Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Bulldózerek a téren: `nem maradt lelet a 13-14. századból`

Győr - A Széchenyi téren folyó építkezésen középkori épületmaradványokat és hun sírokat tettek tönkre a földmunkások bulldózerei - állítják győri régészek. A város és a kivitelező szerint minden a kiviteli terv szerint történt.

Az elmúlt hetekben a győri Széchenyi tér jelentős területén eldózerolták a talajt, megsemmisítve több középkori maradványt és valószínűleg ókori leleteket is – írta meg a Sírásók naplója régészeti blog.


Azok a fránya nagyautók! Fotó: Bertleff András.
Azok a fránya nagyautók! Fotó: Bertleff András.


A területen a Xántus János Múzeum régészei végeznek leletmentést, elvileg összhangban a téren folyó építkezéssel. Azonban, mint arról a szakemberek blogjukban beszámolnak, ez a munka nem zökkenőmentes - adta hírül az Index.hu.


"Nem tudjuk meg, milyen volt ezekben a századokban a tér"

A kisalfold.hu megkérdezte az eset kapcsán Bíró Szilviát, a tér ásatásának vezető régészét.

Arra a kérdésünkre, miszerint fel lehet-e becsülni, hogy milyen értékek veszhettek a bulldózerek miatt, Bíró Szilvia úgy válaszolt: "nem".

Kicsit bővebben: "a 13.-14. századi rétegeket örökre elveszítettük, így a középkorról gyakorlatilag nem maradt hasznosítható információnk. Mindez azt jelenti, hogy nem tudjuk meg, milyen volt ezekben a századokban a tér, hogyan nézett ki" – magyarázta a vezető régész.

"Tekintettel, hogy viszonylag kis területen tudunk csupán dolgozni, így az ásatások során elenyésző adatot szerzünk meg – ezért sajnálatosak ezek a történések" – folytatta Bíró Szilvia.

"A fő problémát az okozza, hogy a Széchenyi tér új burkolatát 60 cm mélyen alapozzák meg – ennek a szakmai okát nem ismerem, nem értek az ilyen munkálatokhoz –, s ezért vesznek el a történelmi értékek.

Természetesen próbálunk egyezkedni, s keresni a mindkét fél számára elfogadható megoldást" – mondta zárszóra Bíró Szilvia."Negyed ötkor felberregtek a gépek. Pechükre még ott voltunk"

"Lassan közelharcot kell vívnunk a gépesekkel, hogy ne markolják el azokat az építményeket, amiket mi tavaly gondosan kibontottuk majd visszatakartunk.

Ma a pellengért akarták újra elmarkolni. Precízen kivárták a 4 órát, amikor nekünk lejár a munkaidőnk.

Egész nap csönd volt a téren, semmi gép. Negyed ötkor felberregtek a gépek. Pechükre még ott voltunk. Így időben még közbe tudtunk ugrani" – írta a blogban az ásatáson dolgozó egyik régész.

Egy másik bejegyzésben arról számolt be, hogy a tér északi részén egy csatornaárok húzása során hun sírok rongálódtak meg.


Betonfedelet kap a kút. Kép: http://szechenyiter.blog.hu/
Betonfedelet kap a kút. Kép: http://szechenyiter.blog.hu/


"Így azonban rengeteg lelet megsemmisült"

Az archeológusok már korábban is végeztek kutatást a téren, de az elmúlt két hétben a munkások a még nem feltárt terület 80-85 százalékán, körülbelül 1500 négyzetméternyi területen 120-130 centiméter mélyen kimarkolták a talajt.

"Ötven centiméteres mélységig dolgozhattak volna, mert mélyebben találhatók a régészeti szempontból érdekes leletek" – mondta az Indexnek Bíró Szilvia, a múzeum régészeti osztályvezetője.

"Így azonban rengeteg lelet megsemmisült Győr történetének középkori és késő középkori szakaszából. Nem valószínű, hogy még egyszer lesz lehetőségünk Győr középkorát ilyen nagy területen kutatni."


"Már a Mária-oszlop is dől"
"Már a Mária-oszlop is dől. A rezgésektől esélyes a leborulás. Egyébként is meg van repedve az oszlop és Szt. Antal egy kicsit megdőlt." - olvasható a keddi blogbejegyzésben.


Németh Zoltán alpolgármester egészen másként látja a történteket. A kisalfold.hu megkeresésére kijelentette: az önkormányzat minden szükséges szerződést megkötött, minden egyeztetést lefolytatott, a beruházás pedig jogerős örökségvédelmi hatósági engedéllyel rendelkezik, amely további régészeti feltárást nem ír elő. A dokumentum szerint – hangsúlyozta – a meglévő 50 centméteres pályaszerkezet alatt további 80 centiméter föld kitermelhető, s a kivitelező betartja az előírást. Úgy vélte, ennek az ellenkezőjét állítani inkorrekt magatartás.

