Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Díszpark lesz a kúriaudvaron

Csikvánd - Díszpark létesítésére nyújtott be pályázatot a községi önkormányzat a falumegújítási programban. A régi kúria udvarának néhai parkját szeretnék ismét régi fényében látni.

Kozma Tibor polgármester portálunknak már ősszel hírül adta, hogy a több méter hosszú szederindákkal borított udvart – miután a területet az önkormányzat a szövetkezettől megvásárolta – közmunkával kitakarították. A közcélú épületekkel határolt park felújítására tervet készíttettek, a tervre alapozva pályázatot nyújtottak be uniós támogatásra. 

Portálunk betekintést nyert a tájépítész elgondolásaiba, melyek más pályázók számára is ötletekkel szolgálhatnak. Lényegesnek tűnik, hogy a tervező nem hagyta figyelmen kívül a kertet, történetét, a még megmenthető értékes, öreg fákat és azt sem, hogy a parkon át vezet az út a község központjától a ˝jelentős értéket képviselő pincesorhoz˝.
 
Ovisok a kúriánál. A csikvándi óvodások a kies kúriaudvaron, a közelben a felújításra váró gémeskút.
Ovisok a kúriánál. A csikvándi óvodások a kies kúriaudvaron, a közelben a felújításra váró gémeskút.

A park egy részén nyírfaliget díszlik, ezt a szakember megtartásra érdemesnek ítélte, sőt, egy S-vonalú sétány kialakításával innen nyújt rálátást a megálmodott ˝látványtengelyek, átlátások végpontjaira˝.

Ezekre a pontokra a ˝tekintetet minden évszakban vonzó˝ növénytársításokat tervezett. A sétány az udvari gémeskúttól indul, ezt is felújíttatják a helyiek. A tájépítész feladatát egy tó kialakítása is bonyolította, másutt egy régi gatter – azaz fűrésztelep – bemutatásra szánt eszközeinek megóvására kellett ügyesen elhelyezni egy pavilont.

– A park felújítása nem elszigetelt elképzelés, hanem egy komolyabb fejlesztés része, ehhez alapvető, hogy elnyerjük a pályázott összeget – nyilatkozta portálunknak a polgármester.

Olvasóink írták

  • 1. Révfalusi-szúnyog 2009. december 25. 20:46
    „Ugye-ugye, .... komonisták, kellett annak idején elvenni, kiverni belőle a helyi nemzetes urat, aki munkát adott a parasztnak, műveltette a földet, támogatta a kultúrát s hazafiasan gondolkodott, úgy nevelte gyermekeit. Most aztán megnézhetitek magatokat és az egész országot, prolik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: Meghalt a győri kórházban kezelt kismama

Szerda reggel meghalt a győri kórházban 24 napja kezelt H1N1-fertőzött kismama. A kisbaba állapota… Tovább olvasom