Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Bringapolisz lett Győr is

Győr - „A kerékpár is jármű!" – így foglalta össze az egyik szervező a Bringapolisz üzenetét, amit gyakran a döntéshozók, de sokszor azt autósok sem vesznek figyelembe. A kerékpáros felvonulás távjának hétfőn hatodszor vágott neki több száz vállalkozó kedvű kerekező Győrben. Videó: Tekerj!
A nemzetközi autómentes napból a megyeszékhely sem maradhatott ki; ezt, ha az utakon közlekedő autók számából nem is, de abból a hosszú biciklis menetből mindenképpen látni lehetett, amely hétfő este haladt át a városon. Bár tavaly a zuhogó esőben is háromszázan tekertek szeptember 22-én, idén a jó idő jóval több kerékpárost vonzott. A 17 kilométeres, Ménfőcsanakról induló és a Dunakapu térre begördülő menet célja az volt, hogy megmutassa mindenkinek: a kerékpár is jármű.

– Mi csak közlekedni akarunk, s azt elérni, hogy egyenrangú partnerekként lehessünk ott az utakon – foglalta össze a biciklisek célját a szervező KERET Egyesület nevében Tóth Péter, aki szerint még azon is vita van, jármű-e egyáltalán az egyébként 25 kilométer/órás sebességre is képes kerékpár. Szerintük igen.

További képekért kattintson ide! - Fotó: H. Baranyai Edina

– Hogy mennyire kezelik egy-egy országban vagy településen partnerként a bicikliseket, az egyszerűen döntés kérdése. Például az, hogy beengedik-e a körforgalomba őket: nálunk nem, fejlettebb országokban sok helyen azonban igen. Az is elhatározás kérdése, hogy az új beruházásokat csak azzal a feltétellel engedje megvalósítani az önkormányzat, hogy a kerékpárosok közlekedéséhez szükséges infrastruktúrát is kiépítsék a beruházók – sorolta a példákat Tóth Péter, majd halkan hozzátette: Budapesthez képest Győrben kifejezetten jó biciklisnek lenni. Szerinte sokszor azon múlik, hogy történnek-e „kerékpárbarát" intézkedések egy adott helyen: a döntéshozók között akad-e rendszeresen bicikliző, míg ugyanis az autóutak építését számtalan előírás szabályozza, a bicikliutakat illetően kevés az iránymutatás és a kötelezettség...

Videó: Cseh Róbert

Akik hétfőn este részt vettek a kerékpáros menetben, mindenesetre dacolnak a vitatható állapotokkal, s a mindennapokban is megmutatják: két keréken is el lehet jutni „A" pontból a „B"-be. Azért pedig, hogy ez ne túlélő túra legyen, szinte mindenki tehet valamit.

Nem ért oda a Révai utcába a nosztalgiabusz

Rossz szájízzel emlékeznek vissza az autómentes napra azok, akik szerettek volna felülni a „nosztalgiabusz" meghirdetett délutáni járatára a Révai utcában. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) győri tagszervezete által kibérelt farmotoros oldtimer Ikarus 66-os ugyanis nem érkezett meg a Révai utcai buszvégállomásra. A több mint fél tucat érdeklődő – köztük a szerkesztőségünkbe betelefonáló olvasónk – hiába várt, 25 perc múlva sem gördült be a 16.30-ra meghirdetett járat. (Az egyesület győri elnökét nem sikerült elérnünk.)


Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. szapetra 2008. október 05. 20:14
  „Hát ez király, már megint jó magyar szokás szerint egymást fikázzuk!? nem kellene inkább megtanulnunk együtt élni?! autósok! figyeljetek a bringásokra, mert basszus van hogy lemerül a lámpában az elem, van, hogy nem figyel az ember és ha neki mész neked max a lámpád törik neki viszont a gerince vagy a feje és meghal... és a legtöbb bringásnak van autója és nem azért nem jár vele a városban vagy a főúton,mert béna vagy mert szellemileg sérült, hanem mert sportol vagy spórol vagy csak azon a véleményem van, hogy nem akar dugóban ácsorógni, levegőt szennyezni, sétáló utcán gyalogosak kerüldözni, parkolót vadászni stb....és kedves autós abban igazad van, hogy figyeljünk és vigyázzunk és világítsuk ki magunkat, de azt hiszem egyértelmű ki a gyengébb és kinek kell kire jobban vigyáznia...arról nem is beszélve kedves autós, ha minnél többen bringáznak az csak jó neked, mert több parkolód marad, kevesebbet kell a dugóban állnod és lehet a gyereked sem kap szilikózist 14 éves korára...szóval próbáljunk meg együtt élni és véleményem szerint vannak szerencsére intelligens autó vezetők is szerencsére egyre többen akik tolerálják és vigyáznak a bringásokra ...”
 • 23. Pantani 2008. szeptember 24. 11:18
  „szeretnék egy agydinamós, rúgós nyeregcsöves, duplafalu alufelnis, alu vázas, 28-as férfi városi kerékpárt. Shimano alivio váltóval, állítható kormányosat! A méretem 176cm, ehhez illő vázmérettel. A színe pedig legyen fekete-ill. sötét árnyalatu.
  Ha valaki ilyen bringával megajándékozna, roppant hálás lennék. Előre is köszönöm! Sanyi”
 • 22. amzs 2008. szeptember 23. 19:10
  „Ha a kerékpár valóban jármű, akkor viselkedjünk is úgy vele, rajta. Reggeli munkakezdéskor (fél 6-kor!) a bicajosok fele kivilágítatlanul közlekedik! Se egy macskaszem, se világítás, se fényvisszaverő mellény! Elvárjuk, mi bicajosok, hogy egyenrangúként kezeljenek az autósok, de tenni nem teszünk semmit ennek érdekében! Egy szintén bicajos, amzs”
 • 21. kekata 2008. szeptember 23. 18:08
  „A kerékpár is jármű, ez igaz. Ha én autóval közlekedek, akkor felelőséggel tartozom mindenkiért aki közlekedik rajtam kívül, az autósokért, a gyalogosokért, a motorosokért, a kerékpárosokért... De egy kerékpárral közlekedőnek nem kell kreszt tanulnia, ezért a többségnek fogalma sincs a szabályokról. Az Ifjúság körúton történt, hogy a forgalommal szemben tekert a kerékpáros... Én elhiszem, hogy nincs elég kerékpárút, vagy nem jó minőségűek, de ha közlekednek a forgalomban, akkor nem ártana nekik is betartani a szabályokat. (tisztelet a kivételnek)Aztán, ha esetleg történik valami, akkor biztos az autós lesz a hibás...”
 • 20. Géza Úr 2008. szeptember 23. 15:15
  „Látom marha tájékozottak a Kisalföld munkatársai! De legalább a saját cikkéhez írt kommenteket elolvashatná a "tisztelt" újságíró! ("Az egyesület győri elnökét nem sikerült elérnünk")
  ...kezdem azt hinni hogy a fikázó kommentelők nagy része az újságírókból tevődik össze! Nem tudnak ezek, csak leszólni mindent! Én utaztam a nosztalgibusszal, és nagyon jó volt!”
 • 19. ...... 2008. szeptember 23. 15:05
  „Még mielőtt valaki azzal jön, hogy miért nem busszal mentem a vasútra. Megírom, hogy vidéken lakom, és a vasárnapi buszközlekedés az több mint balkáni. De ezt most hagyjuk :)”
 • 18. ...... 2008. szeptember 23. 15:00
  „Mondjuk nagy hirtelen az se lenne rossz, ha nem lámpa meg egyéb oszlopokhoz, korlátokhoz kellene rögzíteni.
  De legjobb lenne pl a parkolóházaknál létesíteni fizetős tárolást, aki biztonságba szeretné tudni a bicajt egész napra (pl magam is) sztem fizetne is érte.
  Ha meg nem akkor tárolja a szabadban (nem)lévő tárolókban.

