Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Csillaggyermek született - új szobrot avattak Győrben - fotók

Csillaggyermek született - új szobrot avattak Győrben - fotók
Különleges emlékhely áll Győrben a Szentlélek téren. Lebó Ferenc szerdán felavatott alkotása azokért a gyerekekért szól, akik korán elmentek, akik meg sem születhettek, akik meg sem foganhattak. A Csillaggyermek civil kezdeményezésből, megható összefogással született.
"Nem számít, hogy még mennyi hiányzik, kipótolom. Volt aki ingyen munkát, más nyersanyagot ajánlott fel, a tervezett költségvetésnél jóval több pénz gyűlt össze. A Csillaggyermek a jó szándékú győri polgárok, vállalkozók, képviselők és az önkormányzat összefogását hirdeti, s végső soron az édesanyák győzelmét – mondta avatóbeszédében Rózsavölgyi László Marcalváros II. önkormányzati képviselője, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke. 

Az alkotás ötlete Pozsgainé Szabó Erika óvónőtől származik, a képviselőt egy fogadóóra alkalmával kereste meg. Elmondta, hogy szeretné, ha Győrben emlékhelyet alakítanának ki, ahol az emberek leróhatnák kegyeletüket a meg nem született, illetve elhunyt gyermekek előtt. A nemes gondolatot a megvalósításig példás összefogás kísérte. Nem volt szponzor, aki ne állt volna az első szóra a kezdeményezés mellé. Egymás után csatlakoztak a cégek, képviselők, magánszemélyek, miközben Pozsgainé Szabó Erika több mint ezer aláírást gyűjtött.
 
 "Akiknek a saját gyermeküktől kell elbúcsúzniuk, rendkívüli erőről tesznek tanúbizonyságot, amely minden tiszteletet megérdemel, és azt is, hogy kívánságuknak megfelelően legyen Győrben egy hely, ahol emlékezhetnek, ahol a nem érintett embertársak is fejet hajthatnak" – mondta avatóbeszédében Borkai Zsolt polgármester.

Pozsgainé Szabó Erika meghatottan nyilatkozott a Kisalföldnek. Második gyermekét fájdalmasan korán veszítette el, s most hálával gondol mindazokra, akik segítették az emlékhely létrehozását, amely tompíthatja a gyászt.
Lebó Ferenc lapunknak azt mondta: kihívás volt, hogy a hiányt kellett ábrázolnia. Alkotásában, amely a Csillaggyermek nevet kapta, az apa és az anya között egy gyermekalak körvonala határolja az űrt, a hiányt, amelyen át az eget, a napot, vagy épp a Szentlélek-templom tetején magasodó keresztet láthatjuk. "Ez az emlékhely arra szolgál, hogy gyógyítson" – tette hozzá.

Rózsavölgyi Lászlótól megtudtuk: az emlékhelyre több mint 8,5 millió forint támogatás gyűlt össze – ebből félmillió pár ezer forintos felajánlásokból. Az eredetileg tervezett költségnél ez 1,5 millióval több. A fennmaradt összeget a környékére költik, fásításra, füvesítésre és padokra.
 
Fotók: Bertleff András
Fotók: Bertleff András

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri és a pannonhalmi bencés gimnázium Magyar Örökség díjat kapott

A győri és a pannonhalmi bencés gimnázium Magyar Örökség díjat kapott
Magyar Örökség díjat kapott a kommunizmus idején is működő nyolc hazai katolikus gimnázium. Köztük… Tovább olvasom