Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Egészségre káros szemetet égettek a győri Fehérlaposi utcában? - videó, fotók

A Fehérlaposi utcai volt erdőbe 20 éve hordják egyesek a szemetüket. A lakók nem akarnak szeméttelepen élni, a terület tulajdonosa ígéri, május 31-ig összeszedi a szemetet.
"Az elmúlt húsz évben folyamatosan hordták a hulladékot ide"

"Nagyon röviden úgy tudnám összefoglalni a helyzetet, hogy nem akarunk egy szeméttelepen élni.

Az elmúlt húsz évben folyamatosan hordták a hulladékot - gumitól kezdve festékeken át műanyagokig - egyesek a Fehérlaposi út mögötti erdős részre, a szemét napjainkra beletömörült a talajba.

Hangsúlyozom: nem az erdő tulajdonosa szállított ide szemetet. Abban azonban felelősnek érzem a kialakult helyzetért, hogy semmit nem tett a környezetszennyezés megakadályozásáért.

Amikor személyesen ajánlottam fel a segítségemet - mind a szemét elszállításában, mind sorompó felállításában -, elhárította ezt" - kezdte portálunknak Tempfli László, az utca egyik lakója.


Videó: Cseh Róbert


"Az utóbbi hetekben 35-40 tűzgyújtó helyen égették itt a szemetet"

A Banai út közelében fekvő erdőt pár hónapja tarvágással kivágták, így körülbelül a 400 méter hosszan elterülő szemét még szembetűnőbb.

"Nagyon szomorúnak tartom, hogy a sashegyi szeméttelep tőlünk alig egy kilométerre üzemel, mégis egyes emberek inkább ide, a kerítésünk mellé dobják ki a szemetüket.

A remény hal meg utoljára: bízom benne, hogy hamarosan sikerül megszabadulni a rengeteg hulladéktól" - tette hozzá Godó Tiborné, szintén utcabeli.A Fehérlaposi utcában sincs szemétszállítás: fizetni nem kell a szolgáltatásért, de mi lesz a háztartási hulladékkal?


Mint arról a "Nemcsak szeméttelep illegális szeméttemetők is `működnek´ Sashegyen" című januári írásunkban beszámoltunk, hasonló probléma (is) okozza a szemetelést a Fehérlaposi utcában.

Konkrétan a Győr-Szol-tól csak tavasztól ősz végéig szállítja el a szemetet itt is, akárcsak a többi kertvárosi részben - holott történetünk helyszínén több mint húsz család lakik állandóan.

Mindez nyilvánvalóan az illegális szemetelés melegágya ebben az utcában is, miközben azt is ki kell mondani: az utcában élők nem fizetik a drága szemétszállítási díjat.

Győr-Szol válaszát ide kattintva olvashatják el a szóban forgó kérdésben.
  Tempfli László fotókkal alátámasztva állítja: "az utóbbi hetekben 35-40 tűzgyújtó helyen tüzelték el itt a szemetet, köztük műanyagokat, melynek égetése köztudottan daganatos betegségeket okozhat.

Bűz és pernye szállt a házunk felé: a közeli gázpalackunk miatt a tűzoltóságot kihívtam, s mind a rendőrséget, mind a győri jegyzői hivatalt értesítettem a környezetszennyezés miatt".


Illegális szemétlerakó a Fehérlaposi utcában - fotók: Cseh Róbert

"Nem áll módomban a területet fegyveres biztonsági őrrel éjjel-nappal őriztetni"

A kisalfold.hu megkereste az erdő tulajdonosát.

"Mélyen felháborító, hogy egyes emberek a háztartási hulladékot az erdőkbe hordják,ha azt még  fel is gyújtják, az különösen dühítő  magatartás. A környezetkárosítás mellett súlyos károkat is okoznak, mert a szemét elszállításáról, amennyiben nem lelhető fel az illegális hulladéklerakó személye, a tulajdonosnak saját költségen kell gondoskodni" - kezdte a neve elhallgatását kérő tulajdonos.

"Kiserdő tulajdonosként nem áll módomban a területet fegyveres biztonsági őrrel éjjel-nappal őriztetni, mindamellett nem is értem, hogy az erdő közvetlen szomszédságában lévő kiskertekben folyamatosan ott tartózkodó személyek a közvetlen telekhatárukban tapasztaltakat eddig miért nem jelezték semmilyen módon, és semmilyen hatóságnak. Azzal tudnának a leginkább segíteni, ha tettenéréskor, az elkövetés pillanatában bejelentést tesznek a rendőrség felé és azzal segítik a felderítést.

Külön aggályosnak találom, hogy több mint 100 szomszédos telektulajdonosból sokan annak ellenére nem rendelkeznek hulladékszállítási szerződéssel, hogy kiköltöztek, tehát télen-nyáron ez a fő tartózkodási helyük.

"A folyamatos falopás szintén megkeserítette az életünket"

A felajánlással kapcsolatban azt tudom mondani: a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyetlen sorompóval ilyen nyílt és szabdalt területet nem lehet megvédeni a renitens emberektől.

A folyamatos falopás szintén megkeserítette az életünket és nem győztünk a rendőrségre járni, emiatt ezen a télen végül a vágás mellett döntöttünk, amelyet rövid időn belül meg is tudtunk kezdeni, mert az erdő véghasználatára már több éve engedélyünk volt.

Bár a fakitermelő még nem végzett a vágástakarítással sem és még nem adta át a területet, a hulladék szelektív elszállítását már megkezdtük és lassan megtisztításra kerül az egész terület, és az erdőfelújítás is a kezdetét veszi" - zárta szavait a tulajdonos.

A kisalfold.hu információi szerint hatósági vizsgálat döntheti el, hogy valóban égettek-e szemetet a területen, s ha igen, akkor ki(k).

Galéria kép

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látta? Így járt a metró Győrben

Földre festik az eget, vagy éppen metrót ˝építenek˝ egy győri bevásárlóközpontban. Jankovits… Tovább olvasom