Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Egységesen a ˝fekete˝ utazásszervezők ellen

Országos összefogás körvonalazódik az illegális utazásszervezők ügyében.

Győr-Moson-Sopronban is felfigyeltek a jelenségre, de információink szerint az utazási irodák vezetői hivatalosan még nem léptek, nem tettek feljelentést.

Nyolc zalai utazási iroda megelégelte a turistautakat feketén szervező konkurenciát, feljelentést is tettek a keszthelyi ügyészségen több, illegálisan dolgozó utazásszervező ellen. Az irodák fellépése összefügg a gazdasági válsággal: egyre kevesebb az utas, mind kiélezettebb a küzdelem az ügyfelekért.

Hogy pontosan kit nevezünk illegális vagy ˝fekete˝ utazásszervezőnek, törvény nem szabályozza, hiszen a nyugdíjasklub vezetője éppúgy szervezhet utakat, mint egy tornatanár, vagy például egy civil szervezet vezetője. Az utazási irodák vezetőit leginkább az bosszantja, míg ők kénytelenek befizetni a regisztrációs díjat, a biztosító felé a kauciót, addig a feketézők lenyelik ezeket a költségeket, másrészt messze a piaci ár alatt kínálják az utakat. Micsinai Jánosné, az egyik győri utazási iroda vezetője szerint a törvény kínálta kiskaput sokan kihasználják.

˝A fogyasztóvédelmi felügyelőség sem tud fellépni ellenük, hiszen ezek nem regisztrált cégek, így az ellenőrzésre sincs lehetőség. Aki ezzel naponta nem találkozik, az nem is tud róla. Sok esetben alapbiztosítás nélkül viszik el a csoportokat, s ha baj történik, csak akkor szembesülnek a több ezer forintos szállítási vagy kórházi költséggel. A feketézők nem tájékozódnak, egyszerűen bíznak a jó szerencséjükben, pedig egy baleset esetén a helikopteres szállítás háromezer eurónál kezdődik.˝

Lendvai Márta, egy másik győri cég ügyvezetője úgy gondolja, beszélni kell a problémáról, ha változást szeretnének. A határon simán átengedik a buszokat a szervező iroda és az úti cél megjelölése nélkül, így különösebben nem kell nagy bátorság egy többhetes körút megszervezéséhez sem, a hatóságok pedig csakis a regisztrált utazási irodákat ellenőrzik. A szabályosan működő cégek féltik a létüket, tisztában vannak vele: az utast leginkább az alacsony és a még alacsonyabb ár érdekli. Törvényi szabályozást sürgetnek az utazási cégek vezetői, képviselőik szerint enélkül nem lesz rend.

Olvasóink írták

 • 2. Goldmund 2010. január 07. 11:34
  „Ez ahhoz hasonló marhaság, mint amikor Pozsonyban osztálykiránduláson a magyarországi történelemtanár beszélt a látnivalókról a diákoknak, aztán bevitték a rendőrök, hogy engedély nélküli idegenvezetést csinál.

  Ez a legszebb mondat:
  "A határon simán átengedik a buszokat a szervező iroda és az úti cél megjelölése nélkül."
  Igen, mert nem Észak-Koreában élünk. Kinek mi köze hozzá, hogy 40-50 ember miért ül egy bérelt buszon és hova utaznak??!!”
 • 1. Dr.Horváth 2010. január 06. 09:22
  „És akkor a tornatanárok már csak utazási irodával vihetik síelni az iskolás osztályokat? Na, megint esünk át a ló másik oldalára...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: árt vagy segít a Coldrex, a Neocitran?

Egy győri egyetemista medikus segítségével elemezzük, milyen hatása lehet a közismert… Tovább olvasom