Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Csomópontavatás az Ipar utcában

Átadták a jelzőlámpás forgalomirányító rendszert, ezzel teljesen elkészült a győri Ipar u.–Nagysándor u. csomópont.
Egyre nő, különösen a Fehérvári úti új csomópont átadásával a gyárvárosi Ipar utca forgalma. Az átjutás elsősorban a gyalogosok számára volt nehéz, több halálos baleset is történt, ezért megoldást kellett találni. Első ütemben, 2004-ben 76 millió forintos költséggel középszigetekkel ellátott gyalogátkelőhelyeket építettek ki a Balassi-iskolánál és a Nagysándor utcánál. A biztonság szempontjából már ezek is sokat jelentettek. A város útkezelő szervezete 2005-ben állami támogatású pénzforrást nyert pályázaton az említett két csomópont közti útszakasz burkolatcseréjére.

Folytatásként jelzőlámpás irányító rendszert terveztek a Nagysándor u.–Ipar u. kereszteződésébe. Ennek építését az előkészítő munkák után júliusban kezdte, s a vállalt augusztus 20-i határidőre befejezte a kivitelező Vill-Korr bt.

A csomópontot tegnap ünnepélyesen avatták. Gasztonyi László, a Vill-Korr igazgatója elmondta, hogy egyebek között két kilométernyi vezetéket fektettek le, tizenegy alumíniumoszlopot állítottak fel, huszonkét lámpafejet szereltek be. Érdekesség, hogy valamennyi lámpa LED-es (energiát alig fogyasztó, nagy biztonsággal működő, világító diódás), ilyenből Győrben ez az első. (Eddig LED-esre csak a piros lámpákat szerelték, mert a tapasztalat szerint ezek égnek ki leggyakrabban, illetve ezek meghibásodása a veszélyesebb.)

Az igazgató a csomópontot Eredics Imre alpolgármesternek, illetve Ferenczi Lajos önkormányzati képviselőnek, rajtuk keresztül a gyárvárosiaknak adta át használatra. Eredics Imre emlékeztetett az összességében mintegy 120 millió forintba kerülő beruházás fontosságára, elmondva: e csomópont jelzőrendszere önálló működésű, tehát nem függ más csomópontokétól, forgalomérzékelője „figyeli" az aktuális járműforgalmat. A gyárvárosi képviselő, Ferenczi Lajos megemlítette, hogy a lakosság – fórumokon – egyetértett azzal, hogy itt jelzőlámpás rendszer legyen, s ne körforgalom, ami nagyobb helyet vett volna el a környezetből. Igaz, a kezdeti tapasztalat szerint a gyalogosok számára túl rövid idejű a zöld jelzés, ezen azonban nyilván lehet módosítani.

Az ünnepségen az alpolgármester bemutatta még az önkormányzat friss, Útépítések Győrben, 2006 című kiadványát, amelyet minden háztartásba eljuttatnak. Közvélemény-kutatások szerint a győrieknek a legtöbb gondjuk a közlekedéssel van. Ez a kiadvány azokat a fejlesztéseket foglalja össze, amelyek alapul szolgálnak a jövő közlekedési beruházásainak is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Mediterrán'' gaztenger

Lázár Orsolya nem sokáig örülhetett felhőtlenül a család új otthonának a ménfőcsanaki Mediterrán lakóparkban: kiderült, hogy az új társasház melletti üres telken derékig érő parlagfűtenger nődögél, így augusztustól októberig számolnia kell a tüsszögéssel, orrfolyással, könnyezéssel – s elnézve a környéket, egyhamar nem is számíthat változásra... Tovább olvasom