Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Dunakapu tér: döntőbizottsági áldás

A győri önkormányzat március közepéig várja az ajánlatokat a Dunakapu tér és környezete felújításának, átépítésének tervezésére kiírt közbeszerzési pályázaton – tudtuk meg a városházán hétfőn.
A dátum korábban január 31., majd február 14. volt, csakhogy az eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottság ideiglenes intézkedésként januárban felfüggesztette, miután a Magyar Építész Kamara jogorvoslati kérelmet nyújtott be.

A kamara a kiírás több elemét is bírálta. Túl rövidnek tartotta a pályázat megjelenése és a beadási határidő közti időt. Sérelmezte többek között, hogy a városháza referenciaként műemléki környezetben teljesített tervezést írt elő, valamint azt is, hogy a hirdetményből nem derül ki, a szakmai bírálatra létrehozandó szakértői bizottság milyen szempontokat vesz majd figyelembe.

A döntőbizottság valamennyi kifogást elutasította – derül ki a kozbeszerzes.hu internetes oldalon található határozatból. A szervezet a törvénnyel összhangban lévőnek ítélte meg a bírálati módszert, a referencia előírását és a megszabott határidőt is.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, az önkormányzat a város rendezvényterévé akarja alakítani a Dunakapu teret, úgy, hogy az év egészében – rendezvénymentes időszakban is – élettel teli legyen. A felszín alatt mélygarázs lesz. A teret mentesítik a járműforgalomtól: a révfalui híd forgalmát nem a téren, hanem az alsó rakparton vezetik el.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. mike1945 2011. április 24. 21:43
  „Ne a befektetői körök és a velük azonosuló néhány politikus döntsön a Dunakapu tér sorsáról: Nem volt igazán társadalmi igény erre a 3 milliárdos beruházásra,amely felesleges és végképp nem időszerű ,most az ország jelenlegi helyzetében.A barokk térre többszintes, kakukktojásként virító modern épületeket emelni a belváros meggyalázása lenne,és valószínű hasonló barbár dolog alapos régészeti feltárások nélkül dönteni a mélygarázsok mellett. Ha megkérdeznék a lakósságot szerintem a döntő többség a rakparti ingyenes parkolás megmaradása mellett szavazna.Forgalomelterelés, lényeges változtatások nélül is fel lehetne újítani a teret,széppé lehetne varázsolni, az elkölteni szándékolt összeg töredékéből is.Ez a 8o éves tér is maga a történelem, sok ember szívéhez nőtt. Feltétlen át kell ezt alakítani? Mégis kinek az érdeke?”
 • 35. Szecskai 2011. április 24. 19:08
  „Ha már fejlődésről beszélünk, úgy gondolom nagy visszalépést jelent a rakparton jelenleg meglévő 500 parkolóhely megszüntetésének a terve, és helyette 1oo esetleg 200 fizető parkolóhely kialakítása a mélygarázsban. Ha az átalakítás után a Dunakapu téren sem lehet parkolni, az már több mint 300-zal kevesebb parkolóhelyet jelent. Pedig már jelenleg is gyakran több száz métert kell gyalogolni, ha valaki piac,vagy egyéb rendezvény idején parkolni szeretne itt.
  Úgy gondolom a rakparti parkoló semmilyen szempontból nem kifogásolható, hacsak nem azért, mert ingyenes, de a Dunakapu térről szinte láthatatlan, esztétikailag indifferens.
  Még ha lesz is valamilyen mélygarázs, és még ha lesz is rakparti forgalom,esetleg sétány, a rakparti parkolást /legalább részben/ meg kellene tartani, mert szükség van rá.”
 • 34. Zoltán,Károly 2011. április 14. 18:56
  „A Dunakapu tér alá szerintem mélygarázs kell. A piacot pedig nem leépíteni, hanem bővíteni szükséges.”
 • 33. Révfalui-szúnyog 2011. március 05. 21:32
  „Kösz Pityerek, az is nagyon hasznos.
  Adok egy mail címet: v.sun@freemail.hu
  Köszönettel előre is, Szúnyog”
 • 32. k-pityerke-k 2011. március 05. 08:46
  „Kedves Révfalui-szúnyog!
  Ez a terület engem is foglalkoztat, de sajnos eddig még nem akadtam rá olyan képekre, amiken szerepel. A színház környékéről a Postapalotáról vannak fotóim, ezeket el tudom küldeni.”
 • 31. Révfalui-szúnyog 2011. március 04. 18:50
  „Pityerke!
  Igen hálás lennék, ha egy-két régi fotót megosztana valam. Beszkennelné s elküldené, ha van erre módja és lehetősége. Nekem is van egy-két régi könyvem Győrről, de egyikben se találok képeket a színház és a tőle keletre eső terület régi állapotáról. Állítólag szép, régi városrész volt az is, bár nem olyan, mint a belváros szíve, de ott is voltak klassz régi beszállóvendéglők, fogadók, iparos házak. Érdekelne az a rész.”
 • 30. k-pityerke-k 2011. március 04. 18:00
  „Gyorsan elintézték a dolgot. Hogy ennyi embernek nem tetszik az ötlet: egyik fülükön be, a másikon ki. Szélmalomharc az egész. Hihetetlen, mennyire érdekli őket a városunk múltja. Én konkrétan rengeteget foglalkozom vele, imádom a régi fotókat, rengeteg könyvem van Győr történetéről, amiket rendszeresen olvasok. Sokat gondolkodom rajta, mi lenne, ha összeállítanék egy kvízt és bevinném az önkormányzatra, hogy töltsék ki. Biztos provokatívnak neveznék.”
 • 29. Révfalui-szúnyog 2011. március 04. 01:03
  „Pepe!
  Fizetem egy napját. A föladat a következő. Álljon ki kend egy vasárnap reggel a Sforza bástya tövébe és számolja meg, hányan sétálnak el a kettős hídtól a Révfalusi hídig. Ha ötvennél több érdeklődőt számol, én fizetem a napi díját. Mivel sok feladata nem lesz, nyugodtan összeszedheti és egy közeli szelektív kukába elviheti a szeminárium tövében talált kotonokat.
  Hát ennyi értelme volna a rakpart helyén a sétánynak. Mégis mit nézne onnan? Az egykori Richards csónakházat s a kivágott fák helyét? Átnéz Révfaluba, ami már nem falu? Vagy elmegy az Elevátorig s elmondja barátainak, hogy most ebben a korábbi gabonaraktárban a legdrágábak a lakások Győrben, mert van alatta egy szauna is?”
 • 28. Pepe9111 2011. március 03. 16:25
  „Eredetileg úgyy volt, hogy az alsó rakparton sétány lesz!”
 • 27. Révfalui-szúnyog 2011. március 02. 19:51
  „Most már csak azt kéne tudnom, hánykor jár ki a piacra a BoBo zrt. egyik fele. Hadd csípjek a seggébe! Hadd tudja meg mi az, hogy révfalui!

