Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Diótörő balettnövendékekkel


Nincs a klasszikus balettirodalomnak olyan darabja, amelyben annyi gyerekszereplő lép színpadra, mint a Diótörő. A Győri Balett decemberi szuperprodukciójára már készül az a közel félszáz balettnövendék, akik életre keltik a varázslatos mesét.
Már most nagy az izgalom a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola próbatermében, ahol a Diótörő decemberi bemutatójára készülnek a növendékek. Nem kis próbatétel – és nem utolsósorban élmény – áll előttük, hiszen a „Diótörő az arénákban" című előadást a győri Audi-aréna mellett a debreceni és a veszprémi arénában is bemutatják, sok ezer néző előtt. A Győri Balett produkciójában 34 gyermek lép színpadra, a darabot összesen 44-en tanulják be, köztük egészen kicsi, 7–8 éves fiúk és lányok.

A Kisalföld hűséges olvasói 6%-kal olcsóbban válthatnak belépőjegyet az előadásra, többféle árkategóriában, a készlet erejéig. Jegyvásárlás: Kisalföld szerkesztőség, recepció (Győr, Újlak utca 4/A)

– Egy ilyen produkcióba bekerülni hatalmas dolog, s bár a színpadi szereplés nem újdonság a növendékeink számára, a hatalmas közönség biztosan az lesz – mondja Derczó Tibor, az iskola igazgatója. – A kiválasztás viszonylag egyszerű volt, hiszen ifj. Harangozó Gyula rendező-koreográfus konkrét kéréssel érkezett a szereplőket illetően, a magasságuk és a koruk behatárolta a lehetőségeket. A legfiatalabb gyerekszereplő mindössze hét-, a legidősebb tizenhét éves.

A gyerekek, akik számára három hét áll rendelkezésre a betanuláshoz, tanáraik irányításával már javában próbálnak a karácsonyesti mesét életre keltő Diótörőre. Eva Hotová, a felkészítésükben részt vevő egyik balettmester pontosan átérzi azt az izgalmat, amit a próbafolyamat és az előadások jelentenek...– Biztos vagyok benne, hogy életre szóló élmény lesz, hogy belekóstolhatnak abba a profi világba, amire hosszú évekig készülnek! Emlékszem, mekkora örömöt okozott annak idején balettnövendékként, amikor az addig csak színpadon látott profi táncosokkal személyesen is találkozhattam, s ezek a gyerekek most egy színpadon állhatnak a példaképeikkel, a Győri Balett táncosaival – mondja Eva Hotová, aki szerint ez akár a pályaválasztást meghatározó élmény is lehet.

Addig persze kemény munka és hosszú út vezet, a december 10-i győri bemutatóig nemritkán napi két és fél órát gyakorolnak a kis szereplők. A balettmester szerint nem a technikai tudás jelenti a legnagyobb kihívást, hanem az a figyelem, amit a Diótörő követel a gyermektáncosoktól. – Nagyfokú összpontosításra, koordinációra, együttműködésre van szükség, hiszen egy-egy jelenetben gyakran sokan vannak a színpadon. Ehhez fejben is ott kell lenni és lelkileg is fel kell készülni rá – mondja Eva Hotová.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejelzett a szén-monoxid-riasztó Gönyün

A lakót a mentők vizsgálják. Tovább olvasom