Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Cölöpözik az új hidat - Galéria, videó

Győr - A nagy költségek miatt bizonytalan, hogy a „kis Böskét" felállítják-e újra.


Már az első támasz cölöpözését végzi a kivitelező az új győri hídnál. A munkálatokkal kisebb, de behozható csúszásban vannak.

Egy hónapja, szeptember 14-én kezdődött meg a Szigetet Révfaluval összekötő új győri Mosoni-Duna-híd építése, de máris látványos szakaszába ért a beruházás. Ezt pénteken Borkai Zsolt polgármester helyszíni sajtótájékoztatón mutatta be. A politikus kifejtette: az engedélyezési eljárás – önkormányzattól független – elhúzódása ellenére csupán kisebb késésben van a kivitelezést végző konzorcium. Szerinte így tarthatónak látszik a befejezés jövő augusztusi határideje. Bizonytalanság amiatt van, mert egy esetleges árvíz további csúszást eredményezne, csakúgy, mint az, ha rendkívül kemény lenne a tél.
A műszaki részletekről Kovács Ákos, a Közgép Zrt., a Strabag-MML Kft. és a Mahíd 2000 Zrt. alkotta konzorcium projektvezetője beszélt, aki mögött már jól kivehető volt a leendő híd nyomvonala. A szakember elmondta, hogy jelenleg az első, Sziget felőli támasz cölöpözése zajlik. Egy ideiglenes járom már elkészült, a másiknak hamarosan nekiállnak – ezek alátámasztásnak kellenek, az acél főtartós, vasbeton pályalemezes hidat ugyanis a szigeti oldalról úgy tolják-húzzák át Révfalura.

Újságírói kérdésre Borkai Zsolt beszámolt arról, hogy döntés ugyan még nem született, de bizonytalan, a kis Erzsébetnek és kis Böskének is becézett Vásárhelyi Pál hidat felállítják-e valahol. Az eredeti elképzelésekben az szerepelt, hogy szétbontják, majd arra alkalmas részét új elemekkel kiegészítve néhány száz méterrel arrébb az Aranypartnál szerelik össze újra. A legfrissebb szakértői vélemények alapján azonban ez meglehetősen drága lenne. Kerékpáros-gyalogos hídnak csak bővítés után volna alkalmas. Ez a beruházás mintegy félmilliárd forintba kerülne. Csupán 30-40 millió forinttal lenne olcsóbb, ha gyaloghídként tartanák meg.

Cölöpözik az új hidat - Fotó: Krizsán Csaba

„Sokalljuk a költségeket, ennyi pénzért már majdnem egy teljesen új hidat lehetne építeni" – mondta a polgármester. Hozzáfűzte: a végleges döntés meghozatala előtt az építész- és a mérnökkamarával is konzultálni fognak.

Még egy ide tartozó hír: az önkormányzat lakossági fórumot tart jövő szerdán 16 órakor a városháza dísztermében, amelynek témája az új hídhoz kapcsolódóan a második és a harmadik ütemben kiépülő úthálózat lesz.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. k-pityerke-k 2009. október 23. 12:00
  „Én nem a híd ellen vagyok, mert elismerem, szükség van rá, csak a megvalósítása nem tetszik (enyhén szólva)! Szigetben egész utcákat fognak lerombolni, már, ha jól tudom, elkezdték kisajátítani az ingatlanokat, hiszen a Stromfeld utca vonalát összekötik a Radnóti utcával. Révfalu képét is teljesen eltorzítja majd ez az új út. A Káldy villát őrülten sajnálom, mert ez volt az egyik kedvenc épületem és mint ahogy az egyik előző cikkben olvashattam, nem megy a tervezett út a telkén keresztül. Nem is volt rossz állapotú, ez csak egy ürügy volt...de most már késő...sajnos... A Hédervári utat új buszjárattal is fogják terhelni, ahogy hallottam. Az nagyon érdekes lesz, hiszen az áradások és a talajvíz kimosta a talajt az út alól, ezért a terheléstől az beszakad...
  Azt nem tudja valaki, hogy a Szövetség utca első néhány háza helyére mi fog épülni? Az is a körforgalomhoz fog tartozni, vagy nem? Mert akkor talán a Holler ház megmenekülhetne...bár nem sok esély van rá...”
 • 23. urbaniastapista 2009. október 20. 08:32
  „21.
  Olvasd el: acél főtartós, vasbeton pályalemezes összvér híd.
  Ilyet tud építeni az egyetlen jelentekező, akivel a szerződést megkötötték. :)
  A tervezés is a kivitelező feladata, így azt sóz rá a városra, amit csak akar.”
 • 22. xkutya 2009. október 19. 19:22
  „5-6 év??? :D :D 83ban már meg voltak a tervek, ennyire azért ne siessünk azzal a hídépítéssel!”
 • 21. adalfold 2009. október 19. 18:35
  „az "ipar" folytatásában egy 2*2 sávos hidat terveznek. várhatóan a következő 5-6 éveben
  meglesz.

