Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Cozma-per: a bíró kitart az ítélet mellett

A Győri Ítélőtábla nyugalmazott tanácsvezetőjét csak a hivatalos bírálatok zavarták.

Ma már nyugalmazottként figyeli a Cozma-ügy szombathelyi fejleményeit dr. Nagy Zoltán, akinek tanácsa a sokat támadott győri ítéletet hozta 2012 májusában. A bíró saját ügyéről nem beszélht, de arról igen, hogy milyen érzésekkel fogadta a felzúdulást.

Még soha nem nyilatkozott a nyilvánosság előtt dr. Nagy Zoltán arról, hogy miként élte meg a tanácsa által hozott ítélet társadalmi visszhangját a Cozma-ügyben. Most Szombathelyen épp az emberölési ügyről leválasztott garázdaság vádját tárgyalják ezekben a napokban: 25 vádlott áll a bíróság előtt a botrányos veszprémi éjszaka perében.

- Ha nem volna a törvényi tilalom, magáról a Cozma-ügyről akkor sem mondhatnék többet annál, mint amennyi az írásba foglalt határozatban szerepel. Ezt közzétette az ítélőtábla, ma is megtekinthető - mondja a győri dr. Nagy Zoltán bíró. Kérdezték tőlem és sokat töprengtem rajta, hogy a bíróságnak mérlegre kell-e tenni a társadalmi igényt. Nem egyszerű kérdés.

Ez a kívánság igen nehezen megfogható, tehát először azt kellene tisztázni, hogy ki kap egyáltalán felhatalmazást a társadalmi igény megfogalmazására és kinyilvánítására. Végül arra jutottam, hogy a bírónak ebben is a törvény mutat irányt. Vagyis nem hangulatokat figyel, hanem az egyetlen, aki számára mérvadó módon nyilváníthatja ki ezt a társadalmi igényt, az csak a törvényhozó - véli a negyvenévi bírói munka után visszavonult dr. Nagy Zoltán.


Nagy Zoltán a Cozma-per közben - fotók: Mészáros Mátyás
Nagy Zoltán a Cozma-per közben - fotók: Mészáros Mátyás


- Természetesen sejtettem, hogy jelentős társadalmi visszhangja lesz az általunk hozott enyhébb ítéletnek. De ilyen mértékű felzúdulásra nem számítottam. A hivatalos helyekről érkezett bírálatokon pedig meg is döbbentem, ugyanis azoknak véleményem szerint nincs helye. Félreértés ne essék, a laikus közönség véleményét vagy a sajtóét én is messzemenőkig tiszteletben tartom és tiszteletben tartottam a Cozma-ügyben is. De amikor valaki hivatalosan szólal meg, akkor az intézményt képviseli, és nem magánember - osztja meg álláspontját az ítélőtábla volt kollégiumvezetője. Emlékeztetőül itt utaljunk rá: az ítéletet Navracsics Tibor mellett Orbán Viktor miniszterelnök is bírálta.

- Tiszta lelkiismerettel álltunk fel az asztaltól. Természetesen több felháborodott levelet kaptam én is, az intézmény is. Volt, aki korruptnak nevezett, más képeslapot küldött, de mindezzel nem kellett törődnöm. A hivatalos vélemények viszont zavartak. Szerencsére utána azt láthattuk, hogy a Kúria döntése után nyugvópontra jutott az ügy és elült a társadalmi vihar - teszi hozzá a táblabíró, aki tudomásul veszi a legfelsőbb fórum tavaly októberi döntését. A Kúria egyébként a Raffael Sándorra és Németh Győzőre kiszabott 18 évet helybenhagyta, Sztojka Iván 8 évét viszont 13-ra emelte. Kérdésünkre dr. Nagy Zoltán leszögezte: saját tanácsa számára tökéletesen elfogadható és vállalható ítéletnek tartotta volna azt is, amit a Kúria hozott.


 - Érthető, hogy a közvélemény nem tudta kirekeszteni a személyes érzéseket. A határozathozatal előtt magam is megnéztem a tragédiáról készült, "Szíven szúrt ország" című filmet és be kell valljam, hogy nem tudtam száraz szemmel végigülni.

Ma is elérzékenyülök, amikor eszembe jutnak a sporttársak, a gyászoló apa, akié minden együttérzésem. Bemutatja a megölt férfit, aki szép, fiatal, híres, erős, igazi bohém volt, csupa szív ember, akit barátjának és egyben fiának kívánna mindenki. Ez az érem egyik oldala, a másik pedig az, hogy a mindenkori kormány nem véletlenül ragadja magához a büntetés-végrehajtást, nem hagyva erre lehetőséget a gyászolóknak.

A büntetésnek csak így adhat a törvény keretet, s ha egyszer a minősítés kiesésével nem adható emberölésért életfogytiglan, akkor nem elegendő indok a puszta vágy, hogy valaki szerint "igenis megérdemelnék". Azt a megfogalmazást nem szeretem, hogy "ennyit ér az emberélet".

