Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 17°C Még több cikk.

Elbontanák a Mária-oszlopot

Győr - Több tízmillió forintot kíván költeni a Széchenyi téri Mária-oszlop felújítására a győri önkormányzat. Csak műhelyben derül ki, milyen technikával végezhető el a restaurálás. Az biztos, hogy a műemlék rossz állapotban van.

A győri önkormányzat ma nyújt be engedélykérelmet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz azért, hogy elbonthassa a Széchenyi téren található Mária-oszlopot. Borkai Zsolt polgármester a Kisalföldnek elmondta: erre azért van szükség, hogy a több mint háromszáz éves műemléket műhelyben lehessen restaurálni.

Egyelőre bizonytalan, hogy a munkálatok költségei mennyibe kerülnek, de nagyságrendjük több tízmillió forint lesz. A városi közgyűlés a jövő csütörtökön tesz félre pénzt erre a célra.

Németh Zoltán alpolgármester arról is tájékoztatott, hogy az oszlopot és a négy szoboralakot legutóbb a nyolcvanas évek közepén újították fel, de akkor még nem állt rendelkezésre modern technika, ami tartóssá tette volna a beavatkozást. A feladatot elvégző szakember amúgy is húsz évre vállalt garanciát, így a politikus szerint már a határidő lejárta szintén indokolja a restaurálást. Hozzátette: a városvezetés régóta tervezte ezt, csak éppen a fedezet hiányzott hozzá, amit mostanra Borkai Zsoltnak köszönhetően sikerült megtalálni.

Széchenyi tér: Nem ígérkezik könnyűnek a háromtonnás, több mint háromszáz éves alkotás elmozdítása. Az előtérben a szökőkutak vezetékeinek szintezését Kiss Ferenc végzi. Fotó: Krizsán Csaba
Széchenyi tér: Nem ígérkezik könnyűnek a háromtonnás, több mint háromszáz éves alkotás elmozdítása. Az előtérben a szökőkutak vezetékeinek szintezését Kiss Ferenc végzi. Fotó: Krizsán Csaba

„A Széchenyi tér felújításával különösen aktuálissá vált, hogy a műemlék megújuljon. Több érv is szól amellett, hogy ez ne a helyszínen, hanem műhelyben történjen: több szakértői vizsgálat után is bizonytalan, hogyan történjen a restaurálás, ráadásul a felállványozás akadályozná a téren folyó más munkákat" – fogalmazott Németh Zoltán. Szerinte a műemlék azért is van rossz állapotban, mert benne – a stabilitás szempontjából kedvező – fém található, amelynek hőtágulása eltér a kőétől, így a hőmérsékletváltozás következtében repeszti az oszlopot. A fémet ráadásul a korábbi felújításkor nem látták el korrózióvédelemmel, így rozsdásodik is. Nyilvánvaló egyébként, hogy nemcsak a restaurálás, hanem a több mint háromtonnás alkotás elszállítása sem lesz egyszerű feladat.

A politikus úgy vélte, hogy a műemléknek 2010 márciusára kell visszakerülni a helyére, akkor készül el ugyanis teljesen a Széchenyi tér és környéke rekonstrukciója. (Nyár közepéig csak a tér belső területén végeznek a munkálatokkal, de például a Lloyd, a Rákóczi Ferenc utca és a Gyógyszertár köz felújítása hátramarad.)

Olvasóink írták

 • 6. VIDIKI 2009. május 16. 09:04
  „pampus!
  te a tetejére kerülsz,és a hollók szedik ki szemeidet.”
 • 5. 13.István 2009. május 16. 08:59
  „pampusz!!

  Már tudom kivagy nem változtál semmit épp olyan mocskos nyelvű maradtál mint "martiné" " énirtam" hozzászólásid voltak!!
  Ha járnál templomba tudnád ,a szentostyát kézbe is kiszolgáltatják !!!
  Látom te a nyelvedet mocslolódásra és másra használod!

  Ajánlom változtass hoozzászólási nevet !!!”
 • 4. 13.István 2009. május 15. 18:03
  „Szakemberek biztosan hozzáértők, tudják a technológiát szerintem ezt a dolgot még bontás előtt elkell tudniuk
  dönteni.Miért mühelyben a szétszedés sem sini-fini daruköltség ,szállitás,időjárási viszonyok a restauráláshoz
  beltéren mások jobbak mint állványról dolgozni. Az sem hátrány ,ha valamelyik elemet teljesen cserélni kell.
  Na jó munkát szép belvárost és szép felújjított remekművet!!!
  És nem a szentek, a GYŐRI polgárok fognak örülni ,valamint a felújjítás után a térre látogató turisták!”
 • 3. urbaniastapista 2009. május 15. 10:47
  „Fasza!
  Kivitelező aláássa, önkormányzat meg fizeti a helyreállítást, mint a katonatiszt.”
 • 2. kisem 2009. május 14. 19:36
  „Ennél átlátszóbb, bontásra vonatkozó indokot nagyon nehéz lenne találni.
  Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy a szobor talapzatát le kívánják süllyeszteni az új pályaszintbe, hogy ne kelljen "vacakolni" holmi -korábban is megvolt- lépcsők építésével.
  Az sem okos magyarázat, hogy a helyszíni renoválás állványzata zavarná a téren folyó egyéb munkákat. Ha eddig ráért, akkor még várhat két hónapot. Nosza, ugorjanak neki a szobor körül kialakítani a terv szerinti végleges állapotot, és máris jöhet az állványozás, meg a szükséges renoválás.
  Nagyon "jó" az a hőtágulási magyarázkodás is. Csak kár, hogy úgy blőd, ahogy előadták. No, meg az elmaradt belső "fém" korrózióvédelme. Az a fém valószínűleg egy kovácsoltvas rúd. Az eltérő hőtágulást, az abból fakadó repedést meg felejtsük el.
  Nagyon bízom benne, hogy az Örökségvédelmi Hivatal nem adja ki az engedélyt a bontásra!”
 • 1. pampus 2009. május 14. 19:10
  „Van itt pénz! Dől a lé! Örülhetnek még a a szentek is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illingenből érkeztek

Tovább olvasom