Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Csörgőlabdázással a látássérültekért

Sok embert megmozgató és fantasztikus ötletnek nevezték a csörgőlabdagálát az arra benevező cégek. Számuk egyre gyarapodik, így a látássérültek javára több adomány gyűlhet össze, miközben sok látó kipróbálja sportjukat.

˝Bekötött szemmel, nyitott szívvel˝ címmel írtunk arról, hogy jótékony célú adománygyűjtő csörgőlabdagálát rendez március 20-án a győrújbaráti sportcsarnokban a Kisalföld az Első Győri Lions Clubbal együttműködve.

Molnár Gábor, a klub tagja hangsúlyozta: a bevétellel a gyengénlátókat támogatják, miközben sportjukat kipróbálják a látók is. Szerinte ez meghatározó tapasztalatot ad minden játékosnak, hiszen az eligazodáshoz csak a labda csörgő hangját és a pálya kitapintható vonalazását, felragasztott jelzéseit használhatják. A civil összefogás erősítése okán csatlakozott az akcióhoz a szintén a látássérültek segítése céljával megalakított Arrabona Lions Klub. Tagai István elnök elmondta: eddig még nem próbálták ki támogatottjaik sportját, ezért is képviseltetik magukat a gálán. Ott fellép Szabó Andris bősárkányi vak fiú, a tehetséges énekes és a Tandem Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesület egy másik sportágat mutat be, amit látássérültek is gyakorolhatnak. Elnökük, Mittnacht József elmondta: egyre többen szeretnének sorstársai közül mozgásos, társas kikapcsolódási lehetőséget találni.

Pár nap alatt elkészítették a szemek bekötésére alkalmas szalagokat a ruhaipari technikus osztály végzősei, Horváth Alexandra, Danca Katalin és Kovács Adél. Fotó: H. Baranyai Edina
Pár nap alatt elkészítették a szemek bekötésére alkalmas szalagokat a ruhaipari technikus osztály végzősei, Horváth Alexandra, Danca Katalin és Kovács Adél. Fotó: H. Baranyai Edina

– Bankunk igyekszik a jótékony kezdeményezések mellé odaállni. A csörgőlabdagálához egyedisége miatt is szívesen csatlakoztunk. Elkezdtük összeállítani csapatunkat, így már utánanéztünk a gyengénlátók sportágának, ez pedig önmagában jó módja a segítésnek – mondta el a Sopron Bank győri fiókvezetője, Németh Gábor. A Lipóti Pékség ugyancsak szívén viseli az emberek megsegítését, elkötelezett többek közt a hátrányos helyzetűek, főként a szűkebb környezetünkben élők iránt. Így próbálják jobbá tenni a világot Albert Zsolt ügyvezető szerint. Amikor csak lehet, jótékonykodik a győri R-Traffic Kft. ügyvezetője, dr. Rózsa Gábor főiskolai docens is. Jó apropónak tartja erre a gálát, ami amellett, hogy felhívja a figyelmet a rászorulókra, jókedvűnek ígérkezik. Dr. Szeredi Ádám, a mosonmagyaróvári Adaste 2003 Kft. egyik tulajdonosa azt hangsúlyozta: nemcsak szavakkal, tettekkel is támogatni kell a hátrányos helyzetűeket és ez alkalommal ez a nevezési díjjal, a részvétellel is megvalósul.

– Diákjaink együtt éreznek a fogyatékosokkal, de a csörgőlabdagálára benevezett céget játékosként képviselve át is érezhetik helyzetüket – szögezte le Horváth Péter, a győri Révai-gimnázium igazgatója. A győri Kazinczy-gimnázium szintén ily módon járul hozzá a jótékony rendezvény sikeréhez és Németh Tibor igazgató ugyancsak úgy véli: tanulóikban az empátia kialakítása fontos. A mosonmagyaróvári Piarista Általános Iskola és Gimnázium diákjai is ezért edzenek a különleges játékra testnevelésórán speciális gyakorlatokkal.

A tiszta játékhoz a szemet elfedő kendőkre van szükség, amiket a győri Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola tanulói készítettek el. Kaukerné Kovács Edit igazgató a rendszeres testmozgás ösztönzését és a fogyatékosok támogatását fontosnak tartja, igyekszik ilyen lehetőségekbe diákjait is bevonni. Siska Brigitta, a gyakorlati oktatás vezetője irányította a munkát: sötét és sűrű szövésű anyagot választottak, azt duplán alkalmazták. A ruhaipari technikusnak tanulók pár nap alatt megvarrták a nyolcvan kendőt. Nekik az ilyen feladat rutin kell legyen, de azért nem árt gyakorolniuk.

A jövő szombaton, délután kettő órakor kezdődő csörgőlabdagála a nagyközönség számára nyitott. A nemzetközi sportversenyek lebonyolítására alkalmas sportcsarnokkal büszkélkedő Győrújbarátnak köszönhetően méltó helyszín várja a különleges, jótékonysági rendezvény résztvevőit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartalmas évet zárt a veszprémvarsányi életmódklub

Tartalmas évet zárt a Veszprémvarsány Életmód Klub – derül ki abból a beszámolóból, amit… Tovább olvasom