Félrevezető, mert a büntetést a cselekményért szabják ki és nem az emberéletért - mondja a 68 éves bíró.  Kérdésünkre hozzátette végül azt is: ha most kellene lefolytatnia az eljárást, bizonyos, hogy ugyanerre a megállapításra jutna.

Olvasóink írták

 • 11. Karcsika 2013. november 16. 08:08
  „Ez csak felhívás a Dohány utcaiak által támogatott "fiataloknak", hogy
  ölj, sokat nem kapsz érte, a bírók majd segítenek.
  Miért nem engedi be Izrael ezeket a "fiatalokat" az országába?
  Na ez a kőkemény rasszizmus!”
 • 10. WeiseÖdenburg 2013. november 15. 14:41
  „Ezen rágódni az események után felesleges.”
 • 9. Dwatson 2013. november 14. 23:44
  „Véleményem szerint igazságos ítélet az lett volna ha kötelet kapnak! Aki ilyen cselekményre képes az nem ember,rá az emberi jogokat sem kellene emiatt figyelembe venni.El kellene azon gondolkodni,hogy szűksége van-e ennek az országnak ilyen gyilkosokra,ha igen,akkor jó úton haladunk,ha nem,akkor ki kell vonni őket végleg a forgalomból új törvényekkel!”
 • 8. hunmohikan 2013. november 14. 21:47
  „Becsülöm dr. Nagy Zoltán tisztességét. Ugyanis ha nem Cozma lett volna az áldozat, ez csak egy lenne az éjszakai mulatók balhéjából. / több ilyen van, nézzetek utána, sokkal enyhébb ítéletekkel / Ha komolyan vesszük, hogy a törvény előtt minden ember egyenlő, akkor ez talán az áldozatra is vonatkozik. Ha egy idős tanyasi embert agyonvernek, előre kiszámítottan, nem súlyosabb bűncselekmény-e, mintha egy híres sportolót egy egy kvázi kocsmai verekedés közben leszúrnak? +-Nem Maria Cozmát szemelték ki ezek az állatok áldozatul. Balhét akartak, s hogy miért, az máig nem tisztázódott. Valószínű, fogalmuk sem volt, hogy kemény legényekbe kötöttek bele, ezért került elő a bicska. dr. Nagy Zoltán, a Magyar Köztársaság bírája képes volt felülemelkedni az érzelmi indulatokon, a tényállás alapján ítélt.

  Nem ismerem dr. Nagy Zoltánt. De tisztelem azért, ahogyan ezt az ítéletet meghozta. Elfogultság nélkül...”
 • 7. captain_blood 2013. november 14. 20:45
  „4

  Miről beszélsz fideSStroll??”
 • 6. Legs 2013. november 14. 19:22
  „- Ha nem volna a törvényi tilalom, magáról a Cozma-ügyről akkor sem mondhatnék többet annál, mint amennyi az írásba foglalt határozatban szerepel. Ezt közzétette az ítélőtábla, ma is megtekinthető - mondja a győri dr. Nagy Zoltán bíró.
  ---------------------------------------------

  - Te Kohn, ha most nem lenne szombat, megkérdezném tőled, hogy mennyibe került ez a kabát?
  - Nos, Grün, ha nem lenne szombat, megmondanám, hogy száz guldenbe.”
 • 5. kekec 2013. november 14. 18:19
  „4. Hedon
  "Mindent elárul a döntéséről hogy utána nyugállományba vonult."
  Ott van a kora a cikkben. Nyilván *muszáj volt* nyugdíjba mennie, mint az összes kortársának.”
 • 4. Hedon 2013. november 14. 16:49
  „Mindent elárul a döntéséről hogy utána nyugállományba vonult.

  Hasonlóan mint a 2006-os őszi vadászpuskás tömegoszlatók is "jogszerűen lőttek"
  de azóta mindegyik nyugdíjas már.
  Valószínűleg nyugodtabban alszom mint akik miatt Ő saját akaratából adott csupán
  8 évet az egyik főszereplőnek.”
 • 3. öröksoproni 2013. november 14. 16:31
  „Talán a megoldás az lehetne, ha a büntetési tételeken lehetne törvényileg módosítani, súlyosbítani, bizonyos eseteket precedens értékűvé tenni. A bosszú, az önbíráskodás érzelmi okokból érthető lenne, de jogállamban élünk, nem Albániában vagy az arab országok egyikében.”
 • 2. Lacika62 2013. november 14. 15:45
  „1. Madarász 2013.11.14. 14:54 Jobbat mondanék, ahány kiló szorozva 10.... aztán lehet jó magaviselet után felezni.....”
 • 1. Madarász 2013. november 14. 14:54
  „Pedig jobban tette volna, ha még megszorozza vagy nyolccal...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghökkentő kampány a nők és gyerekek elleni erőszakról

Neves magyar színészek, sportolók és énekesek állnak ki a bántalmazás ellen Tovább olvasom