Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Buszmegálló mellett nem jó lakni

Ki szeretne buszmegálló mellett lakni, hallgatni a zajt, tűrni a forgalommal járó légszennyezést? Abdai olvasónknak is ez a gondja, ám az önkormányzatnak a többi lakos érdekét is figyelembe kell vennie, mielőtt a jelentős költségű áthelyezésbe belevág.

A háza előtti buszmegálló miatt nem először fordult szerkesztőségünkhöz Vér Péter abdai olvasónk. Szeretné, ha az nem otthona, a Bécsi út 81. szám közvetlen közelében lenne. Úgy véli, ha a jelenlegi helyéhez képest Győr felé helyeznék át, annak sok környéken lakó örülne. Azt tudja: a buszmegálló ellenkező irányba – Öttevény felé – való áthelyezése többekből ellenkezést váltana ki. Meggyőződése azonban, hogy lehetne találni mindenki számára megfelelő új helyet, el lehetne kezdeni végre az ezzel kapcsolatos előkészítést, ami számára a zaj, a por, a szemét miatt régóta fontos lenne, régóta kéri.

Szabó Zsolt polgármester tájékoztatásából kiderül: egy új megálló létesítése, azaz az áthelyezés a tervezéssel együtt csaknem hárommillió forintba kerülne. Többek közt építési engedély is szükséges hozzá, amit a törvény szerint az érintettek, azaz a szomszédok megfellebbezhetnek.

Ezért fontos, hogy ha áthelyezné az önkormányzat a megállót, akkor már a tervezés előtt olyan helyet találjon annak, amely ellen az érintettek nem fognak fellebbezni.

A faluvezetés elsősorban az Öttevény felé való áthelyezésre gondolt, mert ott van erre alkalmas önkormányzati terület, de a panaszos és a lakosság is ellenezte ezt. Ha viszont az ellenkező irányba „tolnák el" a buszmegállót, az ellen a leendő szomszédok tiltakoznának. Legalábbis ezt jelezték írásban. Ezért nem kezdett tervek készíttetésébe az önkormányzat, hiszen amíg a hely nem biztos, annak költsége „kidobott" háromszázezer forint lenne.

„A megállót használó abdaiak többsége nem támogatja az áthelyezést, erről aláírt nyilatkozataink vannak. Az önkormányzat idei költségvetésében benne van az áthelyezés költsége, tehát a képviselő-testület komolyan gondolta, hogy foglalkozik a panaszos kérésével, de a lakosság többségének ez a saját felméréseink alapján nem érdeke. Amennyiben Vér Péter eddig ismeretlen, az ügy szempontjából fontos körülményt tár elénk, vagy az említett akadályok elhárításában érdemben tud segíteni, akkor szívesen állunk sokadszorra is a rendelkezésére" – szögezte le a polgármester lapunknak küldött levelében.

Kunszigeten megoldották
Már a hetvenes évek óta a cikkben említett helyen van a buszmegálló Abdán. Korábban a megálló létesítésének és építésének még egészen más feltételei voltak. Kunszigeten például az egyik buszmegállót azért kellett korábbi helyéről máshova tenni, mert egy útkereszteződéshez túl közel volt. Szerencsére a közelben volt olyan rész, ahol közterület – a temető – elé építhették és itt már a leszállósziget kialakítására is volt hely.


 

 

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Fészek utcát

Átadták a Fészek utcát tegnap Nádorvárosban. Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta: rendkívül… Tovább olvasom