Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Disznóól a nyugágyak között

Tiltakoznak a győrzámolyiak az ellen, hogy a falu új családi házas övezetében disznóólat szeretne építeni az egyik lakó.
A polgármester szerint az ügy vihar egy kanál vízben, s az alapvető tolerancia hiányát mutatja.

– Itt lesz a disznóól, tíz méterre a szalonnasütőmtől – mutatja az egyik, Duna utcában lakó férfi a kertjét, aki nevét és arcát azért nem vállalta, mert tart a falubeliektől. Pedig sokan osztják véleményét az új, legfeljebb néhány éves családi házakból álló utcában; az aláírásívet, melyben azt követelik az önkormányzattól, tiltsa meg az új településrészen a haszonállattartást, több mint harminc család írta alá.
A győrzámolyi férfi azt mondja, amikor a telkeket vették, félrevezették őket.

– Amikor garázst akartunk építeni, az önkormányzat – igaz, szóban – arról tájékoztatott minket, hogy a hatályos rendelet szerint nem lehet semmilyen, a lakóháztól különálló épületet, azaz sem garázst, sem istállót felhúzni, ezért épült a mi garázsunk is egybe a házakkal. Nemrég tudtuk meg, hogy ez nem volt igaz, pedig ha tudtuk volna, nem itt vásárolunk telket, hanem olyan faluban, ahol nemcsak odacsábítják az építkezőket, hanem meg is becsülik őket – mondja a férfi, aki nemcsak a disznókkal járó szagtól és legyektől tart, hanem attól is, hogy emiatt leértékelődik az ingatlanja.

„ Vihar egy kanál vízben"

A polgármester nem érti a felháborodást, hiszen mindössze egy kétszer hat négyzetméteres épületről lenne szó, amiben nem nagyon fér el tíz tyúknál és két disznónál több.

– Sajnos az alapvető tolerancia is hiányzik az emberekből, hiszen egyelőre meg sem épült az ól, s látszik, hogy a hangadónak fogalma sincs az állattartásról. Lehet, hogy tíz év múlva ő tiltakozna a legjobban, ha a fia nem tarthatna mondjuk egy hobbilovat otthon – mondja a polgármester, aki szerint évek óta nem változott jelentősen a rendezési terv, így annak bárki utánanézhetett költözés előtt.
Mivel Győrzámolynak (még) nincs állattartási rendelete, elvileg akár 99 disznót is tarthatna bárki a faluban, a polgármester azonban fél éven belül szeretné szabályozni az állattartást. Ehhez övezetekre osztanák a falut, de teljesen sehol sem tiltják majd meg a haszonállattartást; a család saját szükségleteit ellátó, vagy hobbiból tartott állatot továbbra is engedélyeznének.

„ Ez már szinte kertváros"

Körülnéztünk, hogy a kitelepülők között népszerű Győr környéki településeken milyen szabályok vonatkoznak az állattartásra az új utcákban. Az állattartási rendelet minden önkormányzat saját hatáskörébe tartozik, akár utcánként is megszabható, hol hány és milyen állat tartható. Győrújfalun például az érintett 2–3 utcában kutyán és macskán kívül egyáltalán nem lehet állatot tartani. Bognár József polgármester szerint a kertvárosi jellegű részekre kertvárosi életmódot folytató családok költöznek.
Hasonló a helyzet Vámosszabadiban, ahol több új „körzetre" is hasonló szabályok vonatkoznak. A lakóparkszerűen kialakított új utcákba többnyire fiatal családok költöznek, jelenleg több mint száz családot érint a szabályozás.

Be kell tartatni a szabályokat

– Az uniós állattartási szabályok annyira szigorúak, hogy ha egy önkormányzat következetesen betartatja őket, kétszer is meggondolja valaki, belevágjon-e – mondta Tatai Zoltánné, hozzátéve, hogy szerencsére nálunk még nem volt a zámolyihoz hasonló probléma, az azonban előfordult, hogy egy gazda, szembesülve a kemény szabályozással, lemondott eredeti tervéről. Győrladaméron egyébként nincs külön szabályozás az újonnan beépült területekre, mindenkire egységesen vonatkozik a helyi rendelet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar és lengyel gyerekek ’56-ról

Rajzpályázatot hirdettek magyar és lengyel gyermekeknek az ’56-os forradalom témájával… Tovább olvasom