  Egy példa, úgy volt hogy messzebb kellett utaznom (Sopronba) vasárnap, de csak reggel jöttem vissza. Szted ki az az őrült aki éjszakára kinn hagyja a kerékpárt a városban???
  Így magammal kellett vinnem, ezt a + költséget szívesen adtam volna egy biztonságos tárolásra is.
  Próbálkoztam a vasúti csomag megőrzőnél, ahol persze hülyén néztek rám, nincs erre hely jött a válasz....”
 • 17. B.Tamás 2008. szeptember 23. 14:14
  „#16
  Mit takar a normális kultúrált kerékpártároló?”
 • 16. ...... 2008. szeptember 23. 13:55
  „Várható ebben az évezredben, hogy Győrben lesz normális, kulturált kerékpártárolója?
  A választ persze tudom, csak olyan jó ilyenekre rákérdezni, mert a szemfényvesztés az megy ezerrel.”
 • 15. Tommm 2008. szeptember 23. 12:03
  „Köszönjük a szervezést, idén is nagyon jól sikerült. Külön köszönet illeti szerintem a felvezető rendőröket, akik nagyon körültekintően és figyelmesen végezték a dolgukat!”
 • 14. bubi 2008. szeptember 23. 11:47
  „az ilyen hozzászólóknak szerintem nincs helye sem itt, sem a közlekedésben.....
  eltudom képzelni, hogyan reagáltok egy vészhelyzetben, vagy kivédése után... ez jellemzi legjobban a mai közlekedési kultúrát, akár bicajon, akár autóban...”
 • 13. Mali 2008. szeptember 23. 11:37
  „Nóbicó várlak szeretettel!! Megnézzük kinek törik a keze, de szerintem nem nekem... Inkább add vissza apucinak az autót és ülj bringára! Vagy ahhoz már tápos vagy?”
 • 12. nóbicó 2008. szeptember 23. 10:50
  „Túrabakancs! Próbálkozott már autós is akinek nem volt igaza, csak erősnek képzelte magát! Azóta is bánja szerintem, mert jó időre nem fog autózni! Ugyanis nincs jogosítványa azóta sem! A szájhősök mindíg ráku..nak!”
 • 11. Túrabakancs 2008. szeptember 23. 10:38
  „"nóbicó"
  A rácsok mögül is ekkora lenne a szád, nem hiszem!? Sok bicós
  kisportolt testalkatú, a legtöbb ott törne ketté téged, ahol
  a legvastagab vagy! Egyébként általánosításoknak helye nincs.
  Csá: egy bicós”
 • 10. nóbicó 2008. szeptember 23. 10:17
  „Mali! Ne legyen ekkora önbizalmad, mert gyorsan pórul jársz! Mások is próbálkoztak már, azóta törött kezükkel törölgetik a véres orrukat! Biciklire meg már rég nem ülnek!”
 • 9. nóbicó 2008. szeptember 23. 10:14
  „Engem sem zavarnak,csak 1 hónap altt ketten vágtak úgy be elém, hogy ma is csodálkozok,hogy nem lett tragédia. Elengedtem a gyalogosokat a zebrán, aztán kezdtem indulni, mikor hátulról bevág a zebrára egy mb.-os kb.30-al! Szerintem még a mögöttem lévő autós is infarktust kapott. Ha nem nyugodtan indulok, hanem egy kicsit gyorsabban, még mindig az autóm elejét diszítené. Igaz nem én lettem volna a hibás, de ez engem nem nyugtat meg! .....és ezt még estig lehetne sorolni.”
 • 8. Mali 2008. szeptember 23. 10:07
  „Nobicó gyere szembe velem az autóddal, de előtte döntsd el hogy hosszába vagy keresztbe szeretnél rajta keréknyomot. Ígérem átmegyek rajta csak gyere!!! Nem tudom apuci mit szól majd ha a keréknyomos autót adod neki vissza???”
 • 7. bbbb 2008. szeptember 23. 09:32
  „nóbicó: ugyanez elmondhato sajnos az autosokrol is! vagy lehet ismerik a rajuk vonatkozo szabalyokat,csak tesznek ra nagyivben.
  probald ki egyszer a bringazast vrosban par napig, utana ulj vissza az autoba, sokkal empatikusabb leszel veluk szemben. en autozom es bringazom is, erdekes engem egyaltalan nem zavarnak a brinasok.”
 • 6. nóbicó! 2008. szeptember 23. 09:25
  „Majd akkor vesszük figyelembe a biikliseket, ha ők is figyelembe veszik a rájuk vonatkozó szabályokat! 10-ből 9 nem is ismeri azokat!”
 • 5. Bringás. 2008. szeptember 23. 09:00
  „T! nóbició. Remélhetőleg a felelőtlen autósokról irt, akik nagyon sokszor semmibe sem veszik a kerékpárosokat, és a gyalogosokat is!!!!!! Javaslom legközelebb a legnagyobb csúcs forgalomban, kellene megrendezni ezt a bringapolisz napot. TISZTA LEVEGŐT MINDENKINEK!! Köszönjük , TOTYÁNAK és a többi segítőnek, nélkülük ez a nap nem jött volna létre..”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Padok a gondozatlan sírok helyén

Győr - Kegyeleti emlékparkká alakítják a győri nádorvárosi köztemető 7-es parcelláját. A kivitelező… Tovább olvasom