"Az elmúlt évtizedben az adófizetők pénzén két alkalommal is zajlott ásatás a téren. A legutóbbi tavaly ősszel több hónapig tartott, és 30 millió forintba került. Most a múzeum kérésére a Mária-oszlop mellett újabb terület kutathatóságát biztosítottuk annak ellenére, hogy a jogerős engedély erre nem kötelez bennünket. Tettük ezt azért, mert számunkra is fontos a múlt örökségének megismerése. Az intézmény kérte a munkálatok finanszírozását is, amitől nem zárkózunk el" – fogalmazott Németh Zoltán.

A politikus jelezte: nem tud arról, hogy dőlne a Mária-oszlop. A friss, április 6-án kelt restaurátori szakvéleményt idézte, amely erről nem tesz említést, arról azonban igen, hogy a műemlék sérülés nélkül nem lenne szállítható, egyebek mellett az oszlopban lévő hat méteres, ólommal kiöntött vascsap miatt. Az alpolgármester megjegyezte: készül egy statikai szakvélemény is, amelynek feladata meghatározni, a kivitelező hogyan végezze a munkálatokat az oszlop környezetében.Fotók: Krizsán Csaba

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. adalfold 2009. május 26. 09:19
  „Hát igen, Németh zoltán vitatható emberileg és erkölcsileg is.

  Mársészt meg az engedély szuuma 80 cm-rről szólt, a kazinczy utcánál 130-ról (víziközmű). ehhez képest az egészet kiszedték 130-ra , és kimarkolták azt amit feltártak 1997-ben és tavaly. értitek barmok?
  fityeszes ideologisták.”
 • 56. adalfold 2009. május 26. 09:15
  „http://sirasok.blog.hu/2009/04/11/mi_folyik_gyorben”
 • 55. VJack 2009. május 10. 02:28
  „Agent, erősen félreértetted, amit írtam. Marhára nem vagyok "rettegő", nézz utána.”
 • 54. Korrekt5 2009. április 14. 12:38
  „TRAGI-KOMÉDIA az egész, de semmi különös nem történt csak ez éppen Györ közepén.

  A kérdések sorozata nem megválaszólt és senki sem kiváncsi rá.
  Van e kész részletes mindenkivel egyeztetett épitési engedély?
  Mi az, hogy a régész-úr vigyáz-csöszködik?
  Mi az, hogy ekkor meg akkor indúlnak a traktorok?

  ÓOOO édes Istenem, az örök MAGYAR káosz a beleépitett-anarchiával.
  Itt majdnem mindenki veszekszik szidja a pártokhoz való tartozást stb. Mi ez, senkit nem érdekel, hogy vannak szabályok melyeket mindenkinek be kellene tartani.

  Cak egy ember dirigálhat ott, az épitésvezetö. Más senki sem teheti be a lábát az épitkezésre.
  Gyermekeim, itt nyugaton is vannak régészeti védelmek stb, de ök semmiféle épitkezésre engedélyt nem adhatnak ki, csak véleményezhetik.
  Képzeljétek el, hogy a most épülö Malmöi metrot itt meg ott nem folythatták volna, mert a régészek megakadájozták volna. Pedig itt is vannak legalább olyan értékes régészeti leletek mint magyarországon.

  Szóval, egy gyors feltárás, dokumentálás, elszállitás és aztán megy tovább az épitkezés. Nem 50-centi mélyen , hanem 50 méter mélyen is felturva városnegyedeket.

