Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Borkai Zsolt: `átvennénk a teljes ETO Parkot´ - példás összefogás Győr 2020-ig szóló gazdasági programja

A magyar közéletben ritka pillanat: a győri ellenzéki képviselők részt vehettek az ötéves gazdasági program összeállításában. A Quaestor-romok alól Győr a teljes ETO Parkot megszerezné.


11.52

Az áprilisi ülés véget ért, jó pihenést kívánunk Olvasóinknak!

11.47 - A végére maradt a csattanó: Győr meg akarja szerezni a komplett ETO Parkot!

Az ülés végén hangzott el a legizgalmasabb mondat Borkai Zsolttól: "az a tervünk, hogy az ETO Park, a stadion, a szálloda a város kezelésébe kerüljön".

Győr polgármestere rögtön hozzátette: "az, hogy ez jogilag megvalósulhat-e, a felszámolóbiztos vevő lesz-e erre az elképzelésre, egyelőre nem lehet megmondani".


Győr lesz az új gazdája az ETO Parknak?
Győr lesz az új gazdája az ETO Parknak?


11.45

Juhász István (MSZP-Együtt) arról kérdezi Borkai Zsoltot, hogy mi lesz a sorsa az ETO csapatának?

"Egyedüli megoldás, hogy az ETO futsal klubhoz mennek át az ETO utánpótlás labdarúgói. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, még akad pár teendő" - szögezte le Borkai Zsolt, majd hozzátette: "ez a megoldás az MLSZ számára is elfogadható".

11.34

Pillanatokon belül véget ér az áprilisi győri közgyűlés - mely elsősorban gazdasági ügyekről szólt -, sok izgalomra már ne számítsanak Olvasóink.

11.33

A Mobilis törzstőkéjét 1 millióról 3 millióra emelték.

11.27 - Három Folyó, Meteorit, Keresztablak és Bercsényi: új szobrokat állíthatnak fel Győrben

Ezt a négy új köztéri szobrot állítják fel hamarosan Győrben.

11.24

Fodor Roland azt kérdezi, hogy az Örökségvédelem mit szól ahhoz, hogy a Belvárosban ezentúl az épületek homlokzatára reklámok kerülhetnek?

Csörgits Alajos aljegyző szerint "a rendelet arról szól, hogy kizárólag az önkormányzat jelentős hazai rendezvényeinek a reklámanyagai, molinói kerülhetnek ki".

11.20

Folytatódik az áprilisi ülés, Borkai Zsolt és a képviselők újra a fedélzeten.

11.10

Tíz perc szünet.

11.05

Ahogy a hozzászólásokból sejthető volt, az összes képviselő támogatta Győr 2020-ig szóló gazdasági programját.

11.01

Fekete Dávid alpolgármester arról beszélt, hogy a Terület- és Településfejlesztési Programból 21,6 milliárd forint európai uniós támogatás jut névre szólóan Győrnek 2020-ig, s az összeg felosztása jelenleg is zajlik. Hozzátette: bővítenék az ipari parkot, és szeretnék elérni, hogy a megyeszékhely regionális technológiai-innovációs központtá váljon.

10.53 - Fidesz, MSZP-Együtt, Jobbik, DK: példás összefogás Győr gazdasági jövőjéről

A 2020-ig szóló programcsomag olyan munkaanyag, amelyről az ellenzéki frakcióvezetőkkel is egyeztettek, és javaslataik alapján változtattak a szövegen.

Fodor Roland (Jobbik) és Neupor Zsolt (DK) is beszélt ennek a jelentőségéről, éppen ezért úgy tűnik, hogy az ellenzéki képviselők támogatni fogják az előterjesztést.

Fodor Roland külön kiemelte: a Jobbik bérlakás építési elképzelései belekerültek az anyagba. Neupor Zsolt pedig a lehetséges helyi adócsökkentést üdvözölte. (Borkai Zsolt korábban arról beszélt, hogy az előző ciklusban 10 százalékkal mérsékelték az iparűzési adó kulcsát, és elképzelhetőnek tart további csökkentést.)

Pollreisz Balázs (MSZP-Együtt) is jónak találja az anyagot, azt kérte, hogy a következő költségvetés ez alapján készüljön.

A Győr Gazdasági Programját (2015-2020) ide kattintva tekinthetik meg.

10.50

Győrben új adónemet nem vezetnek be 2020-ig, mivel nem indokolt - jelentette ki Borkai Zsolt. Győr ötéves gazdasági terveiről ide kattintva olvashatnak bővebben.

10.47 - Varga Márk három mondatán kívül egyetlen szó sem esett az ETO-ról 

A Győri Baloldal módosító indítványát végül leszavazza a Fidesz-frakció. Ez azt jelenti, hogy az ETO Parkkal kapcsolatos ötlet sem kapott zöldlámpát.

Bár azt tegyük rögtön hozzá, hogy ameddig semmi bizonyosat nem tudni az ETO Parkról, addig racionálisan érthető, hogy a Városháza egyelőre kivár.

Hiányérzetünk inkább ott lehet, hogy Varga Márk három mondatán kívül egyetlen szó sem esett az ETO-ról.

10.46

Még mindig a zárszámadásról zajlik a vita, most már finomabban.

10.34

Glázer Tímea (DK) szerint a győrszentiváni Nagyhegy utcában 300 laknak, közülük 50 kisgyerek és 20 nyugdíjas. Az ellenzéki képviselő szerint "Győr szégyene ez az egyébként európai kerékpárút".

