Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Csak a jó reformlépést kell megtenni

Győr - Nem örül pártja gyenge társadalmi támogatottságnak Szekeres Imre honvédelmi miniszter, az MSZP elnökhelyettese, aki szerint „egy percre le kéne állni, megnézni, hogy a változásokban mi volt jó az országnak, s amellett kitartani. Ami tévedésnek bizonyult, azon változtatni kell." A tárca vezetője bejelentette: a haderőreform befejeződött.
A 12. Arrabona légvédelmi rakétaezrednél kezdte győri programját Szekeres Imre honvédelmi miniszter kedden, majd a Széchenyi István Egyetemen tartott előadást „Hivatásunk a honvédelem" címmel. Kora este a Kisalföld szerkesztőségébe látogatott, s válaszolt kérdéseinkre, többek között arra, hol tart a laktanya-rekonstrukció.

Fotó: Krizsán Csaba

– Van még feladat, először is szeretnénk egy nőtlen tiszti szállót kialakítani a korábbi Béri Balogh Ádám-középiskola épületében. Így Vámosszabadin a régi szállást felszámoljuk, egy technikai korszerűsítés is zajlik, aminek hamarosan vége lesz. Nagyon fontos a katonák lakáshelyzetének megoldása. Arra törekszem, hogy az eddiginél jelentősebben járuljunk hozzá az albérleti költségekhez. Kidolgozunk egy lakáslízingrendszert, s az albérleti támogatást a lakásgond megoldásához fizetnénk, amivel hosszú távon jobban járnának a katonák.

– A haderőreform befejeződött?

– Másfél évvel ezelőtt azt terveztem, hogy ez év december végére befejeződik a másfél évtizede folyó haderőreform, s bejelentem, hogy befejeztük. Ez rengeteg konfliktussal járt, emberi sorsokat is megváltoztatott, már ideje volt, hogy vége legyen. Tavaly átalakítottam a minisztériumot, huszonöt vezetőből ma tizenegy van a tárcánál, ahová teljesen integrálódott a vezérkar. A harminckét háttérintézményből hét maradt. Mindez megteremtette azt, hogy idén a honvédség szerkezetét alakítsuk át. Többek között létrejött egy összhaderőnemi parancsnokság, így hat parancsnokságból egy lett, ami katonai kultúraváltást jelent.

– A Gripen-szerződés újból nagy visszhangot kapott. Helyesnek tartja, hogy a Fidesz-kormány alatt Gripeneket vásároltak, majd önök még drágább szerződést kötöttek?

– Amikor felmerült, hogy szükség van-e új vadászgépek vásárlására vagy a MIG-eket kell felújítani, az volt az álláspontom, nincs szükség új gépekre, modernizálhatók a MIG-ek és évekig jól fognak szolgálni. Most az a feladatom, ha már itt vannak a svéd gépek, jól használjuk őket, mert a folyamat nem csinálható vissza. A szerződésmódosításra azért volt szükség, mert az első szerződésben rögzített gépek nem a legkorszerűbbek voltak.

– A honvédelem mellett kevésbé sem harc nélküli terület a politika. Hogy érinti a párt elnökhelyetteseként, hogy az MSZP elfogadottsága 15 százalékon áll?

– Nagyon rosszul, nem örülök neki és elkerülhetetlennek tartom a tanulságok levonását. Azt tartom leginkább fontosnak, hogy a változásoknak nem tudtunk megfelelő társadalmi támogatottságot szerezni. Azt mondom, egy percre szimbolikusan le kéne állni, megnézni, hogy az eddig szükségesnek tartott gazdasági és társadalmi változásokból mi volt jó az országnak, s amellett ki kell tartani. Ami tévedésnek bizonyult, azon meg változtatni kell. Abban biztos vagyok, hogy jóval kevesebb üggyel szabad foglalkozni, mint eddig.

Fotó: Krizsán Csaba


– Nem hasonlít ez Szili Katalin – korábban bírált – nyilatkozatához?

– Csak részben mondjuk ugyanazt. Arról meg vagyok győződve, hogy változásokra szükség van. Van egy régi Magyarország, amelyik már nem, s van egy, amelyik még nem működik. Most a kettő között vagyunk, s én mennék tovább, csak jól megválasztott ügyekben. Abban van azonosság a véleményünkben, hogy társadalmi elfogadottság nélkül nincs előrelépés.

– A vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetéséről tett beterjesztést Tóth Károly szocialista képviselő. Mi a véleménye erről?

– A képviselő közölte velem a beterjesztést, amit az indikált, hogy ha létrejön az új egészségbiztosítási rendszer, a biztosítóknak kell az ilyen típusú díjakat szedni, ezért indokolatlan ezek fenntartása. Tóth Károly megnyitotta ennek a vitának a lehetőségét.

– Milyen hatása lehet a koalícióra, ha egyes vélemények szerint a kisebbik kormánypárt elkezdi játszani a nagyobbik kormánypárt szerepét?

– A nagy kormánypárt viszont a nagyobbik kormánypárt szerepét és felelősségét viseli, s ez a demokrácia. Az a kérdés, hogy tudunk-e kompromisszumot kötni. A viták nem megspórolhatók, végig kell vinni őket. Mindkét párt fontosnak tartja az ország stabilitását.

– Többször felmerült az ön neve mint kormányfő...

– Szerintem a szocialista pártnak az az érdeke, hogy stabil kormánya legyen. Ezt Gyurcsány Ferenc programja mentén állítottuk össze, s én támogatom őt ebben. Azzal, hogy a lehető legjobb módon végzem el a munkámat, s azzal is, hogy a szükséges változások politikai feltételeit is megteremtsük. S a pártban induljon el egy politikai innováció, amelyben az eddig felmerült problémákat meg tudjuk oldani.

– Milyen előrejelzése van a kétezer-tízes választásokra?

– Korán kaptam, de megalapozott a kérdés. Az nagyon nagy dolog lenne, ha egy párt harmadszor is megnyerné a választásokat, talán Európában sem igen volt ilyen. Nekem ez az ambícióm.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2007. november 22. 21:18
    „Minek, hisz nemsokára haza sem lesz! Amerikát védik Afganisztánban és kitudja mág hol kujtorognak a jó magyar adóforintokért, persze vastagon euróban fizetve! Aki gyerekkorában megszokta a katonásdi játékot az arról nem tud leszokni! A hazánkat úgy sem tudják megvédeni, hisz, azt nem háboruskodással veszik el hanem megveszik azon a pénzen amit háborura költöttek volna! ma már többeszük van nem rombolják porig, mert már nincs aki újá épitse fillérekért! Rombolás azért van, hisz kell a hely a silány áruk teritésére! Jó lesz az a magyarnak! Hisz nincs aki ettől megvédje! Moslékot meg azért nem lehet a disznókkal etetni,mert az lesz a magyar nép eledele a gulyás helyett, ha igy folytatódik tovább!”
  • 1. győri polgár 2007. november 21. 10:46
    „A haderőreform befejeződött, nincs Magyar Honvédség.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M1-esen Győr mellett

Nem sokkal este hét után az M1-es autópálya országhatár felé tartó oldalán, a 107-es km-nél (a Tatai… Tovább olvasom