Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Duna-busz projekt: újabb határhajóterv

Duna mente - A megyei közgyűlés pénteken tárgyalja a magyar és szlovák határ között (Rajkától Somorjáig) ingázó Duna-busz elképzelését: az ötletgazdák a tervezés után uniós forrásra pályáznak, akárcsak a Bős és Dunaremete közötti kompjárat kigondolói.

Nagyszombat megye elnöke és a rajkai polgármester írásban kérte a megyei önkormányzat szerepvállalását az úgynevezett Duna-busz projektben. A kezdeményezés információink szerint a szlovákiai Somorjáról indult, s a határon átnyúló magyar–szlovák interreges pályázati lehetőség második körében szeretnének forrást találni az elképzelésre. Az ötlet korábban is felvetődött: tavaly már a lehetséges kikötési helyeket vizsgálták az illetékesek Rajkán. Igaz, akkor még arról volt szó, hogy az alacsony merülésű, 80–100 fős hajók Dunakiliti és Dévény (Devin) között vinnék az utasokat: a turisták s a magyar oldalra költöző szlovákok így gyorsan Pozsony belvárosába juthatnak. A mostani elképzelés már a Rajka (esetleg Dunakiliti) és Somorja közötti átkelésre keres forrást (a vízi jármű Dunacsúnyt és Gútort is érintené). A hajónak a dunacsúnyi árapasztó műtárgy zsilipjén keresztül kellene átkelnie. A projekt vezető partnere Nagyszombat megye, amely a műszaki tervek kidolgozásához szükséges pénz jelentős részét állná. A Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat ma arról szavaz, hogy vállalja-e a külföldi partner szerepét a megvalósítási tanulmány kidolgozásában, s ehhez biztosít-e mintegy 96 ezer forintot. Az előzetes konzultációk alapján a kikötést pontonok segítségével képzelték el, mivel ezek nem igényelnek nagyobb part menti beruházásokat.

Duna-komp: A megyei önkormányzat ma dönt, vállalja-e a partner szerepét, a tervezéséhez benyújtott pályázatban (fekete: a vízi jármű tervezett útvonala).
Duna-komp: A megyei önkormányzat ma dönt, vállalja-e a partner szerepét, a tervezéséhez benyújtott pályázatban (fekete: a vízi jármű tervezett útvonala).

Akad azonban a Szigetközben egy másik hasonló elképzelés, amely már előbbre tart: kérdés, hogy mindkét elképzelést (egymástól 20–30 kilométerre) támogatja-e Brüsszel. A határ menti pályázat első körében ugyanis már elkészültek a tervek és a megvalósíthatósági tanulmány a Dunaremete és Bős között működő kompjárat esetében. Sikeres második forduló esetén közel egymilliárd forintból komplex turisztikai összeköttetés lehetne Szigetköz és Csallóköz között: akár 2011 nyarán elindulhat ez a kompjárat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széket cserélhettek a mentők

A válság a mentőket is sújtja, nem futotta például a meglévő székek cseréjére. Tovább olvasom