Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Csütörtökön kezdődik a Cozma per Győrben

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

 A Nagy Zoltán tanácsvezető bíró tervei szerint két napon át tárgyalandó ügyben a táblabíróság mindhárom tárgyalóját igénybe veszik. Azaz most nem alkalmazzák azt a megoldást, amelyet diósdi maffiaper bírója választott, arra az ügyre ugyanis a megyei törvényszék nagytermét kérték kölcsön.

A legnagyobb, a bírákon, az ügyészen és a védőkön kívül félszáz ember befogadására alkalmas teremben folyik a tárgyalás, ide vádlottanként három-három hozzátartozó és az elektronikus médiumok egy-egy képviselője nyer bebocsátást.

Egy kisebb teremben további három-három rokon figyelheti kivetítőn az eseményeket, míg a harmadik tárgyalót a média rendelkezésére bocsátják. Előzetes regisztráció alapján összesen 24-en vehetnek részt a csütörtökre és péntekre kitűzött tárgyalásokon, amelyeket szükség esetén továbbiak követhetnek.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság tavaly júniusban hozott ítéletet. Raffael Sándor első- és Németh Győző másodrendű vádlott életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak, míg Sztojka Iván harmadrendű vádlottnak 20 évet kell a nem jogerős ítélet szerint fegyházban töltenie.

Németh Balázs tanácsvezető bíró az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek.

Az elsőfokú ítélet szerint Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében, ezért előbbinek 5 évet, míg az utóbbinak 4 évet kell börtönben töltenie.

Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlottat kétrendbeli bűnpártolás miatt társtettesként vonta felelősségre a bíróság; az asszonyt 3 évi, a férfit 2 év 8 hónapi börtönre ítélte nem jogerősen.

A bíróság rendelkezett arról is, hogy a vádlottaknak meg kell téríteniük az állam számára a 74 millió forint bűnügyi költséget is; így például Raffael Sándornak és Pál Gábornak 15-15 millió, míg Németh Győzőnek és Sztojka Ivánnak 14,5-14,5 millió forintot kell fizetnie.

Az első- és a harmadrendű vádlott felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, a másod-, a negyed- és az ötödrendű enyhítést kért, míg az ügy hatod- és hetedrendű vádlottja felmentésért folyamodott.

A vádhatósági átirat szerint az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott esetében a megyei bíróság "arányos, a büntetés céljának elérése érdekében feltétlenül indokolt büntetést szabott ki", az ötöd-, a hatod- és a hetedrendű esetében viszont nem, ezért súlyosbítást kért.

Egyúttal jelezte azt is: Sztojka Iván esetében az ítélet úgy állapította meg, hogy Zarko Sesumra és Uros Vilovszkira támadott, hogy az a vádban nem szerepelt vádként. Ugyanakkor Raffael Sándor esetében a kettős értékelés tilalmába ütközően állapították meg első fokon, hogy különösen visszaeső.

Olvasóink írták

 • 5. rejna 2012. március 28. 17:15
  „ezeknek az lenne a legkomolyabb büntetés ha románoknál kéne leülni!gyanítom egy hét után a borsófőzeléket cérnára felfűzve tudnák csak megenni!mert ezek akármelyik Magyar börtönbe császárok lesznek... sajnos”
 • 4. néző69 2012. március 28. 16:04
  „drága pénzen tartani őket?A Kötél olcsóbb.”
 • 3. Ninyke 2012. március 28. 15:13
  „1.-höz: Ezt soha nem jegyzi meg senki, ráadásul ha még létezne is a médiának többesszáma, akkor is hülyén hangzana..
  2.-hoz: Életet életért, aztán jöhet a többi büntetése..”
 • 2. Joebacsi70 2012. március 28. 14:38
  „Műanyag lakatot a cellaajtóra. Amikor az lerohad, elrozsdásodik, lebomlik stb., kijöhetnek onnan.
  Amennyiben dolgoznak és kitermelik a költségét, kaphatnak enni és inni, melegvíz, áram, fűtés szintén a rezsi kitermelése esetén. Konditerem, tévé, könyvtár felejtős. Nem wellness hotelben és nem is egy nyaraláson lesznek.
  Egyébiránt 20-30 év múlva is kár lenne kiengedni, hol lesznek ezek hasznos tagjai a társadalomnak ?
  Tényleges életfogytot és kész. 10 évente felajánlani nekik a harakiri lehetőségét.”
 • 1. Hunicum 2012. március 28. 11:53
  „Médiumok, mi?! Te jó ég!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén sem jó galambnak lenni

Áprilistól ismét megbízza Győr azt a Csongrád megyei céget, amely 2009 óta végzi a galambállomány… Tovább olvasom