Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Biztonságos élet vagy `bigbrother` a Kálóczy téren?

A kilencvenes évektől folyamatosan nő a megyében is a drogfogyasztók, és az ebből élők száma. Horváth Csaba alezredes, Győr új, Mosonmagyaróvár régi rendőrkapitánya képben van. Különbséget tesz fogyasztó és fogyasztó között és azt sem felejtette el, hogy ő is volt fiatal, s szórakozott a Kálóczy téren, ahova most kamerákat szereltet fel.
Győrben beindult a bűnüldözés, a határőrséggel kibővített rendőri állomány folyamatosan jelen van az utcákon, nem egyszer akcióban is láthatjuk őket szaladni egy-egy drogfutár után. Nagy bajban vannak a drogosok, Horváth Csaba alezredes az egyik legjelentősebb problémának tartja jelenlétüket, s tesz is azért, hogy megtisztuljon a város. A győri rendőrkapitányság már idén is jelentős számú kábítószer fogyasztóval és terítővel szemben lépett fel, pedig még csak február derekán járunk.
„Rengeteg diák jár Győrbe, s nem csak a környékről, hanem messzebbről is. Ezek az emberkék hozzák magukkal sajátos viselkedésüket, kultúrájukat, s ez nem biztos, hogy egyezik a győriek elvárásaival"- fogalmazott az új rendőrkapitány.

Egyeztet a helyi üzletek vezetőivel és megpróbálja megteremteni az egyensúlyt, hisz szerinte is szükség van a szórakozásra, a mostanság olyan nagy figyelmet kapott Kálóczy téren is. Ahol tíz évvel ezelőtt a Karanténból a Zátonyba, a Kék Dunából a Laposra mentek át hangosan kiabálva, énekelve a fiatalok (középiskolások is). S akkor is elcsattant egy-egy pofon, a parkban kórus ordította hajnali kettőkor, hogy „jó reggelt nyugdíjasok", a sarki élelmiszerbolt pedig csak ablakon keresztül volt hajlandó átadni a legolcsóbb tablettás borát a tiniknek, akik rendszerint beszabadulva a boltba azt loptak el amit értek. Ritkán, de lehetett találkozni marihuanát fogyasztókkal is, a terjesztőkről csak legendák voltak ismeretesek. A rendőrkapitány még korábbi időszakra emlékszik vissza, amikor a technokol volt a divat, s belátja, akkor is csak a korosztály egy igen kicsiny része élt ilyen bódító szerekkel. Azóta más lett a szórakozóhelyek neve ugyan, de ugyanúgy vannak buta emberek, akik egyre súlyosabb bűncselekményeket követnek el. A drogfogyasztók, s terjesztők száma is nagy mértékben emelkedett, s akár morális válságról is beszélhetünk, amikor egy tizenhét éves magamutogató, szeméremsértő fiatal azzal védekezik, hogy csak akkor tesz ilyet, amikor drog hatása alatt áll.

Horváth Csaba alezredes szerint a kamerarendszer, amit most telepítenek a Kálóczy tér szemmel tartása végett jó, de nem mindenható. Emlékeztetett rá, hogy azokon a helyeken, ahova felszerelték őket más városokban, visszaszorult a prostitúció és az autófeltörések száma is. Épp ebben látja a kamerarendszer fontosságát, hisz szerinte a drogfogyasztás és a vagyon elleni bűncselekmények kéz a kézben járnak. Egy héttel ezelőtt például a Kálóczy téren, a már megerősített járőrszolgálat olyan, éppen drogozó fiatalokat kapott el, akiket kocsik feltöréséért már egyébként is kerestek.

Arra a kérdésre, hogy nem túl „bigbrother"-es megoldás-e kamerarendszerrel fellépni a bűnözés ellen, és nem inkább a megelőzésre és a nevelésre kellene-e nagyobb hangsúlyt fektetni, a rendőrkapitány azt felelte, hogy ez igaz, de a 21. században élünk. „Sajnos vannak nem normális emberek. S most mit mondjak a nevelésre? Szombaton éjjel tizenegy órakor találtunk egy 13 éves gyereket, aki ott szórakozott a Kálóczy téren"- fogalmazott Horváth Csaba.

Olvasóink írták

 • 12. Joe 2008. február 23. 14:30
  „Gyakornak problémái vannak a nagyobb tapasztalattal és tájékozottsággal.”
 • 11. gyakor 2008. február 21. 17:10
  „Lehet, hogy mások elhiszik, amit itt és másutt összezagyválsz, nekem már minden tiszta. Jó szórakozás a blöffölés?”
 • 10. Joe 2008. február 21. 16:07
  „Nem csak hasamra csaptam. Lehet hogy a Google Earth mutatna valamit de oda komolyabb készulék kellene mint amit én használlok.
  Egy pár telefohvivás ismerosoknek egyszerubb megoldás szerintem.”
 • 9. gyakor 2008. február 19. 14:47
  „Műholdvevőn keresztűl Joe!”
 • 8. Joe 2008. február 18. 21:23
  „Én ugy látom az valami uj diszko lessz.”
 • 7. gyakor 2008. február 18. 19:05
  „Joe! Mindenkinek olyan okosan osztod az észt! Meg tudnád mondani, hogy mi épül a Kálóczy tér egyetem felöli sarkán? Csak nem rendőrörs?”
 • 6. Cseter János 2008. február 18. 10:29
  „Mint egy hónapja, hogy megírtam e rovatban azt,hogy Győrben is nagyon könnyen megalkothatnának egys "nyócker" cimű filmet! Persze ezzel csupán, azt mutathatnák be, hogy a bűnüldözés itt is csak az utcai látványosság méretéig terjed! Nyílván ezt a fajta bűnözést is kell üldözni. De arról miért nincs hír, hogy a fehérgalléros bűnözésre is koncentrálnak a derék rendőreink? Vagy az addig titok mig valamelyik "párt" nem emgedélyezi a közzétételt? Mi is van a fekete és a szürke munkafoglalkoztatással, a munkaerő kölcsönzéssel? Ja az nem olyan látványos mit esetleg a magamutogató,rejszoló,vagy a sokmilliós kamerákkal rögzített zsebesek párzezres tolvajok lefülelése? No és mi van a nyugdijasok fosztogatásával? Annak feltárását, mikor engedélyezi a hatalmon lévő elit?”
 • 5. Joe 2008. február 17. 18:25
  „Nem rossz, persze hogy nem árt korulnézni és nem kell rogton hasraesni minden hirnek. Én se láttam a kamerat, pedig gugliztam a kornyéket. Egy rendor kocsit láttam a tilosban parkolni.”
 • 4. mese 2008. február 17. 15:55
  „ott nincs kamera? azt is tudják higat szartál-e!”
 • 3. Joe 2008. február 17. 13:47
  „Itt megint csak tudatzavarban vagy. ébredj fel. Aki nyugaton van hosszab ideje az nem kiván oda vissza. Nem azért mert amerika imádó.”
 • 2. and 2008. február 17. 12:42
  „Joe! Szakadj már le, a pofátlan amerikai imádatoddal!!!”
 • 1. Joe 2008. február 17. 07:59
  „Én nem kivánok a 21 században ott élni. Igaz hogy a huszadiban is már lábammal szavaztam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra útra kelhet a Tűzhangya

Vasvári János anno Győrben tanult a Széchenyi főiskolán, most pedig a Csendes-óceán meghódítására… Tovább olvasom