  Ami a volt Kovács kocsma helyén épült házat illeti, hát az egy hányinger. <moderálva>. Én még emlékszem a régi beszálló kocsmára, aminek udvarán egy szem 25-ös égő himbálódzott, mégse esett orra senki se befelé, se kifelé.”
 • 26. DON 2011. március 02. 16:32
  „Kedves Szúnyog! Köszi a felvilágosítást, a blogot, jelentem megleltem:)

  Sceptic!
  Nem említettem ugyan, mivel már így is sanszos volt a karó a nemesebbik felembe, hogy a tér idei felújítása helyett mondjuk ennek a két elvezető útiránynak a fejlesztését venném előre. Tisztában vagyok vele, és tapasztaltam is, hogy sem az evangélikus suli előtt, sem pedig a Rónay-Hédervári kereszteződésben nem lehet mozdulni reggelenként, illetve délutánonként. Sőt, továbbmegyek, a suli előtt megtiltanám a parkolást is! Ott hétvégén is életveszély a közlekedés, ráadásul az okosabbja a kanyarban áll meg.
  Mindezektől függetlenül továbbra is azt javasolnám, ha tehetném, hogy alternatívaként inkább ezzel kellene előhozakodni, hiszen ez nagyjából illeszkedik a városfejlesztés távlati terveibe, ahogy azt Hedon propagandistánk már biztosra is vette (jut eszembe: a múltkor majdnem sírva fakadtam, mikor megláttam, mi épül a Rónay-Hédervári sarkon... gyerekkoromban ott randalíroztam a papírbolt előtt, mikor anyámat vártam!)