  várom annak a jelentkezését, aki tudja, hogy vasbeton híd vagy végül öszvér híd lészen sziget és ré´falu közt.
  !!!!!!!”
 • 20. xkutya 2009. október 19. 08:48
  „Érdekes hozzászólásokat lehet olvasni, azt meg kell hagyni.:) Én Kisbácsán lakom és igen is, nekem sokat számít ez az új híd. Jó ötletnek tartom és örülök, hogy végre lesz is vmi a tervekből. Egyetlen egy javaslatom lenne, régi hidat én nem "felfelé" vinném hanem "lefelé". A legjobb helye az Ipar út fojtatásában lenne. Sokkal könyebb lenne áttekerni az új piachoz vagy éppen ETO meccsről hazajönni, gyalog vagy kerékpárral. De akár hogy is nézzük nem kellene akkorát kerülni hogy átjussunk Kisbácsa , Nagybácsa , Révfalu városrészből Gyárvárosba vagy éppen Likócsra , persze nem autóval.”
 • 19. Gigi27 2009. október 19. 03:06
  „Ezideáig úgy volt, hogy áthelyezik ezt a kis hídat. Most meg hirtelen utána számoltak. Eddig nem tudták mennyibe fog ez kerülni? A Helyzet: van (volt) egy jó híd, környék. Feltúrták, lebontották. Nem lett volna egyszerűbb arrébb, a Püspök erdő környékén építeni ezt az új hídat?! A ,,kis Erzsébet" meg a Káldy villa maradt volna úgy ahogyan van. Akkor plussz egy hídunk lenne. így meg csak egy csere lesz. Fél éve nem tudják eldönteni hova tegyék a ,,kis Bözskét"? Nem is akarták sehova!”
 • 18. 19 2009. október 17. 23:03
  „Nagyon örülök, hogy megépül ez a híd. Javul a város közlekedése, viszont Szigetben a forgalom elvezetését minél előbb meg kell majd oldani, pl: Stomfeld és a Radnóti utak összekötésével!?”
 • 17. humer 2009. október 17. 18:24
  „Gondolom így egy-az egyben nem lehet áttelepíteni a hidat. A Püspök erdőnél a csatorna sokkal szélesebb, mint ahol most van, tehát valahogyan meg kell nyújtani. Lehet, hogy a híd szerkezete sem bírná a szétszedést-összerakást, mert ahhoz már nem fiatal. Ugye errre még jön az, hogy közbeszerzés, pályázat és elbírálás és eltelik 3-4 év, mire lehet az ügyből valami. (Nos ha addig ottmarad a dunaparton a vas, akkor adigra szépen elpárolog.)”
 • 16. Poncius_01 2009. október 17. 14:53
  „Úgy tűnik zsigerből fikázni sokkal könnyebb
  mint némi keresés után tájékozódni és aztán véleményt formálni.
  Akiknek nehezére esik, segítek:
  Látványtervek:
  http://www.kisalfold.hu/gyorpress_fooldal/a_szabadstrandhoz_vihetik_a_kis_erzsebetet/2085720/
  vagy
  http://uni.sze.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=469&Itemid=263
  Teljesen nyilvánvaló hogy lesz gyalogjárda és kerékpársáv is az új hídon.
  Tehát a kis böske eddig szerepét teljesen át tudja venni az új híd.
  Két hidat meghagyni egymás mellett az lenne a győri "csoda".
  A püspökerdőhöz való áthelyezéssel egyetértek, ha azonban valóban
  ennyibe kerül akkor azt a fél milliárd forintot inkább a Marcal városi
  uszoda projektbe csoportosítanám át.”
 • 15. Hedon 2009. október 17. 14:33
  „#13
  Ez is egy vélemény de nyilván nem győri vagy.
  A Révfaluban vagy éppen Bácsán élőknek merőben más a véleménye.”
