Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

`Búcsúztak´ a családtagok a Boszniába induló győri katonáktól - fotók

`Búcsúztak´ a családtagok a Boszniába induló győri katonáktól - fotók
A győri katonák jó néhányan megjárták már Szarajevót, többen hamarosan újra visszatérnek ide.
Közel 150 győri katona

Mint hírül adtuk januárban, közel 150 győri katona három hónapja készül arra, hogy őrizze a törékeny békét Bosznia-Hercegovinában. A katonák márciusban kezdik szolgálatukat a külföldi misszióban. Ez már a 6. olyan szarajevói küldetés lesz, amikor az állomány zömét győri katonák biztosítják az EUFOR kontingensben. A kibocsátó ünnepséget csütörtökön tartották a likócsi laktanyában.

A hírünk címében nem véletlenül tettük idézőjelbe a búcsúzást: ugyan a misszió hivatalosan két hét múlva kezdődik, a közel 150 fős győri kontingens négyötöde szeptemberben utazik Bosznia-Hercegovinába. 30 győri katona indul március elején a balkáni hadszíntérre, ők a "Fogadást Biztosító Részleg" tagjai. A magyar kontingens nagy része márciustól a műveletek tartalék erejét biztosítja, vagyis szükség esetén ők is bármikor bevethetők.
 
Monori Bianka hadnagy, az MH EUFOR Kontingens 23. váltás lövészszázadának parancsnokhelyettese. A győri katonanő szeptemberben utazik külszolgálatra életében először.

A rakétaezred parancsnoka is megjárta Szarajevót

A hagyományoknak megfelelően a misszióba induló győri katonákat ünnepélyes keretek között, családtagjaik jelenlétében, meghívott vendégek előtt búcsúztatták elöljáróik csütörtök délelőtt. "Szerepvállalásunk súlyát nem csak az említett létszámadat jelzi, hanem a `fajsúlyos´ pozíciók betöltése is. Mind az EUFOR Parancsnokság, mind a szarajevói NATO parancsnokág törzsfőnöki beosztását is évek óta magyar katona tölti be. A győri honvédek mellett további 13 alakulat katonái vállalnak szerepet ebben a küldetésben" - hangsúlyozta Könczöl Ferenc ezredes.

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka maga is részt vett 2017-ben és tavaly a boszniai misszióban. Könczöl ezredes a szarajevói NATO Parancsnokság törzsfőnökeként teljesített szolgálatot.
 
Fotók: Cseszreginé Csekei Judit százados

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégiscsak nyomoznak a busz ügyében, ami fennakadt a vasúti átjáróban Győrújbaráton

Mégiscsak nyomoznak a busz ügyében, ami fennakadt a vasúti átjáróban Győrújbaráton
A Volán-társaság szerint nem hibázott az a buszsofőr. Tovább olvasom