Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Börtön a napraforgós csalónak

Győr-Moson-Sopron - A most 34 éves cukrász 262 millió forintos kárt okozott egy szövetkezetnek és rajta keresztül 17 termelőnek, mivel a vásárolt gabonát nem fizette ki.

Hét és fél év börtönre ítélte az ítélőtábla a győri Faller Ákost, akinek tekintélyes csalási lajstromán szerepel a „napraforgóügy" is.

Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és egyéb vagyon elleni bűncselekmények miatt ítélte el a Győri Ítélőtábla Faller Ákost, a megyei bíróság elsőfokú határozatával egybehangzóan 7 és fél év börtönre. Az ítélet jogerős. A vádpontok lajstroma tekintélyes, az ügyész megfogalmazása szerint az „egyik vállalkozásból a másikba menekülő" férfi jobbára házfelújítási munkákat vállalt 2003 és 2004 táján, ám az építési anyagokért járó összeget nem fizette ki. Viszont mindent megtett azért, hogy az ügyfelek bizalmát elnyerje: például mindjárt pályafutása kezdetén egy Chrysler autót lízingelt.

Ám a több mint egytucatnyi vádpont közül toronymagasan emelkedik ki a „napraforgóügy", mert a fiatalember egyszer csak „érteni kezdett" a mezőgazdasághoz, s a Lamterra Bt. üzletvezetőjeként 600 tonna búzát és 4000 tonna ipari napraforgót vásárolt a kapuvári székhelyű Agro-Kapu Szövetkezettől. A gabonát továbbértékesítette, azonban a befolyt összegből nem fizetett a szövetkezetnek. Ezzel csaknem 263 millió forintos kárt okozott, s persze nemcsak az eladónak, hanem közvetve 17 termelőnek is, akik – jogi képviselőjük szerint – egy életen át nyögik a hatalmas veszteséget. Faller Ákos elismerte, hogy nem is akart fizetni, és sajátosan védekezett: a bűncselekményeket nem egyedül követte el, viszont társait nem nevezi meg. A sértettek ügyvédje szerint egyébként ezt nyugodtan el is hihetjük neki: egyszerűen lehetetlen ugyanis, hogy egy cukrász egyszer csak belecsöppenjen egy másik szakmába, kiismerje magát az évtizedes szokások között. Faller először készpénzes fizetéssel nyerte meg az eladó bizalmát, s tudta azt is, hogy a termelők a feldolgozótól a továbbértékesítés után szokták megkapni a vételárat.

Börtön a napraforgós csalónak

Volt egy pikantériája is a napraforgóügynek, mint arról 2005-ben mi is beszámoltunk: a sértettek megtalálták a 4000 tonna egy részét, 1700 tonnát, Lébény és Mecsér közötti raktárakban. A rendőrség azonban nem foglalta le a sokkamionnyi gabonát, mondván, hogy azért a végfelhasználó jóhiszeműen kifizette Fallernak a vételárat, ezért az az ő jogos tulajdona. A sértettek képviselője ezt végig kifogásolta, s mint a bíróságon kifejtette: a rendőrség, ahelyett, hogy segített volna a kár megtérülésében, inkább elküldte a helyszínről a termelőket, a gabonaszállítmány pedig azóta el is tűnt az országból.

Mindegyik félnek igaza van a maga módján, más kérdés, hogy ettől sem a becsapott termelőknek nem lesz könnyebb, sem a rejtélyt nem tudjuk megoldani. Azt a rejtélyt, hogy hogyan lesz egy fiatal cukrászból gabonakereskedő, és ki „tanította meg" a szakmára? A sértettek egyébként polgári jogi úton megpróbálhatják visszaperelni a pénzüket a négy éve előzetesben ülő férfitől. Arról, hogy neki mekkora haszna származott az üzletből, nem beszélt az eljárás során.

Olvasóink írták

 • 4. gonzo 2009. április 03. 15:14
  „Hitetlen!
  Akkor csak így első olvasatra:Mondd,felszólító mód,kettő d.
  vagyonelkobzás-egybe írjuk
  kimentett-egybe írjuk
  elvenni-egybe írjuk.

  Más:Ez a Faller egy kis köcsög,akit valszeg jól megszívattak,gondolom nem véletlenül nem árulja el a társait.Attól függetlenül remélem valamelyik gazdának megér pár ezrest a kis tetü laposra cséplése,ha kijött a sittről,mert az a minimum ami jár neki.Akármennyit is tett el ő az üzletből,7és fél év az 7 és fél év,bármennyivel is előbb szabadul.”
 • 3. Hitetlen 2009. április 03. 14:59
  „2. hozzászólás ASHER 2009.04.03. 11:42
  Mond nehezedre esne hibátlanul írni??

  Ez a tetű Faller sok-sok embernek a pénzével lépett meg. Ha van még egy kis igazság akkor teljes vagyon elkobzást neki, és a ki mentett millióit is el venni valahogy.”
 • 2. ASHER 2009. április 03. 11:42
  „az itelet elorelathatolag a kovetkezo; "majd addig verjuk a tojasait mig nem habosodnak"!!-(buntetes cukraszoknak!!)-”
 • 1. Sally 2009. április 03. 11:09
  „És aki a libákat nem fizette ki, miért nincs a börtönben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angolra fordították a Vukot

Győr - Vuk, az árván maradt kisróka történetét – Fekete István művének köszönhetően –… Tovább olvasom