Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Black Box és Futura Magtár, avagy díjeső megyei építészeknek

Enyhe túlzással taroltak a megyei építészek az egyik legrangosabb országos építészeti seregszemlén: a Black Box és a Futura Magtár kategóriájának legjobbja lett.

"Nagyon erős idén a felhozatal" - így kommentálta a Média Építészeti Díja döntőseinek munkáját Rózsa Péter, a zsűri elnöke az Építészfórum.hu-nak.

A modern építészettel foglalkozó portál szerint Rózsa Péter igazát bizonyította az a hét-hét épület és terv, amelyek idén a döntőbe jutottak a díj első körös szavazásán.

A különböző médiumok által delegált zsűrit ugyan megosztotta néhány pályamű, a nyertesek azonban egyöntetűen magas pontszámokat kaptak mindenkitől.

Black Box: nyertes pályamű a győri egyetemről

A nyertes pályamű végül egy oktatási célú épület, a Bodrossy Attila és Czigány Tamás által tervezett győri Építész Műteremház, vagy ahogy a SZE egyetemistái gyakran emlegetik, a Black Box lett.A győri Black Box. Tervezte: Bodrossy Attila, Czigány Tamás. Fotók: Hajdú József (Építészfórum.hu).


"Az üvegtégla-dobozra hasonlító új épületszárnyon sejtelmesen átszüremlik a ház izgalmas belvilága"

A győri egyetemi szintű építészképzést szolgáló ház egyszerre előadóterem, kiállító- és közösségi tér, intenzív szakmai műhelymunka színhelye. A tervezők megtartották a rendelkezésre álló ipari betonkocka nehéz, zárt épülettömegét, sőt a súlyosságát még fokozták is a homlokzat sötétszürke festésével.

Ezzel szemben a bővítést annyira könnyeddé akarták tenni, amennyire csak lehetséges: az üvegtégla-dobozra hasonlító új épületszárnyon sejtelmesen átszüremlik a ház izgalmas belvilága.

Az egykori és jelenlegi építészeti kari tanszékvezetők által tervezett épületben a nap 24 órájában dolgozhatnak a hallgatók, akik látván mestereik munkáját, talán néhány év múlva pont ők állnak majd a zsűri elé diplomamunkájukkal vagy megépült házaikkal.

Dávidot a tanárai jelölték a rangos építészeti fórumra

Már most büszkék lehetünk azonban egy fiatal megyei építészre, hiszen a tervek kategória eredményhirdetésén Németh Dávid diplomamunkáját szavazták meg az idei legjobb tervnek.

A tervező Mosonmagyaróvár mosoni városrészében álló egykori magtár átépítését álmodta meg olyan módon, hogy az épületet egyik oldalról teljes magasságban megtoldotta egy új épületrésszel. A diplomázó úgy képzelte, hogy a Futura Magtár a tervezett funkció szerint a budapesti Csodák Palotájának kihelyezett részlege lenne.


A Futura Magtár látványterveken. Tervező: Németh Dávid.

Egy kis érdekesség a végére

Mosonmagyaróvár Önkormányzata Európai Unió-s támogatással interaktív természettudományi kiállítást tervez megvalósítani a Futura épületében. A pályázathoz a terveket Lenzsér Péter építész készíti. (Erről korábban már beszámolt portálunk.)

Németh Dávid hasonló funkciót, de más építészeti megoldást vázolt fel diplomamunkájában.

Egy érdekesség kiválóan szemlélteti a Média Építészeti Díjának menetét: Németh Dávid tervét a tanárai azután javasolták publikációra az oldalon, miután Lenzsér Péter építész az Építészfórum.hu oldalain publikálta az átépítésről szóló tervét.

Ezek után Dávid pályázott a díjra, amit a kétfordulós szavazáson keresztül meg is nyert.

Az egyik legrangosabb magyar építészeti díj idei átadásról bővebben itt olvashatnak!


A Média Építészeti Díj zsűrije és szakmai bírálói

A zsűri tagjai voltak 
Széky János (Élet és Irodalom), Eörsi Sarolta (Éva Magazin), Rózsa Péter, a zsűri elnöke, (Extra – Kultúrháttér, MTV), Devich Márton és Sümegi Noémi (Heti Válasz), Csontos János (Kő kövön, HírTV), Földes András (index.hu), Zelki János (litera.hu), Kiss András (Metropol), Tüske Ferenc (Radiocafé 98.6), Szalai Anna (Népszabadság)

Szakmai bírálók
Martinkó József, főszerkesztő, octogon.hu
Wesselényi-Garay Andor, főiskolai docens, Debreceni Egyetem 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A csomópont-átalakítás nem halogatható˝

Többször bedugul a 82-es főút be- és kivezetőszakasza - ennélfogva minél előbbi átalakításra lenne… Tovább olvasom