Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Egy másik Brian élete a római limes gönyűi szakaszán

A római limes gönyűi szakaszának egy részét sikerült feltárniuk győri régészeknek. S mi köze ennek Brian életéhez? Cikkünkből kiderül.


A limes az ókori Római Birodalom több ezer kilométeres, hegyeken, völgyeken átívelő, többnyire a folyók vonalát követő határvonalát jelenti.

Ennek az imitt-amott fennmaradt, máshol eltűnt határvonal rendszernek sikerült egyes gönyűi maradványait feltárni. Mint köztudott: a jelenleg érvényes jogszabályok szerint minden beruházást régészeti feltárásnak kell megelőznie. Így történt ez a gönyűi erőmű kivitelezése előtt is – a régészeti eredmények pedig magukért beszélnek.


Videó: Cseh Róbert.


A Xántus János Múzeumban a napokban mutatták be a "Fogadó a határon – római kori útállomás Gönyűn" című időszaki kiállítást, amely ötletesen tárja elénk, milyen is lehetett az élet az 1. században a Duna partján.
 

A római limes gönyűi maradványai. Képek: Cseh Róbert.

"Először úgy tűnt, hogy egy őrtornyot találtak a régészek, de később kiderült: ennél többről van szó. Egy téglalap alapú épületet és egy udvart, valamint egy kemencét sikerült rekonstruálni. Az épület valószínűleg lóváltó állomás lehetett, melyet gazdái maguk hagyhatták ott, s továbbálltak. Több pénzérmét is előkerült; például a Marcus Aurelius korából való rendkívül értékes lelet" – mondta Dr. Szőnyi Eszter régész, címzetes igazgató a tárlatról.Limes őrtornyok és erődítmények a megyében

Győr városától nyugatra a limes-út a régi 1-es számú főút mentén haladt tovább. Ezen a részen őrtorony és mérföldkő is előkerült az út mentén, például Kunsziget területén egy jelentős méretű őrtornyot tártak fel a régészek, melynek alapfalait egyelőre visszatemették.

A következő ismert római település és erődítmény Quadrata erődje Lébény közelében a mai országút nyugati oldalán, a 154-as km-nél fekszik (az úttól 40-50 méterre, a lébénymiklósi útelágazástól észak-nyugatra).

Az újkori Magyarország területére eső első római erőd és település Mosonmagyaróvár területén található. A castellum latin neve, Ad Flexum a Mosoni-Duna többszörös kanyarodására utal.

Forrás: Szép Magyarország (2009/1. szám) 


Az, hogy a kiállítóknak mennyire ötletesen és igényesen sikerült prezentálni a római kori maradványokat jól mutatja az a mókás fal, amelyet a "Brian élete" című klasszikus vígjátékból öltöztettek fel idézetekkel. Olyan felejthetetlen szövegek szerepelnek itt, mint például a "Fikus-kukis" vagy "Fortissimo fingus"…


Lehet-e a pannóniai római limesből UNESCO-világörökség?

Mindez jó pár éves történet – minimum 2003-ig forgathatjuk vissza az időt ez ügyben –, de szerencsére továbbra sem halt el a magyar kezdeményezés.

1987-ben került fel ugyanis a Világörökségi Listára az Anglia és Skócia határán fekvő, jelentőségében a kínai Nagy fallal vetekedő Hadrianus fal, mely szintán limes volt. 

Ennek példájára a 2000-es évek óta több próbálkozás is történt már, hogy a pannóniai limes is helyet kapjon az illusztris listán, de eddig nem koronázta siker a törekvéseket.

Jelenleg a magyar Örökségvédelmi Hivatal vállalta fel a gesztor szerepét a projektben, melynek természetesen akadnak megyei szakaszai is.

Az eddigi sikeres magyar világörökségi nevezésekhez képest az jelenti a fő gondot, hogy a római limes mentén lévő helyszínek térbeli és időbeli meghatározása meglehetősen bonyolult.
 


