Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Bűncselekménynek számít a zaklatás

Győr-Moson-Sopron - Két év büntetést is kaphat, aki erőszakkal vagy közveszélyt okozó cselekmény elkövetésével fenyegetőzik és három év szabadságvesztésre számíthat akár, aki volt házastársát vagy a nevelésére, gyógykezelésére, illetve a gondozására bízott személyt zaklatja.
Néhány hete ugyanis a zaklatás az eddigi szabálysértés helyett bűncselekménynek számít, a bizonyítás viszont rendkívül nehéz.

Aligha akad olyan ember, akit ne bosszantott volna már névtelen telefonáló, e-mailben üzengető, de a megegyezés nélküli, békétlen válások száma alapján gyaníthatóan sokan lehetnek azok is, akiknek volt házastársuk „tart be" szóval, tettel, egyszóval zaklatással. Holló Sándor ezredes, Győr rendőrkapitánya szerint a közelmúltban életbe lépett változásról még maguk a rendőrök is keveset tudnak, ami biztos: a zaklatás bizonyítása meglehetősen nehéz, éppezért annak személyes fenyegetettségűnek, közvetlennek kell lennie. A zaklatási ügyekben egészen a közelmúltig a sértett fél indítványára a bíróság járt el, s amennyiben a fél nem tudta azonosítani zaklatóját, a bíróság nyomozást rendelt el erre. Ezek az ügyek azonban rendszerint eredménytelenül zárultak. Mostantól viszont a leleplezett zaklatók szigorúbb büntetésre számíthatnak.

A zaklató magatartás fogalmát is újra kell értelmezni és a bírói gyakorlatban kidolgozni – fogalmazott dr. Horváth László megyei főügyész, aki szerint az, hogy a zaklató akár szabadságvesztéssel is számolhat, komoly visszatartó erő lehet.

A zaklatás mint cselekmény fizikai érintkezés nélkül: telefonon vagy e-mailben is elképzelhető. A törvény pontos meghatározást ad, amit aztán a rendőrség és a bíróság is alkalmaz. A hatóságok eddig is komoly erőfeszítéseket tettek a családi erőszak megakadályozásáért, illetve mások nyugalmának megőrzéséért. A megyei főügyész szerint maga az élet, annak „sűrűje" sürgette a Btk.-ba beemelt törvényi változást, azaz, hogy a zaklatás az eddigi szabálysértés helyett bűncselekménynek számítson. Vegyünk egy nagyon is életszerű példát. Ha egy közös megegyezés nélküli válást követően a volt férj vagy akár feleség notóriusan fenyegeti, úgymond sakkban tartja a másik felet, ő akár fel is jelentheti, és a zaklatás már bűncselekményként a korábbinál nagyobb súllyal eshet latba a következmények tekintetében, elriaszthatja az elkövetőt. A munkahelyi zaklatást mondjuk a főnök-beosztott között – négyszemközti helyzet esetén – már nehezebb bizonyítani.

– A törvény alkalmazásának alapfeltétele, hogy el kell jutni az elkövetőig – folytatta a megyei főügyész. – Úgy vélem, a jövőben nagyobb lehetőség nyílik a zaklató felelősségre vonására. A Btk. alkalmazása, egy-egy konkrét ügyben történő vádemelés talán visszatartó erőként hathat. Mindent persze a gyakorlat igazolhat, a nyomozó hatóság is kialakítja a munkamódszerét, az intézkedés mikéntjét. Az ügyészség vádemelését követően a bíróság irányt mutathat az egyes ügyekben, ám a puding próbája alapján ehhez legalább fél-egy évnek is el kell telnie. A sértett mindenesetre a rendőrségen és az ügyészségen teheti meg feljelentését, az előbbinél az alapos gyanú esetén nyomozást rendelnek el. Abban bízunk, hogy a legtöbb esetben ez eredménnyel jár.

Törvényesen beszerzett bizonyítékokkal

Nem minden esetben fogadja el a bíróság a „magánúton" készült, titkos kép- és hangfelvételeket egy-egy perben, s ez alkotmányjogi aggályokat is felvethet. Van olyan bíró, aki elfogadja bizonyítékként, s van, amelyik nem. Büntetőügyekben azonban csak a törvényesen beszerzett bizonyíték használható fel, a magánszemélyek titkos felvételei, például fenyegető tartalmú hangfelvételek, telefonhívásokról készült magnófelvételek nem tartoznak ezek közé.

Olvasóink írták

 • 3. andrejka 2009. május 28. 14:53
  „Az bűncselekménynek számít, ha egy férfi nem hagy békén és zaklat?
  Ha tudnak, akkor kérem segítsenek, mert ez a dolog nálam már kezd eldurúlni!
  Köszönöm:
  Andrejka”
 • 2. cseter János 2008. január 12. 12:58
  „A törvények, rendelet szinte szalagszerüen gyártják a "Jogtudoraink"
  Persze a hétköznapi emberek csupán, akkor érzik a hatását amikor ép már vádolják vele. Persze gondolom ezek sem a teljesség igényévelo készültek! Mert ugyebár a gyártójuk a kasztját mindig kivételnek gondolja és részben jogosan mert Ök eddig e rendszerben kivételek is voltak. Természetsen addig míg nem jön egy rendszerváltás és újabbnyálverők nem kerűlnek hatalomra. Az Ilyen maffiózók a hivatali önbiráskodók, a hivatali visszaélők, és az olyan rendeletgyártók, akik a biróságokat szinte csicskásként használják! Presze nem köztudottak a" hatalmi kéj" rendszerük, mivel a sajtó eddig nem merte nyilvánosságra hozni üzelmeiket!Pedig a volt megyei főügyész erre kérte Őket! A zaklatás tényét az is kimeríti, ha Pl. ok és változás nélkül elvnoják a rokkantak nyugdíját! Sőt, ha kiveszik a nyugdíjalap rendszerből és csak ugy pofára fogják adni, mint az alamizsnát!”
 • 1. nemes lajos 2008. január 12. 10:46
  „kérdés : mi van akkor, ha az állítólagos sértett passzívságával, illetve jól időzített provokációival, nem törödömségével, az adminisztrációs kötelességeinek elmulasztásával váltja ki a zaklatás tényét? előre megfontoltan egy balulsikerült törvényre játszik, mivel az angol-szász törvényből nem vettük át a viselkedési formákat, illetve a kötelezettségeket. főleg a köz-szférában érintettekről van szó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan töltődik fel a szabad árampiac

Győr-Moson-Sopron - Január 3-i számunkban az elektromos energia januártól érvényes díjszabásával… Tovább olvasom