Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Boldoggá avatják az egykori győri növendéket

A mártírhalált halt Brenner Jánost május elsején a szombathelyi Emlékmű-dombon avatják boldoggá. A római katolikus pap 1952 és 1955 között a győri szemináriumba járt, itt kutattunk emlékezete után.


A hittudományi főiskola káptalandombi épületének harmadik emeletén, egy sarokszoba ajtaja előtt állunk Lukácsi Zoltán rektorral. Szemben velünk, a falon fotó, rajta komoly tekintetű, szemüveges, vékony fiatalember látható reverendában. A fekete-fehér fénykép Brenner Jánost ábrázolja, a szoba egykori lakóját.
Brenner János 1931-ben született Szombathelyen. Ciszterci szerzetesnek készült, Zircen be is öltözött, a szerzetesrendek feloszlatása után lett három éven át a győri szeminárium diákja. Az egykori növendéklelki naplót vezetett, ennek jelmondata a Római levélből származott: „Az Istent szeretőknek minden a javukra 
válik."

– Karizmatikus, derűs, idősekkel és fiatalokkal egyaránt hamar közös hangot találó papként emlékszik rá mindenki – idézi fel Lukácsi Zoltán rektor. – Talán éppen ez lett a veszte, ezért vált áldozattá, ezért is pécézte ki magának a papság, a hívők megfélemlítésére törekvő diktatúra.
 
Lukácsi Zoltán rektor a meggyilkolt pap mellszobránál a főiskola kertjében. Fotó: Mészáros Mátyás
Lukácsi Zoltán rektor a meggyilkolt pap mellszobránál a főiskola kertjében. Fotó: Mészáros Mátyás

A győri tanulmányai után a határ menti Rábakethelyre helyezett lelkipásztort 1957. december 15-én éjszaka ölték meg harminckét késszúrással, máig nem tisztázott körülmények között. Gyilkosainak személyére sohasem derült fény. Még Kántort, a híres rendőrkutyát is bevonták a nyomozásba, árulta el pár éve a rektornak a kutya gazdája. Az állat szagot is fogott, de a nyomozást ezen a ponton hirtelen leállították.

Kevés személyes tárgy, inkább történetek maradtak Brenner János győri éveiről. A rektor fellapozza nekünk az intézmény anyakönyvét, amelyben a 629. számú növendék neve mellett az szerepel: apja Brenner József, anyja Wranovich Julianna. Két testvére is pap lett (öccse jelenleg a Veszprémi Hittudományi Főiskola lelki igazgatója), volt esztendő, amikor mindhárom fivér Győrben tanult. Bátyját nyelvzseniként tartjákszámon, de Jánosra úgy emlékeznek, mint akinek az esze még jobban vágott. Mára az épületben egy róla elnevezett közösségi termen kívül festmény és egy, a diktatúra papi áldozatainak szentelt emlékműnél mellszobor is emlékeztet. S nemsokára ennél is több.
 
Halála után 61 évvel egykori növendéke nevét veheti fel a győri papnevelde. Előtérben Lukácsi Zoltán rektor. Fotó: Mészáros Mátyás
Halála után 61 évvel egykori növendéke nevét veheti fel a győri papnevelde. Előtérben Lukácsi Zoltán rektor. Fotó: Mészáros Mátyás

– Intézményünk felveszi mártírhalált halt egykori tanítványa nevét, akár már a következő tanévtől Brenner János Hittudományi Főiskola lehet a nevünk – mondja Lukácsi Zoltán rektor. A hivatalos eljárás elindult, a szombathelyi és győri püspök, a család, a tanári kar, a főiskolai szenátus engedélyét megszerezték, az oktatási hivatal beleegyezésére várnak. – Brenner János intézményünk diákja volt, három éven át Győrbenkészült hivatására, az alapokat nálunk kapta meg. Büszkék vagyunk rá – fejezi be a rektor.
Új helyszínen az avatás

Miután a vártnál sokkal többen jelezték részvételi szándékukat, a boldoggá avatást új helyszínen, a szombathelyi Emlékmű-dombon tartják május elsején, a szentmise 11 órakor kezdődik. További részletek a brennerjanos.hu oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnygázpuska sült el egy elsős kezében Győrben a rendőrségi bemutatón - Négy diákot kórházba vittek

Könnygázpuska sült el egy elsős kezében Győrben a rendőrségi bemutatón - Négy diákot kórházba vittek
Úgy tudjuk, egy elöl hagyott könnygázkilövő és könnygázpatron két kisgyerek kezébe került, az egyik betöltötte és elsütötte - négy gyermeket szállítottak kórházba. Tovább olvasom