Olvasóink írták

 • 11. kolombela 2009. november 14. 20:54
  „6. Agent 2009.11.13. 19:26
  7. ZéZé 2009.11.13. 20:54
  Valahogy a kulturájukat nem sikerült átadniuk, mert nem igen van nyoma, pedig 400 évig tartották uralmuk alatt Dunántúl területét, ami persze nem a megszállott népek hibája. Érdekes a mai Románia területén élők kulturájának teljes mértékű befojásolásához elegendő volt kb 60 év is (nem Erdélyről van szó). Ez bizony az ott élő népről elmond mindent, Azért is vallják magukat római leszármazottaknak. Ami valamennyire igaz, ugyanis a Birodalom gonosztevőit, bünözőit általában oda deportálták, vagyis büntető telepként működtették. Erre büszkék az oláhok.”
 • 10. dagadt 2009. november 14. 08:37
  „látom Briant mindenki ismeri, de a ´hic fuit Titus Pullo´ nem tűnt fel senkinek? pedig a Róma c. sorozat az egyik legjobb, ha nem a legjobb, ami a birodalomról készült! és az egyik főhős Titus Pullo, aki amúgy valós személy volt, Caesar (a Gyula) személyesen említi is a De Bello Gallico-ban.”
 • 9. Túrabakancs 2009. november 13. 23:02
  „Esther!
  Fantasztikus lehet egy közel 2000-éves római tárgyat az ember kezében tartani, ezzel egyetértek! Ha ennyire érdekel ez a té-
  ma, akkor érdemes lenne egy Duna-menti telken kapálgatnod, nagy valószínűséggel előbb-utóbb kiugrana a földből egy jó nagy
  Szeszterciusz. :) /Sestertius/”
 • 8. RickCartman 2009. november 13. 20:55
  „no lám, vannak még, akik ismerik a klasszikus nagy filmeket:-)))
  Csak egy pontosítás. a Lébény melletti erőditmény neve Quadrata volt(egy-a betű lemaradt).”
 • 7. ZéZé 2009. november 13. 20:54
  „Úgy érted az utakon és a vízvezetéken kívül ?”
 • 6. Agent 2009. november 13. 19:26
  „Mit adtak nekünk a Rómaiak?”
 • 5. Primax 2009. november 13. 19:22
  „"...és azt fogják majd rebesgetni, hogy eltűntek a dolgok... és hatalmas zűrzavar lesz, hogy hol vannak valójában a dolgok... és senki nem fogja tudni, hová lettek azok a kis bigyók... meg az a fura kis izé raf, raffia kötő állvány, amihez hozzá voltak erősítve... és akkor majd a barát elveszíti a barátja kalapácsát és a fiatal nem fogja tudni, hogy hol vannak.... má´ azok a dolgok, amit apáink birtokoltak, mert apáink csak előző este rakták oda este nyolc körül..."”
 • 4. Agent 2009. november 13. 14:58
  „Blájen?:)”
 • 3. Esther 2009. november 13. 13:20
  „Tök jo lehet ilyen dolgokat talalni. en is regesz akartam lenni kiskoromba:)nagyon szep kiallitas lehet:)A Brian elete pedig a legjobb Monti Pithon film szerintem:)”
 • 2. ombi 2009. november 13. 12:34
  „Klasszikusokat csak pontosan idézzünk!
  "Pilátus: Nem tűlöm, hogy a balátomat kinevesse egy közönséges katona! Van még valakinek kedve... kuncogni? Amikol a balátom nevét kimondom?... Fikusz... Kukisz!!! Na és te? Szelinted az humolos, vagy nem, mikol kimondom azt, hogy... Fikusz... Kukisz? Van egy felesége is! Tudjátok, hogy hívják? Úgy hívják, Foltisszima... Foltisszima Fingusz!"”
 • 1. arvay.erzsebet 2009. november 13. 12:15
  „Nagyon igényes...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Suzuki hajtott egy Skodába a Dunacenternél

Suzuki hajtott hátulról egy Skodába péntek reggel fél 8-kor Győrben a Dunacenter mellett a Rába híd… Tovább olvasom