Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Beruháztak a jövőbe

Győr - A támogatási szerződés aláírásával kedden az egyik legfontosabb szakaszához ért a Győr és térsége települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer megvalósítása. A régió 112 települését érintő 9,5 milliárdos projekt tervezett támogatási összege 6,5 milliárd forint.

A Győrben és térségében megvalósuló hulladékkezelési nagyprojekt támogatásáról írt alá szerződést tegnap a városháza dísztermében Kiss Pál, a környezetvédelmi tárca fejlesztési igazgatója, Molnár Csaba fejlesztési politikáért felelős államtitkár és Hegyi Zoltán, a hulladékgazdálkodási társulás tanácsának elnöke.

Az aláírással megnyílt az út a beruházás finanszírozása előtt, amelynek elkészültével 260 ezer ember környezetének minősége javulhat a szelektíven gyűjtött hulladék hasznosításával, a biológiailag lebomló hulladékmennyiség csökkentésével és a biztonságos elhelyezés feltételeinek megteremtésével. A beruházás kivitelezése a nyáron megkezdődött a sashegyi hulladéklerakó és -kezelő központ építésével.

A szerződés aláírása előtt Borkai Zsolt, Molnár Csaba, Hegyi Zoltán és Kiss Pál is méltatták azt az utat, ameddig a projekt eljutott. Fotó: Bertleff András
A szerződés aláírása előtt Borkai Zsolt, Molnár Csaba, Hegyi Zoltán és Kiss Pál is méltatták azt az utat, ameddig a projekt eljutott. Fotó: Bertleff András

Az átrakóállomások, a hulladékudvarok építése és a szelektív szigetek telepítése a jövő év elején kezdődik és 2010 tavaszára fejeződhet be.

Győr polgármestere, Borkai Zsolt beszédében a számos apró lépés utáni nagy lépésnek nevezte a szerződés aláírását. A városvezető köszönetét fejezte ki a beruházást irányító Győri Kommunális Szolgáltató Kft. vezetőinek és munkatársainak agilitásukért, problémamegoldó képességükért. A polgármester hangsúlyozta, hogy ekkora beruházás még nem volt a városban, s ekkora önrész sem. Győr önkormányzata és a Komszol közösen 3 milliárd forint önrészt vállalt.

A fejlesztési államtitkár, Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy a projekt beruházás a jövőbe. Egyben egy régi álom valósult meg üzenetként: a város és környékének polgárai elszántak, hogy úgy hagyják utódaikra a környezetet, mint ahogyan ők szüleiktől átvették. Kiss Pál fejlesztési igazgató kiemelte, hogy Győrben a hulladékgazdálkodási rendszer projekt országosan is az élmezőnyben van. Egyben a második nagyberuházás a szennyvíztisztító és a komposztáló beruházás után. Hegyi Zoltán tanulási útnak nevezte, míg az aláíráshoz értek. Tanult a pályázat írója, az elbírálója, de a hatóságok is. A Komszol ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás többek között azt hangsúlyozta, 2003-ban, a közgyűlési határozatnál nehéz útra számított, de ennyire göröngyösre nem, amellyel tegnapig eljutottak. Azonban az igyekezetet siker koronázta.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliárd az utakra

Győr - Csaknem kétmilliárd forintot tervez a lakóutcaprogram 2009-es folytatására a győri… Tovább olvasom