Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Céhek Fesztiválja: A céhes felvonulás fesztivállá bővült

A hagyományos Barokk Fesztivál részeként megjelenő céhes felvonulás programokkal színesedett, - jövő péntektől-vasárnapig igazi céhes forgatag várja a győrieket és a hozzánk látogatókat.

A lassanként teljesen megújuló Széchenyi tér idén még a Király utcai és több belvárosi utcai helyszínnel egészül ki, így ad otthont a Céhek Fesztiváljának, amely már tavaly is komoly turisztikai vonzerővel bírt. A pénteki sajtótájékoztatón Ottófi Rudolf alpolgármester újólag hangsúlyozta, „minden ami a múltban vagy a jelenben kincsünk, kötelességünk megmutatni és megőrizni."

Az elmúlt évek programjai így kiegészülnek a felkutatott céhes hagyományok felvillantásával és bemutatásával, így például ízelítőt kapunk a hajdani céhlegény avatók és a vásári forgatagok hangulatából. A Xantus Múzeumban nemcsak célzott tárlatvezetéseket, de a diákoknak vetélkedőket is szerveznek, s próbára tehetik tudásukat a sportban is.Keglovich Ferencné, a győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója elmondta, a Széchenyi tér, illetve a Belváros a hajdani, XVII. Századbeli hangulatot idézi fel, amikor még itt voltak a hetivásárok, itt volt a városháza a börtönnel, s a vásárbíró és a városi darabont a vásári jogkönyv szerint járt el, ha kellett, börtönbe vetette a rendetlenkedőket.

A Király utcában felállított faházakban az egykori mesteremberek: többek között korongozó, csipkeverő, fafaragó, bőrdíszműves, kékfestő és nemezelő mutatják be tudományukat korhű öltözékben, a régi eszközök segítségével. A fesztivál kiemelkedő eseménye lesz pénteken a céhes felvonulás a belváros utcáin, amelynek résztvevő diákjai megjelenítik a céheket. Mindhárom napon koncertek is szórakoztatják a fiatalokat, így fellép többek közt a Hello Kids zenekar, a Lloyd Egylet, a Colombre Band és a Friends Big Band.

A céhek jelképei, a mesterek fesztivál ideje alatt.
A céhek jelképei, a mesterek szokásai is megelevenednek a háromnapos fesztivál ideje alatt. "Ha nyitva hagyták a céhláda tetejét, tilos volt káromkodni" - hallottuk érdekességként Keglovich Ferencné igazgatótól. Fotók: Harcsás JuditOlvasóink írták

  • 1. Goldmund 2009. szeptember 14. 08:42
    „Ottófi Rudolf alpolgármester újólag hangsúlyozta, ,,minden ami a múltban vagy a jelenben kincsünk, kötelességünk megmutatni és megőrizni."

    No igen. A Széchenyi téren talált középkori kút befalazása is ezt bizonyítja.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályakezdők: biztosítás, járulékkedvezmény

Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a tanulói jogviszony megszűnését… Tovább olvasom