  Ma reggel kint voltam a piacon, s pár őstermelővel beszélgettem. Az egyikük azt kérdezte, hogy vajon nekik ingyenes lesz a mélygarázs, ha egyáltalán visszamehetnek oda? És lesz-e teherlift, amivel felpakolhatnak, és egyáltalán hogy lesz megoldva az áru ki- és berakodása? Valamint elárulták, hogy Bobóék közül az, amelyik nem volt bajnok lovon, odajár minden szombaton, s kedvesen mosoly mindenkire...”
 • 25. Sceptic 2011. március 02. 15:59
  „Kedves Révfalui-szúnyog, bár egy oldalon állunk, Hetesivel nem erősíteném a sorainkat, ahhoz túl kétes a megítélése...

  Hedon: hiszem, ha látom... Mindazonáltal legyen igazad, hogy legyen értelme a beruházásnak...”
 • 24. Révfalui-szúnyog 2011. március 02. 10:23
  „Ennyi beruházás, Istenem! Hát ez szép!
  És tessék mondani, mi lesz akkor, ha elfogy a kőolaj, ahogyan Hetesi Zsolt és kutatócsoportja állította a Széchenyi egyetemen egy tavalyi előadásában (mellesleg honlapjuk is van)? Akkor a lakásukat vesztett tömegeknek meg tetsznek majd engedni, hogy az egyik mély- vagy magasgarázsban éjszakázzanak? Esetleg egy rezsót is be lehet majd ott dugni valamelyik önkormányzati konnektorba? Mert a nép ebbe az irányba tart, bár lehet, hogy ez a városházából nem látható.”
 • 23. Hedon 2011. március 02. 09:06
  „#20

  Amikre nem látsz esélyt azok szerencsére néhány hónap múlva már valósággá válnak.
  1. Megépül a végleges körforgalom a Szövetség-Hédervári út-Rónay Jácint u. kereszteződésben.
  2. Épülni fog tavasszal a körforgalom a Petőfi híd zsinagóga felöli oldalán
  3. Ugyancsak épülni fog a körforgalom a Ráth Mátyás téren (volt Dózsa étterem előtt)
  Ezt követően egyirányúsítva lesz az Evangélikus iskola előtti szakasz (Péterfy Sándor utca)
  4. Májusra elkészül a Szarvas utcai körforgalom Radnóti utca összeköttetése.”
 • 22. Sceptic 2011. március 01. 22:16
  „A rakparti utat illetően végül is van az AVE tanulmányban megoldási javaslat, amit én abszolút elfogadhatónak tartok:
  "Az alsó rakparti út a pesti rakparti út mintájára árvízi elöntés idején nem üzemel. De
  ezen segíteni lehet látványosan az elsődleges árvízi védelem kiépítésével, mégpedig úgy,
  hogy az új függőleges partfal koronáját az adott szakaszon megemeljük. Az emelés mértéke
  erősen függ az út forgalmi szerepétől, mely az előzményekben ismertetett műszaki okok miatt
  erősen le fog értékelődni. Becslésünk szerint a jövőben ezt az alsó utat nyugodtan elöntheti
  néhány napra a víz évenkénti gyakorisággal, de ennek esélyét a jelenlegi alsó rakpart szintje
  fölé kb. 1,20 m-re emelt koronafal jelentősen képes csökkenteni. De nem szabad elfelejteni,
  hogy a makett korlátai miatt jelen állapotban nem bemutatott alternatív, Duna kapu nélküli
  megoldás esetén a Bástya utcai forgalmi irány árvíz esetén is járható. "
  Ezen túl pedig arra a néhány nagyon árvizes napra szerintem simán megoldható a forgalom átterelése a Széchenyi-hídra.
  A Duna-part megközelítésére pedig szintén ott a tanulmányban a Teleki utca vonalától kicsit keletre álmodott gyaloghíd, illetve a terv, hogy a rakpart rézsűjét feltöltik derékszögűre, így nyerve teret az autóúton túl akár egy sétány számára.”
 • 21. peet2 2011. március 01. 22:13
  „Hali
  ezt el.. ,, nem kicsit de nagyon...
  a hozásolásom nem ehhez lett cimezve, aki kitalálja nyer egy lehetőséget és a feltárandó Dunakapu-térről elvihet bárbilyen szép emléket...”
 • 20. Sceptic 2011. március 01. 22:03
  „13. DON

