Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Cukorbeteg gyerekek ausztriai sítábora

A győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület idén ismét sítábort szervezett diabéteszeseknek.
Ezúttal az ausztriai Mürzstegben kapcsolódhatott ki 19 gyermek, akik közül a legfiatalabb 8 éves.

Az országban a győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület által elsőként létrehozott és azóta is egyedülálló kezdeményezés, a cukorbeteg gyerekeknek szervezett táborok célja a mozgás, a rendszeres sportolás megszerettetése, a fizikai igénybevételnek megfelelő inzulinadagolás és diéta elsajátíttatása, adaptálása.

A szervezők a legutóbbi, 20. alkalommal, az ausztriai Mürzstegben rendezett táborral kapcsolatban elmondták: a szervezés, az előkészítés az évek során egyre könnyebbé vált. Mindennek – többek között a kedvezményes autóbusz-rendelésnek, szállásfoglalásnak, a diabéteszesek igényeinek megfelelő diétás étrend összeállításának, a speciális programok összeállításának – megvolt a felelőse.

A tábor napirendjét a szervezők úgy állították össze, hogy a sportolás, a síelés – napi 4–5 óra intenzív mozgás – mellett a diabéteszes edukációra naponta sor kerüljön. A témákat a gyerekek igényeinek megfelelően állították össze, ha kellett, azokat a helyszínen módosították. Ez lényeges volt a gyerekek szempontjából, mert az intenzív mozgásra már a reggeli inzulinadagok beállításánál gondolni kellett.

Személyre szabottan, az adott gyermek sítudásához, napi aktivitásához, az aktuális és az előző napok vércukorszintjeihez kellett adaptálni az inzulinadagokat. A táborozás alatt a betegek vércukorértékei nagyon jól alakultak. A gyerekekkel a szakszemélyzet – orvos, diabetológus, diabetológiai szakasszisztens, síoktató – rendszeresen foglalkozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokni kell majd a tempót

A végéhez közeledik – állami beruházásban – a 81-es főút győri átvezető szakaszának második építési üteme. Ennek során, mint többször írtunk róla, a Banai úti, már korábban elkészült csomóponttól az Ipar utcáig teljesen új nyomvonalra kerül a főút (a régi útvonal helyi közlekedésre történő meghagyásával). Új híd épült a vasút felett, az Ipar utcai, átalakított csomópont pedig a maga nemében páratlan lesz az országban. Tovább olvasom