Borkai Zsolt válaszában megígéri, hogy tájékozódik az útról.

Sík Sándor (Fidesz-KDNP) győrszentiváni képviselő szerint valóban rendkívül rossz állapotban van a Nagyhegy utca. "Azért döntöttünk év elején fontossági sorrend alapján a Váci utca felújítása mellett, mert akik Nagyhegyre mennek, ők is erre járnak, de rajtuk kívül további 6000-7000-en is. Nagyhegyen kátyúzás kezdődhet hamarosan, mely remélhetőleg segít a helyzeten" - tette hozzá Sík Sándor. 

10.32 - Fekete Dávid adott egy verbális balhorgot az ellenzéki képviselőknek

Keményedik a szócsata. Fekete Dávid alpolgármester azt mondja, hogy "akkor tudunk majd értelmes vitát folytatni a pénzmaradványokról, ha az ellenzéki képviselők képesek lesznek a zárszámadásról szóló jelentést értelmezni".

Fekete Dávid hozzátette: "ez megint egy meddő vita".

10.29

A győrszentiváni Nagyhegy utcáról Borkai Zsolt azt mondja, hogy külterületen fekszik.

10.24 - Borkai szerint 700 millió forinthoz nyúlhat szabadon a város

Borkai Zsolt arról beszél, hogy összesen valójában 700 millió forint pénzmaradványt tudna szabadon elkölteni, ennyi pénzhez nyúlhat hozzá a Városháza ténylegesen.

Tekintettel, hogy a Győri Baloldal által említett 5,3 milliárd forint és a Borkai Zsolt által mondott 700 millió forint között tetemes a különbség, adunk ezekhez a számokhoz kis hátteret.

Arról van szó, hogy számos tétel a pénzmaradványon belül előre címkézett. Vagyis azt a pénzt, amit lakáscélra szánnak, abból például nem lehet fürdőbérletet venni a nyugdíjasoknak. 

10.22

Közben Lipovits Szilárd, Győr jegyzője törvényességi észrevételt tett. Tömören ennek az a lényege, hogy olyan pénzmaradványt nem lehet elkölteni, mely likviditási tartalék.

10.20

Neupor Zsolt szerint a megyeszékhely költségvetése alultervezett, ennél jóval többet engedhetne meg magának a város. A DK képviselője 200 győrszentiváni lakó aláírását is magával hozta: ők azt kérik, hogy a Nagyhegy utcát 30 év után újítsák fel. 

10.17.

Mielőtt az ETO Parkkal kapcsolatos elképzelésre Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) válaszolt volna, Neupor Zsolt (DK) kért és kapott szót. 

10.15 - Mi lesz az ETO Parkkal?

Varga Márk beszélt az ETO Parkról is. "A stadion kilátásba helyezett felszántását el tudjuk kerülni, egyik megoldásként szóba jöhetne az is, hogy a város vegye át az ETO Park üzemeltetését, és alakítson ki belőle egy olyan sport-, szabadidős és kulturális centrumot, amely a Bécs-Pozsony-Győr aranyháromszög művészeti és szellemi életének új lendületet adhat" - mondta az MSZP-Együtt képviselője.

10.13 - A Győri Baloldal "pénzköltési" ötletei

"A 2015. évre szóló költségvetés 2,5 milliárd forint maradvány összeggel tervezett, ehelyett azonban példátlanul magas, 12 milliárd forintos maradvánnyal számolhatunk. Ebből a keretből 5,3 milliárd forint kötelezettséggel nem terhelt pénzmaradvány áll rendelkezésre, azaz ez az 5,3 milliárd forint szabadon felhasználható" - jelentette ki Varga Márk (MSZP-Együtt) ellenzéki képviselő.

A Győri Baloldal további "pénzköltési" ötleteit ide kattintva tekinthetik meg.

10.06 - Borkai Zsolt is megelégelte a rosszul beállított győri jelzőlámpákat

Borkai Zsolt felháborodva beszél arról, melyről a kisalfold.hu többször írt már, jelesül: rosszul működnek a jelzőlámpák Győr belvárosában.

Győr polgármestere arra kéri a győrieket, hogy az észrevételeiket, problémáikat jutassák el vagy a Győri Útkezelő Szervezetnek, vagy városrészük képviselőjének.

Hozzá kell tenni: a jelzőlámpák korszerűsítését (cseréjét) - ami eddig valóban nem egy diadalmenet - nem a Győri Útkezelő Szervezet végezte, hanem a Magyar Közút.  

10.05 - Átadták a Bakács László-emlékdíjat

Az ülés elkezdődött. A Bakács László-emlékdíjat idén Marcali Gábor, a Győr Plusz fotóriportere vehette át.

Borkai Zsolt sok sikert kívánt a győri végzősöknek a jövő héten kezdődő érettségikhez.

Előzetes

Ide kattintva olvashatnak arról, hogy négy új köztéri szobrot állítanak fel hamarosan Győrben. Itt pedig megtekinthetik az összes április napirendi pontot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patrik-ügy: az egyik gyanúsított szabadon távozhatott a győri bíróság épületéből!

A gyanú szerint két férfi elrabolta Patrikot az egyik győri lakótelepen, egyikük erőszakoskodott is volna vele, de a fiúnak sikerült megakadályoznia. "Csak" az elsőrendű gyanúsított került előzetesbe. Tovább olvasom