  Ahogy mondva van, a szemléletet kellene otthon megváltoztatni, AZ MEG NEM MEGY:((”
 • 53. default 2009. április 13. 12:19
  „Kinek mit ér Győr múltja? Győr egész történelmi belvárosa a legmagassabb régészeti védettség alatt áll, mely szerint -50 cm-nél mélyebb földmunkákat végezni tilos, amennyiben elkerülhetetlen, úgy azt régészeti feltárásnak kell megelőzni ("Kulturális Örökség védelméről" szóló 2001. évi LXIV.törvény). A már bolygatott területeken is régészeti szakfelügyeletnek kell folyamatosan kísérni a földmunkákat, hogy a munkások, munkagépek véletlenül se bolygassanak, tegyenek tönkre régészeti emlékeket. No, most a Széchenyi téren szép példáját láttuk, hogyyan lehet a törvényt semmibe venni. Mekkora a tér rekonstrukciójának beruházási költsége? 900 ezer és 1 milliárd 600 ezer között?
  Ebben a költségvetésben persze nincs benne az egész tér régészeti feltárása, csak a közművek cseréjének nyomvonala (mint azt a tér szélén álló "magyarázó" táblán láttuk) és ezt a régészek korrekt módon, határidőre el is végezték. Nem véletlenül, hisz ha a beruházáshoz méltóan, annak költségvetését figyelembe véve az egész teret feltáratják, talán már nem is a Múzeum végezhette volna a munkákat (NKÖM rendelet módosításáról szóló 21/2007.(III.26.)OKM rendelet.). Maradt tehát a cserélendő közművek nyomvonalának feltárása (az sem teljesen, mert az alsó 1 méter a kora római és annál korábbi korokkal "benn maradt", arra már nem vonatkozik a törvény és a beruházó sem volt annyira nagyvonalú, hogy finanszírozza "csak úgy" a teljes mélységig való kutatást, ha már egyszer eljutottak 4,5 méterig ! (?)
  Ki nézte meg, hogy mi szerepel a kiviteli tervekben, amiknek megfelelően a burkolat cseréjét végzik? Miért kellett megvárni, hogy 1,5 m mélységig kibányásszák a teret? (Ugye a -50 cm-ről szóló védelem...) Netán éjjel is dolgoztak? Nem lehetett volna azonnal leállítani a munkagépeket? Akik most sopánkodnak és mentegetik magukat, miéret hitték el, hogy a burkolatcsere nem érint -50 cm-nél mélyebb rétegeket? Egyáltalán ismerik a centit, láttak már burkolat cserét, vagy ha nem, esetleg tájékozódtak volna, hogy mivel jár ez?
  Lesz egy szép terünk, de a város múltjának egy része elveszett, béke poraira.”
 • 52. egy_másik_győri 2009. április 11. 16:42
  „Hogy kaphattak volna engedélyt a régészektől Győr középkorának eldózerolására? Nyilván nem volt engedély, mert ha lett volna, akkor tegnap a híradóban az M1-en Németh Zoltán édes alpolgármesterünk lobogtatta volna a kameráknak, de nem volt mit felmutatni, nyilvánvaló. Reméljük lecsukják!”
 • 51. urbaniastapista 2009. április 10. 19:45
  „Valaki hazudik.
  Vagy trehány volt az engedély a régészektől, vagy le kellene csukni a kivitelező-megrendelő páros valamely, vagy mindkét tagját.”
 • 50. megmondó 2009. április 10. 17:26
  „#47!

  Jártam arra. Minden nap ott megyek el. Amúgy még most is ott integetnek a sárga mellényes semittevő emberkék, hogy "itt nem lehet menni... Kerüljenek körbe!"
  Amúgy volt szerencsém nézni a munkát kb. 10-15 percig folyamatosan. Igazi magyar munka:
  -egyik munkás ült a padon és evett.
  -kettő beszélgetett.
  -valamint 4 támaszkodott a lapáton, és egy ásott...
  "Egy dolgozik, a többi nézi..."
  Kíváncsi leszek, ilyen tempóban, mikor lesz kész a Széchenyi tér.”
 • 49. Hozzászóló 2009. április 10. 13:08
  „#40. Akkor a Te felfogásod szerint Pécsett nyugodtan eldózerolhatták volna az ókeresztény sírkamrákat, hiszen azok is csak gödrök és biztosan akadályozták a tér felújítását is, ráadásul pénzbe került a feltárásuk. Itt is be lehetett volna mutatni néhány dolgot, például a kutat lefedés helyett vagy a pellengért, amit valaki itt tűzrakóhelynek titulált. Egy okosan működő település az ilyenekből pénzt csinál. Egy városi polgár kultúrájához pedig hozzátartozik, hogy mennyit tud a városáról. Elég szégyenletes, hogy annyit, hogy Raab, ahogy magát tanultnak vélt kumpala írta. A leletek feltérképezése egyben a történelem feltérképezése. Éppen Széchenyi Istvántól származik az a mondat, miszerint "Csak a múlt megbecsülésén épülhet fel a jelen." Pontosan annyira tiszteljük az őseinket és az általuk teremtett dolgokat manapság, mint amennyire látszik is. Sehogy. Ez a közös szégyenünk, de nem kellene így legyen.”
 • 48. Agent 2009. április 10. 08:48
  „VJack, ha időd engedi nézz be az interspar melletti KIK ruhadiszkontba, képzeld éppen tegnap láttam ott horogkereszt alakú ruhaakasztókat, a nácik már a kamrában vannak!:):):)
  Olvasgassad ezt, rettegő:)
  http://naczivadasz.blogspot.com/”
 • 47. antikomcsi 2009. április 10. 08:35
  „megmondó

