Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Bormustra két napon át

A zsűri megállapítása szerint jól kezelt, tiszta borokat neveztek be a termelők a napokban 17. alkalommal megrendezett, bornapokká fejlődött ménfőcsanaki borversenyre. A bírálók egyértelmű fejlődésről nyilatkoztak a Kisalföldnek.
A mérce: A zsűrinek már nem volt elég egy nap a bírálatra. Képünkön Szebényi Gábor elnök és Lengyel István bírálók.
A borászat területén is aktív munkát végeznek a Ménfőcsanaki Kertbarát Kör tagjai, melynek egyik, már hagyományos rendezvénye a borverseny. Míg a tizenhét évvel ezelőtti első alkalommal – s utána néhány évig – 25–40 mintát neveztek be a helyi gazdák, a napokban megtartott versenyen már 82 mintát kellett a zsűrinek elbírálni.

A kertbarátkör elnöke, Pintér András kertészmérnök elmondta lapunknak, hogy a verseny bornapokká nőtte ki magát. – Ez azt is jelenti, hogy már nemcsak a helyi termelők hozzák el boraikat, de a Pannonhalmi Tájkörzetből, Kajárpécről, Felpécről és Győrújbarátról is. Egy nap már nem elég a zsűrizésre és a díjkiosztásra, mint évekkel ezelőtt – büszkélkedett Pintér András.

– Szakmai oktatótevékenységet is folytatunk a kertbarátkörben. Vannak metszési bemutatók, borkezelésről, borhibákról, hordókezelésről több előadást tartottunk. Örülünk, hogy tevékenységünk nem hiábavaló, s olyan borok érkeztek be, amelyek nemcsak itt állják meg helyüket, de tájkörzeti és nemzetközi versenyekre is bátran visszük őket.
Mindezt megerősítette Szebényi Gábor, a zsűri elnöke is. –

Összességében jól kezelt, tiszta borokkal találkoztunk, s mivel régóta zsűrizünk itt, elmondhatom, hogy a fejlődés egyértelmű – magyarázta. – Ebben a körben egy kicsit félnek a kénezéstől a gazdák. Hamarabb elfáradnak a borok az alacsony savtartalom miatt, nem olyan frissek, üdék, mint más évben. Az olaszrizling szép kör volt, mindjárt az elején két aranyérmest is kiválasztottunk. Ezeknek a borversenyeknek nem igazán a verseny a lényege, hanem az, hogy mindenki bemutassa a saját borát, mert sajnos az a világ elmúlt, amikor egymás pincéit végigjárták hétvégeken.

A versenyen a fehérborok kategóriájában Józsa Vince, míg a vörösboroknál Németh Károly kiemelt díjat kapott. Első díjban öt-öt fehér- és vörös-, második díjban 26 fehér- és 16 vörösbor részesült.
A fogyasztói szokások megváltozásával megjelenő divatos borokat is hoztak a termelők a versenyre, összesen tizenkilencfajta fehér- és nyolcfajta vörösbort neveztek be.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes lett volna a kezelés

Szájpadhasadékkal született a most négyéves kislány. Gond van a beszédével, látták ezt a szülők, és… Tovább olvasom