 • 14. Freehill 2009. október 17. 14:31
  „A "kis Erzsébet" valóban Győr és a környék emblémája, én is sajnálnám, ha eldobnák. Mivel az új hídon gyalogos és kerékpáros sáv is lesz (ez szerintem természetes, a Kisalföldben is írták régebben, nem tudom, hogyan jutottak egyesek más következtetésre!), két ilyen lehetőség közvetlenül egymás mellett az én "rendszerszemléletemet" is zavarná :). Viszont kicsit arrébb, a Püspök-erdőnél nagyon jó helye lenne, bővítené a lehetőségeket! És akkor talán a kerékpárosokat sem kellene letiltani róla, hiszen most is inkább csak a nagy forgalom miatt zavarják a gyalogosokat, de este pl. nem tudom, kinek fáj annyira, ha páran átkerekeznek. Szóval remélem, ez a variáció valósul meg!”
 • 13. Sottomarina 2009. október 17. 13:36
  „Ez egy felesleges beruházás, kidobott pénz. A városvezetésnek biztos kedves, mert a "mi fiunk kölyke".
  végre, egy.....
  brrrrrr”
 • 12. artie75 2009. október 17. 13:17
  „Nekem az tetszik nagyon, hogy a híd elkészül, az utak meg majd egyszer talán hozzá... Remek, nem lesznek a környéken nagy dugók.”
 • 11. fióka 2009. október 16. 22:01
  „chaabo66 2009.10.16. 18:35--->mond meg nekem mi az amit nem bontanának le a pénz miatt akár pár négyzetméterről is legyen szó."sajnos"Pénzért nem ismernek itt se istent se embert.”
 • 10. adalfold 2009. október 16. 20:31
  „öszvérhíd lesz???:D dejooo.
  hát eddig vasbetonról volt szó:O”
 • 9. kikelet_ 2009. október 16. 19:47
  „Először is, az új hídon lesz gyalogos és kerékpáros sáv is. Másodszor, a Kis-Erzsébeten mindig is TILOS volt bringával átmenni, a SÜNdőrök gyakran 10ezer forintos bírsággal jutalmazzák a szabályszegést túloldalon...hogy a nem túl messzi Kossuth utcán miért nem ilyen határozottak, már más téma...”
 • 8. chaabo66 2009. október 16. 18:35
  „Ha nem akarják áthelyezni a Kis-Erzsébet hidat, akkor szerintem is maradjon a mostani helyén, különben az egyetem emblémájában is szerepel, nem kellene ócskavasnak eladni!!! Amúgy kár, hogy megszűnik az a csendes környék, a Káldy-villát is sajnálom, hogy lebontották a az új híd miatt.”
 • 7. urbaniastapista 2009. október 16. 17:00
  „A WHB nem tud hidat áttelepíteni? A BB zrt. is jól járhatna, meg a városlakók is.
  Illene levonni a számításokból az esedékessé vált nagyfelújítás költségét és azt hasonlítgatni.”
 • 6. fióka 2009. október 16. 16:51
  „Gyanítom a kivitelezési munkálatok ismét olyan minőségüek lesznek,hogy nem lessz olyan hónap amikor ne javítanának valamit.”
 • 5. mir 2009. október 16. 15:50
  „A kis bözske legalább "mutatós" híd volt ez az új híd forgalom szempontjából kell de kinézetre jellegtelen semmitmondó híd lesz olyan mint a kettős híd vagy a széchenyi híd.”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

APEH - Minden ötödik szüret feketén

Győr - A nyugat-dunántúli adóhatóság 17 településen 226 ellenőrzést végzett, elsősorban a szüreti és… Tovább olvasom