  A kérdésedben benne van a válasz: a Jedlik-híd nagyon látványos PROPAGANDA-beruházás, csakúgy, mint a Nádor-aluljáró. Ezzel nem a fent említett infrák szükségességét kérdőjelezem meg, inkább arra szeretnék rávilágítani, hogy a szigorúan vett létesítmények megépültek ugyan, de a szélüktől három méterre teljes a nyomor, a káosz, a kíépítetlenség...
  Ezeknek az infráknak csak annyi az áteresztő képessége, amekkora a legszűkebb keresztmetszet előttük, vagy utánuk. Ebben pedig mindegyik gyenge (próbálj meg reggel eljutni a Szent István útról a Jedlik-hídon át az egyetem felé, az evangélikus iskolánál totális a káosz, ellenkező irányban pedig a Hédervári és a Szövetség utcák együttes forgalmát képtelen felvenni a híd előtti dupla vicc-körforgalom).
  Ahhoz, hogy az általad felvázolt, valóban nem rossz ötlet megvalósuljon, a városon átvezető forgalom mindenütt egyenletes keresztmetszeten kellene átmenjen, ez pedig olyan beruházásokat tételez fel, amikre nemigen látok esélyt, különösen annak fényében, hogy a városra erőszakolt Dunakapu téri mélygarázs jó ürügy arra, hogy fenntartsanak egy töltési-ürítési irányt a régi révfalusi hídon keresztül.”
 • 19. peet2 2011. március 01. 21:53
  „Mit is irt miért WINKLER UR......
  Valakiben ez tudatosult?
  Én már elképzeltem agy kazatamai boltiv egy mélygarázsi beálló - árvizmentes időben -
  A hid mellett meg árviz idején kompok fogják hordani az arra tévedő autosokat a viz alatt lévő rakparton.
  az östermelők meg burcsellákról kinálják portékáikat.
  Ez lesz ám XXI sz. modern Győr!!!”
 • 18. apex 2011. március 01. 20:43
  „Én még mindig várom a fő(épít)észünk válaszát az AVE korábban feltett kérdéseire. Eddig csak a tornatanár kinyilatkozását olvashattam, de mivel ő a szavahihetőségét már elvesztette előttem, így tovább várom a városháza részéről a szakmai válaszokat.”
 • 17. Révfalui-szúnyog 2011. március 01. 16:13
  „Don uram!
  A végső és ördögi cél a belváros kiürítése, mert igen sok vevő tolong a belvárosi házakért, melyekben egyenlőre még kiskereskedések, boltok működnek. A piac kiszorításával a belvárosnak a szombati forgalma nyilvánvalóan meg fog szünni. Ez a cél! Ürítés, majd értékesítés a betelepülőknek. Mivel az itt gyakorta inkriminált alpolgármester fajtestvéreit várják, a folyamat egészen világos. Mélygarázs a Lloydnak, amit majd bérelni fognak a sorstalanok.
  Másrészt minél nagyobb beruházás történik, annál több lehet a leeső pénz. Kell O.V. pártkasszájába és kell a helyi bűnözőknek is, akiket a köznyelv politikusnak nevez. Egyenlőre.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Április 17-én választanak Bácsán

A győri helyi választási bizottság április 17-ére időközi választást írt ki a Révfalu keleti részét,… Tovább olvasom