Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Büntetni fogunk - Győr rendőrkapitánya és a boltosok beszélgettek a belváros közbiztonságáról

Hajléktalanok, száguldozó kerékpárosok, közterületi vizelők, koldusok, kéregetők. A problémákról beszélgettek a városi rendőrkapitány és a belvárosi boltok üzemeltetői.
Egy asztalhoz ültek Győr rendőrkapitánya és a belvárosi boltosok szerda délután a megyei kereskedelmi kamara székházában, hogy a belváros közbiztonságáról beszéljenek. Váczi Attila alezredes azzal kezdte: az év első tíz hónapjában a szorosan vett belvárosban, vagyis a Baross úton, a Czuczor, Arany János és Kazinczy utcákban, a Széchenyi téren 86 bűncselekmény történt, ebből 32 volt garázdaság. A rendőrök 46 kábult vagy ittas személyt állítottak elő, elfogtak 13 körözés alatt állót, szabálysértési feljelentést tettek 126-szor, 74-szer elég volt a helyszíni bírság. Leginkább a Káptalandombon és környékén róttak ki bírságot szemetelés és közterületen vizelés miatt. 
 
Egy üzlet tulajdonosa szerint az Arany János utcában, főleg az Arrabona Áruház előtt sok a kétes elem, a hajléktalan. „Mindenkinek van helye a szállókon, a hajléktalanokat név szerint ismerjük" – szögezte le a kapitány.
Egy asztalnál Győr rendőrkapitánya és a belvárosi boltok üzemeltetői.
A figyelmeztetések után jöhet a hosszabb- rövidebb időre való elzárás, Győrben ilyen még nem volt. „Bejelentés, bejelentés, bejelentés – nyomatékosította Váczi Attila. 
– Aki hajléktalant vagy bármilyen problémát lát, hívja a 112-t, azonnal megyünk. A Bécsi udvarban az autósoktól pénzt szedő „önkéntes parkőrt" például már ötször vitték be szabálysértés miatt, előbb-utóbb csak megunja.
Elhangzott, hogy Győrben is megjelentek az útkereszteződések jelzőlámpáinál koldulók. A kapitányságvezető elmondta, hogy a kéregetésnek ez a formája Budapestről indult. „Egy kisbusznyi, 4–7 embert dobnak le a kinézett településre, akik gyorsan, 20–25 perc alatt koldulják össze a pénzt, és már tovább is állnak. Gyorsan intézkedtünk, egyelőre továbbálltak" – tájékoztatta a jelenlévőket a kapitány.
 
Szintén panaszként hangzott el, hogy a Baross úton már nemcsak a biciklisek, olykor motorosok is száguldoznak. Váczi Attila elmondta: tervezik, hogy tavasszal kampányszerűen, sok rendőrrel ellenőriznek. „Büntetni fogunk, persze megint mi leszünk a rosszak, de talán így megelőzhetünk baleseteket" – szólt a kapitány. 
 
Advent idején tavaly is megjelentek a Baross úton az alapítványoknak kérők. A kapitány közlése szerint nehéz kiszűrni a csalókat, mert a pénz útját nem tudják nyomon követni. Azt is megtudtuk, hogy a belső migráció új gondokat hoz. Az ország más részeiből Győrbe érkezőkkel, itt munkát vállalókkal a rendőrségnek még nincs kapcsolata, ráadásul gyakran a helyitől eltérő szokásokat hoznak magukkal. 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs-gála: kitüntették a régió legkiválóbb, példamutató cégeit, vállalkozóit - fotók

Presztízs-gála: kitüntették a régió legkiválóbb, példamutató cégeit, vállalkozóit - fotók
A Presztízs-társaság újabb hat vállalkozóval, üzletemberrel, közéleti személyiséggel bővült csütörtök este Pannonhalmán. Tovább olvasom