  Te jártál arra??
  Én tegnapelőtt pont félig körbesétáltam. Középen persze nem lehet átvágni, de a szélén lehet kerülni.
  Kben az egész komcsi fikázás. Az EU támogatás lebegtetésével már húzta az időt a kormány, hátha kicsúszik Borkai a határidőből. Most hogy lexarták és elkezdték csinálni nélkülük, próbálják a hangulatot elbaszni a beruházás körül. Szakszerűtlenül csinálják, túl mélyre, sírokat döntenek, nem lesz végig üveglap. 12 évük volt rá a komcsiknak, hogy kezdjenek vmit vele, de semmit se csináltak. Most lesz, ez a LÉNYEG!”
 • 46. Silence 2009. április 10. 07:05
  „VJack
  Muhahaha. Ezen a párhuzamon már csak röhögni lehet, de lehet hogy inkább sírni kéne.Tényleg, lehet hogy a tér felújítása csak kamu és csak elterelő hadművelet egy haláltábor létrehozásához?OMG”
 • 45. VJack 2009. április 09. 23:19
  „Hm. Politikus megint nyomja a vakert, meg a jogi dumát... "jogerős végzés nem kötelez". Ez az állandó joggal takarózás. Nem viccelni akarok a témával, de anno a táborok is jogszerűen működtek, meg a sárga csillag megkövetelése is jogszerű volt. Akkor az is O.K., ugye? Ennyit a jogról. A jog nem ezeréves erkölcs, hanem egy "elit" által létrehozott és ugyanazon az elit érdekét szolgáló társadalomregulázó rendszer. Nem annak kellene lennie persze, lehetne az jó is, de a tapasztalatok szerint nem az.”
 • 44. antimekkmester 2009. április 09. 21:46
  „Kumpala: azért nem semmi, hogy a ma ismert sakktábla-belváros előtt egy kifi-falu volt ott: http://mars.elte.hu/varak/gyor/somfaigyor.htm”
 • 43. mir 2009. április 09. 21:16
  „40.

  Itt senkinek sem az a gondja, hogy felújítják a teret hanem amit közben művelnek, lehet hogy tanulmányi körútra kellett volna előtte menniük olyan városokban ahol hasonlót valósítottak meg.”
 • 42. megmondó 2009. április 09. 20:18
  „Én nem értem mindek kell az egész teret lezárni...
  Nem lehet átkelni sehol!”
 • 41. Cancer 2009. április 09. 20:12
  „Ja, es meg valami, a Kisalfold igazan adhatna erre, a győri Széchényi tér nem Széchenyi tér, ugyanis nem Széchenyi Istvánról, hanem Széchényi György-ről neveztek el.
  Mint ahogy a patika is Széchényi György patika.
  Bar manapsag az ekezetek nem szamitanak(en is azok nelkul irok...), azert illene erre adni egy napilapnak.”
 • 40. kumpala 2009. április 09. 20:08
  „Fel kell tenni a kérdést, mi a fontosabb: időben elkészüljön e gy szép tér, vagy régészkedéssel ezt megakadályozni, hogy aztán valahol kirakhassák a leleteket amit kevesebben fognak látni mint ahányan élveznék a teret. Meg hogy néhány mondatot hozzáírjanak a város történetéhez, amin majd úgyis vitáznak a szakmabeliek, tanulni meg úgyse fogja senki. Én spec. annyit tudok Győrről, hogy Raab, pedig tanultam pár évet. Ez kevésbé idegesít, mint egy összabaszott gödör.”
 • 39. Cancer 2009. április 09. 20:07
  „nem mindegy, mi van a fold alatt?
  raepitenek, soha nem fogjuk latni tobbe
  a regeszek meg jatsszak itt a foszerepet, ok evekig kutatgatnanak, turnak a foldet
  legyen mar vegre normalis kepe a Szechenyi ternek”
 • 38. Lovasbandi 2009. április 09. 19:58
  „Ha annyira marha értékesek a leletek,akkor miért kellett megvárni amíg valaki feltúrja a teret? A kulturális ökörségvédelem - állítólag- az építési engedélyhez korlátozás nélkül hozzájárult. Most mit tegyen a kivitelező, akit köt a határidő? Minden munkagép kanalába egy régészt, aztán sikoltson ha valamit lát?”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés élőben - átment a Koltay-terv

Győr - Az önkormányzat 150 millió forinttal támogatja a cégek munkahelymegtartását idén, a mai… Tovább olvasom