Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Egyidősek a köztársasággal

A köztársaság kikiáltásának napján, 1989. október 23-án 285-en születtek az országban.

A Parlamentben csütörtökön konferenciát tartanak, ahová az éppen húszéves fiatalokat is meghívták. Az invitálást 110-en fogadták el. Őket Bajnai Gordon kormányfő az ország tortájával, pándi meggytortával köszönti.

A megyéből többen ott lesznek az eseményen, így a soproni Dobos Virág is. – Szüleimtől hallottam a rendszerváltás előtti időkről.

Szűrös Mátyás kikiáltotta a köztársaságot
Szűrös Mátyás kikiáltotta a köztársaságot

Személyes tapasztalataim természetesen nincsenek, mégis úgy gondolom, a mai világban jobb élni. Rengeteg a nehézség most is, a válság szinte mindenkinek megnehezíti az életét, de több a lehetőség, mint húsz évvel ezelőtt. Szeretek utazni, el sem hiszem, hogy a szocializmusban ezt nem tehették szabadon az emberek – mondta kérdésünkre.

A soproni Dobos család érthetően nem a történelmi eseménnyel foglalkozott 1989. október 23-án. Az édesanyától megtudtuk, enyhe idő volt azon a napon, a napsütéses délelőttön még otthon tett-vett, majd dél körül, miután elfolyt a magzatvíz, elindultak a kórházba. Délután fél 3-kor megszületett a család első és egyetlen gyermeke, Virág. Azóta persze beszédtéma, hogy a lány egyidős a köztársasággal.

– Imádom a szülővárosomat, azt is többek között, hogy a határ mellett fekszik, ami még több lehetőséget kínál. Nehéz elképzelni, hogy vasfüggöny volt itt valamikor és posztoló katonák. Nekem és a generációmnak mindez történelem. Nehéz lehetett a régi szabályok között élni, ezért örülök, hogy én beleszülettem a demokráciába – fogalmazott Dobos Virág, aki turizmus–vendéglátás szakos hallgató a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán.

Dobos Virág
Dobos Virág

Dobosék életébe komoly változást nem hozott a rendszerváltás, az anyuka köztisztviselőként dolgozik, az édesapa nyugdíjas rendőr.
A győri Csonka családban is ment minden a maga útján 1989. október 23. után is, amikor Kármen megszületett. Igaz, az édesapa jelenleg az Audi-, az édesanya a Nokia-gyárban dolgozik, azaz két olyan cégnél, amely minden bizonnyal nem telepedhetett volna le Magyarországon, ha nincs a rendszerváltás. A holnap húszéves lány ugyancsak ott lesz a mai parlamenti ünnepségen.

– Szüleim nem sokat beszéltek arról, milyen volt a szocializmus, az iskolában azonban tanultam róla. Furcsa visszahallani, hogy annak idején nem lehetett utazni. Azóta többször voltunk külföldön, és örülök, hogy az Európai Unión belül már a határellenőrzés is megszűnt – mondta szerdán portálunkank Csonka Kármen, aki Dobos Virághoz hasonlóan az Apáczai-kar turizmus–vendéglátás szakos hallgatója.

Csonka Kármen
Csonka Kármen

Részt vesz az ünnepi konferencián a győri Rózsás Szabrina is. – A mai korosztályt nem nagyon foglalkoztatja, mi hogyan volt 1989 előtt. Az biztos, hogy ma teljesen más világ van. Jó, hogy az üzletekben sokkal nagyobb a kínálat, és az is, hogy a legújabb külföldi lemezeket  azonnal meg lehet venni – vélekedett kérdésünkre a lány, aki a Kossuth-középiskola 13. évfolyamán tanul kozmetikusnak, de egy ideje már dolgozik is.

A céget, ahol édesapja annak idején dolgozott, elsodorta a rendszerváltás, így vállalkozóként tartja el családját. Az anyuka, Rózsásné Szabó Erika óvónő portálunknak felidézte a húsz éve történteket.

Rózsás Szabrina
Rózsás Szabrina

– Váratlanul ért a szülés, ami nem volt könnyű, mert már három hónapja bent kellett feküdnöm. Úgy emlékszem, hogy egy emigráns magyar ötszáz svájci frankot ajánlott fel azoknak, akik a köztársaság kikiáltásakor jönnek világra Budapesten és négy vidéki városban.

Mosonmagyaróvár, ahol Szabrina született, nem volt ezek között, így mi nem kaptunk pénzt – idézett fel egy érdekes történetet az édesanya.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az intelligenciakutatás meghatározó központja

Győr - A Széchenyi Egyetemen dr. Burhan Türksen, a Torontói Egyetem professzora tartott előadást. Tovább olvasom