Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Egyre többen az árfolyamgáton

Egyre nagyobb az igény a még év végéig kérhető árfolyamgátra: már mintegy 70 ezer devizahiteles módosított hitelszerződést, hogy öt évig rögzített, jóval kedvezőbb áron törleszthessen állami kamatátvállalással. Kedvező lehetőség vagy csak átmeneti megoldás? Érvek pró és kontra.
Augusztustól minden devizahiteles (már a szabad felhasználásúak is) élhet az árfolyamgát lehetőségével. A július végi adatok már 70 ezer szerződést és mintegy 180 milliárd forintnyi "átstrukturált" hitelt mutattak a bankszövetség tájékoztatása szerint.

Ez már a jogosultak mintegy 15 százalékát jelenti: azok vehetik igénybe, akik 90 naposnál rövidebb csúszásban vannak a kölcsönükkel, emellett a hitelük folyósításkori összege nem érte el a 20 millió forintot.

A Kisalföld az árfolyamgát lehetőségéről kérdezett megyei devizahiteleseket: a vélemények megoszlottak. Volt, aki az állami kamattámogatás okán is jó kezdeményezésnek tartotta, s bár tudja fizetni hitelét, kérte a rögzítést.

Azt a pénzt, amennyivel most kevesebbet fizet, államilag támogatott megtakarításra fordítja, s öt év múlva ebből előtörleszt majd. Több megkérdezett viszont úgy reagált: akik igazán bajban vannak, s nem tudják fizetni kölcsönüket, azoknak csak ideiglenesen segít az árfolyamgát, öt év múlva viszont többet fizetnek, mint most.

Ráadásul attól is tartanak, hogy a rögzítés lejárta után a gyűjtőszámlán lévő összeg (forinthitel) kamatai megemelkednek.
Az árfolyamrögzítést év végéig lehet kérni.

Aki úgy dönt, hogy igénybe veszi, annak szerződést kell módosítania, ám a procedúra kevésbé hosszadalmas, mint hiteligényléskor. A bankban kitöltött néhány dokumentum után néhány hét múlva a megadott időpontban a megadott közjegyzőnél kell jelentkezni, s mintegy 20 perces tájékoztató után a szükséges papírokat aláírni.

A közjegyző költségét sok esetben a bank állja, így az ügyfélnek nem kerül pénzébe a szerződésmódosítás. Sokszor leírtuk már: aki az árfolyamgátat választja, annak svájci frankos hitelét 180 forinton, euróalapú kölcsönét 250-en rögzítik maximum öt évre, így a havi részlet ezen időszakban 15–25 százalékkal csökkenhet.

A tényleges árfolyam közötti különbözet azonban egy gyűjtőszámlán szaporodik, amit 2017-től forinthitelként kell majd törleszteni. Az állami és banki kamatátvállalás miatt sokan úgy gondolják, érdemes belépni a rendszerbe.

A hitelintézetek várakozásai eltérőek, hogy a jogosultak mekkora hányada él majd az árfolyamrögzítéssel: az MKB 15–20, a Bankszövetség legalább 50 százalékos arányt vár, akárcsak az FHB vagy az OTP, a CIB Bank viszont 75 százalékos arányt sem tart kizártnak.

Olvasóink írták

  • 1. ahaha 2012. augusztus 27. 08:40
    „Ebbe a fondorlatos zsákutcába NEM SZABAD BEMENNI! Ez a csőbehúzás csak a szenvedést - kivéreztetés- hosszabítja meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középiskolai rangsorok: melyek a legjobb gimnáziumok és szakközepek megyénkben?

A kisalfold.hu a közelegő új tanév apropóján két középiskolai rangsort is végigböngészett, melyek segítségével összegyűjtöttük a legjobb megyei középfokú iskolákat. Tovább olvasom