Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Bizottsági hiányzási mérleg

Győr - Átlagosan a tagok negyede hiányzott a győri önkormányzati bizottságok idei üléseiről.


Vannak eminens politikusok, de olyanok is, akik minden harmadik-negyedik ülésen írják csak alá a jelenléti ívet.

A győri közgyűlés munkáját hét bizottság segíti. Borkai Zsolt polgármester, a négy alpolgármester, valamint Dézsi Csaba András (Fidesz) kivételével mindegyik képviselő tagja valamelyiknek, Borsi Róbert (Fidesz) egyedüliként kettőnek is.

A polgármesteri hivatal portálunk kérésére kimutatást készített arról, hogy a tagok milyen gyakorisággal vettek részt a bizottságok ülésein idén. Mindössze öten vannak olyanok, akik egyszer sem hiányoztak: Kalmár Ákos (Fidesz), Ecker Gyula (Fidesz), Horváth László (Fidesz), Horváth Vilmos (Fidesz) és Herkely Ákos (KDNP). Az ülések minimum kilenctizedén további heten írták alá a jelenléti ívet. Összesen 21 olyan politikus akad, aki minden négyből legalább három ülésen megjelent.

A frakciók közül a legmagasabb részvételi aránnyal, 87,3 százalékossal a Fidesz büszkélkedhet a bizottsági üléseken. Utána a kereszténydemokraták következnek 86,7 százalékkal, majd a szocialisták 64,4-del. Más pártnak, szervezetnek jelenleg nincs frakciója a közgyűlésben, annak feltétele ugyanis legalább két képviselői mandátum.

Vannak ˝nagy hiányzók˝ is. A szocialista Bécsi Zoltán a városstratégiai bizottság 16 üléséből négyen vett részt. – Valóban igaz, ebben az évben nagyon nehezen tudtam megoldani, hogy részt vegyek a bizottsági üléseken. Én azon képviselőkhöz tartozom, akik nem a politikából, illetve a politikai kapcsolataiból élnek meg, hanem a civil munkájukból. A gazdasági válság miatt nagyon nehéz egy év áll mögöttem, de úgy számoltam, hogy a jövőben már könnyebb időszak következhet. Ha nem így lesz, akkor valóban meg kell gondolni a tagságról való lemondásomat, de hangsúlyozom, nagyon bízom abban, hogy a szigorú munkabeosztásomon tudok majd változtatni, s részt vehetek a bizottsági üléseken. Azt azért el kell mondanom, hogy – tiltakozásom ellenére – a bizottsági ülést munkaidőn kívüli időpontról előrehozták munkaidő alattira, ami a hozzám hasonló helyzetben lévő képviselőknek nem kedvez.˝

Mohos Péter (korábban SZDSZ-es, most független képviselő) a pénzügyi bizottság 19 üléséből ötön volt jelen. – Civil munkámból kifolyólag voltam én is sokat külföldön, s bár az elején úgy terveztem, hogy mindez egy-két hónapot jelent majd, ennél sokkal tovább tartott ez a szakasz az életemben. Nem fontolgatom a lemondásomat, ugyanis mostantól már nem kell annyit külföldre utaznom, így a jövőben részt tudok venni a bizottsági üléseken.

Szabó József (MDF) a gazdasági, informatikai és idegenforgalmi bizottság 12 üléséből négyen volt jelen. – Civil munkám miatt számos alkalommal kell külföldre utaznom, s kétségkívül az sem könnyíti meg a helyzetemet, hogy a bizottsági ülések időpontját sokszor megváltoztatják. Az eredetileg szerdai üléseket  – amelyeket be tudtam programozni a munkám mellé – nemegyszer más időpontra tolták el, amihez nehéz igazodni. A képet árnyalja az is, hogy volt olyan eset, amikor többen hiányoztak, így határozatképtelenek voltunk, de a témát megvitattuk, csak  jelenléti ívet nem töltöttünk ki. Célszerű lenne olyan rendet megállapítani, amelyben a képviselőtársak többsége részt tud venni. Ha ez nem így lesz, akkor valóban érdemes meggondolni a folytatást. Ami még tény, hogy ha nem is tudok részt venni az adott ülésen, az anyagot tanulmányozom otthon, vagy ha én éppen nem tudom  megtenni, akkor megkérem egy barátomat, aki minden kérdéses pontot kiszúr s azt jelzi nekem.

Szijjártó Péter a gazdasági bizottság elnökeként 12 ülésből négyen vett részt, így ő is a nagy hiányzók közé sorolandó. A politikus titkárságán keresztül üzent hétfőn, hogy nincs ideje reagálni a megkeresésünkre.


Képviselői illetmények

A győri önkormányzati képviselők ˝alapilletménye˝ jelenleg bruttó 100.490 forint. A bizottsági elnökök ennél az összegnél 90 százalékkal kapnak többet, azaz  190.900 forintot; a bizottsági tagok 45 százalékkal, vagyis 145.700 forintot.

Olvasóink írták

  • 3. tber 2009. október 21. 10:55
    „Igazatok van. Szerintem is aki hiányzik akkor a hiányzásra ne kapjon illetményt. Természetesen az is jó ötlet, hogy a képviselő lehessen visszahívható (önkörmányzati és országgyűlési), bizonyos feltételek mellett. nem azért lettek megválasztva, hogy csak fizetésnapon legyenek képviselők. Kérem az urakat, hogy ne feledkezzenek meg arról - legyenek bármilyen pártállásuak - hogy Ök a városunkat illetve a választóikat kell, hogy szolgálják.”
  • 2. tosa2 2009. október 20. 15:26
    „Szegény képviselők, a sok másodállás miatt nem tudnak részt venni a főfoglalkozásukon.”
  • 1. gyugyu1 2009. október 20. 11:05
    „A szargyártóur nem ér rá a kérdésekre válaszolni amit a választói tesznek fel ? tudjuk milyen elfoglalt ebből is látszik mennyire képviseli azokat akik megválasztották !! erre a hozzáállásra két megoldást kellene alkalmazni !! 1.: egyszerű a matek a költségelszámoléásnak és a képviselői fizetésnek az összegét elosztani a hónap napjainak számával és csak annyi napra járjon térités amennyi képviselői gyülésen részt vett !!! 2.: A KÉPVISELŐK LEGYENEK VISSZAHIVHATÓL !!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendszeresen lába kél a letermelt tűzifának

Kerékpárvázon, személykocsi csomagtartójában, lovas kocsin vagy traktoron: egész évben, de a hideg… Tovább olvasom