Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

Bolhapiaci elefántok Győrben

Kellemes kényszerűség – ez a bolhapiacok lényege. Egyre több van megyénkben, ezért szombaton meglátogattuk az egyiket a győri Dunacenternél.
Az árusok pluszpénzhez jutottak, vevőik olcsón vásároltak és mindenki élvezte a viccelődős hangulatot. Ami először feltűnik a használtáru-vásáron, hogy mint régen, az eladók szólítják meg a vevőket: "Jöjjenek csak közelebb! Vigyék, itt ne hagyják!" És egymást is ugratják. "Béla bácsi, maga újságsztár lesz?" – mondta a közeli standról egy asszony a férfinak, aki lapunknak nyilatkozott.

Jó időben sokkal többen árulnak a piacon, mert napsütésben jóval több az érdeklődő. Fotó: Bertleff András
Jó időben sokkal többen árulnak a piacon, mert napsütésben jóval több az érdeklődő. Fotó: Bertleff András

Pedig eleinte csak tereferéltünk, mert ilyenkor bárkivel könnyű szóba elegyedni. A bolhapiaci elefántokkal is, akik több egyforma holmit árulnak, azaz nagyban foglalkoznak használt cikkel, olcsó áruval. Mások szerint viszont azok is így nevezhetők – s ők vannak többen –, akik az otthon feleslegessé vált holmi révén kitartóan igyekeznek pénzhez jutni.

Marketingötletnek számíthat Ocskai Béla trükkje, aki zenélő elemes rollert járatva hívta fel magára és a hatszáz forintért árult játékra a figyelmet. "Rossz érzés kidobni, ami másnak még hasznos lehet. Például a barátom a porszívóját az én Rakétámból kivett alkatrésszel javította meg, s vettem már olyan csavarhúzót pár forintért, ami átalakítva jól jött vesszőfonásnál. Egy törött villát meg azért adtam el, mert a szövéshez épp így kellett valakinek" – mondta el a nyugdíjas, akit Columbónak hív a többi árus, mert gyakran emlegeti feleségét, akit ritkán lehet látni.

De becézik állomásfőnöknek is, pedig pályamesterként és jegyvizsgálóként dolgozott a vasútnál – ilyen a bolhapiaci miliő. Béla bácsi ezért esős napokon is szívesen kipakol szokásos egyparkolónyi helyére, amiért alkalmanként nyolcszáz forintot fizet, s pár ezer forintot szokott keresni. Az is jól jön neki, s már összegyűjti neki a család az árulnivalót, az unokák kinőtt holmiját.

A piacon Columbónak becézett Ocskai Béla még egy törött villát is eladott. Fotó: Bertleff András
A piacon Columbónak becézett Ocskai Béla még egy törött villát is eladott. Fotó: Bertleff András

Mező Andrásné viszont inkább csak jó időben árul, mert napsütésben több az érdeklődő. Munkanélküli, ezért muszáj megválnia régi holmijaitól, de közben élvezi a vásári jó társaságot s már a szomszédja is adott neki divatjamúlt cipőket, adja el, ha tudja.

Szintén a kényszerűségről beszélt Erdélyi János, arról, hogy kell a kiegészítés egyéb bevétele mellé, ezért használt kerékpárokra specializálódott, amiket nagyrészt németországi, ausztriai lomtalanításokról hoz és maga javít meg. Szenvedélyesen szeret azokról beszélni, s fel is pattant egy piros, amerikai, lánc nélküli, kardántengelyes ritkaságra, s elújságolta a többi árusnak, hogy frissen szerezte. Persze mindjárt tovább is adná, tizennyolcezerért...

– Ilyen jókedvű bolhapiac nálunk nincs – mondta el Sloszár János és felesége, akik épp a hangulat és a nosztalgiázásra szinte felszólító kínálat miatt jöttek el Szlovákiából. Vásárfiával szoktak hazamenni, ezúttal egy kilencszáz forintért megkapott kosárral. Machó László játék autót és teafőzőt vett.

Szeret nézelődni a használt holmik közt, s olcsón találhat az unokáknak meglepetést. Iker Attila szerint is ajándéknak valót érdemes ilyen helyeken keresni, s szerinte nemcsak érdekességekre, értékes dolgokra is rá lehet lelni.


Kínálatkavalkád. A Dunacenter parkolójában szombaton délelőtt mintegy kétszáz árus kínált használt holmit, két büfékocsi és egy zöldséges társaságában, aki 450 forintért adta a szebb almát. Lehetett kapni 5500-ért videokamerát kazettákkal, tepsit négyszáz, csizmákat ötszáz forintért, régi Éva és Burda magazinokat, romantikus regényeket, otthonkákat, háztartási vegyszereket, cserepes növényeket, babakocsikat, alvóbabákat, nyomtatókat, fúrókat, fűnyírókat. Mindent, ami egy háztartásban megtalálható, s még horgászbotokat, csocsóasztalokat is kipakoltak. A figyelmesebben bogarászók tekerős habverőt, tehénszarv asztaldíszt, retró lemezperselyt, templomba járó lámpát is találhattak.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biolépés inkább csak tipegés megyénkben

Az országos 2,4 százalékos átlagnál magasabb a biotermelés aránya megyénkben, 3 százalék körüli, de… Tovább olvasom