikeresen teljesítsék a feladatot, és semmisítsék meg a célokat.

A MISTRAL rakéták célanyaga, a sugárhajtású METEOR-3MA.
A MISTRAL rakéták célanyaga, a sugárhajtású METEOR-3MA.

A katonák és a technikai eszközök felkészítése mellett az elmúlt időszak másik kulcsfontosságú mozzanata az éleslövészeti célanyag kiválasztása volt.

Mivel a kis hatótávolságú KUB-, illetve a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer eltérő műszaki követelményeket támaszt a célanyagokkal szemben, nem volt kis munka megtalálni az optimális megoldást.

A végső döntés értelmében a KUB számára a magyar fejlesztésű METEOR-3M, pilóta nélküli, légcsavaros repülőgép, míg a MISTRAL számára a sugárhajtású METEOR-3MA lesz a cél a lengyel légierő ustkai állami lőtéren.

Kovács Ferenc ezredes, ezredparancsnok és Szigeti Zsolt százados, KUB ütegparancsnok. Fotó: T. Gy.
Kovács Ferenc ezredes, ezredparancsnok és Szigeti Zsolt százados, KUB ütegparancsnok. Fotó: T. Gy.

Az ezred parancsnoka, Kovács Ferenc ezredes drukkol katonáinak, hiszen nem mindegy, hogy az utolsó éleslövészetek óta eltelt idő alatt miként készült fel az állomány.

- Az éleslövészet sikere bizonyítja majd, hogy a jól készültek-e fel és hazánk légterét, az ország lakosságát minősített, éles helyzetben is megtudják-e védeni. Motiváltak a katonák, mindenki a feladatra összpontosít.


Sok a fiatal, akik először lesznek éleslövészeten, nekik ez plusz kihívás. Én és kollégáim pár lövészetet átéltünk, s tudjuk, hogy milyen, amikor az adrenalin szint felszökik és milyen megérezni a siker ízét - mondta Kovács Ferenc ezredes. 
  

Olvasóink írták

  • 1. urbaniastapista 2013. július 17. 14:46
    „Nem akarok nagyon kekec lenni, de mi van, ha a KUB-hoz egy sugárhajtású, a Mistralhoz meg egy légcsvaros behatoló közelít?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri legendák nyomában: a Frigyláda-szobor

A szobor 1731-ben készült. Tetején egy ládát láthatunk, melyen dicsfénysugárban ül egy könyvön a… Tovább olvasom