Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Balogh-könyv titkos történetekkel

Győr - Nyomtatásban most először olvasható, korábban „titkos vagy elhallgatott" történetek, információk is szerepelnek a Balogh József volt győri polgármesterről szóló könyvben. A politikus hiteles korrajznak szánja a kötetet.
Nem gondoltam volna, hogy egyszer „regényhőssé" tesznek – így kommentálta Balogh József a róla szóló, Baloghjóska című, Kis győri történelmi visszakacsintások választóknak és választhatóknak alcímű könyvet a keddi győri sajtóbemutatón. Neupor Zsolt, a Magyar Szocialista Párt győri elnöke elmondta: egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy megkérjék Győr 1989–90 közötti tanácselnökét, 1994–2006 közötti polgármesterét, hogy írja meg pályája érdekes történeteit. Ő erre egyedül nem akart vállalkozni, így a kötetet végül Fábián György, lapunk főszerkesztő-helyettese vetette papírra a 2007 augusztusa és októbere között magnóra vett beszélgetések nyomán.

Fotó: Bertleff András

Balogh József a bemutatón azt hangsúlyozta: senkit sem kívántak megbántani, igyekeztek sine ira et studio, azaz harag és részrehajlás nélkül fogalmazni. „Biztosan lesznek politikai reakciók a könyvre, de a történetek során ellenfeleimmel is igyekeztem korrekten bánni" – toldotta meg. Beszámolt arról is, hogy valamennyi történet hitelessége dokumentumokkal és/vagy tanúkkal alátámasztható, ezért is szerepel sok név a szövegben. „A célom az volt, hogy a könyv hiteles korrajzot adjon Győrről és Magyarországról. Manapság sokan elfordulnak a politikától – nekik is ajánlom elolvasásra, mert talán némi magyarázatul szolgál arra, mi miért úgy történt, ahogy" – fogalmazott a volt polgármester, aki reméli, a kötet közelebb hozza az élethez, a realitásokhoz a politikát.
Balogh József hozzátette: a terjedelem 40 százaléka a szocializmus időszakáról, 20 százaléka a rendszerváltás körüli történésekről, 40 százaléka a rendszerváltás utáni évekről szól. A Kisalföld kérdésére elmondta, nem vezette olyan szándék, hogy nosztalgiát keltsen a Kádár-éra iránt, de értékelést azért ad a korszakról. „Próbáltam azt is bebizonyítani, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt nem hülyék gyülekezete volt" – jegyezte meg.

Fotó: Bertleff András

A szerző, Fábián György arról beszélt, hogy a 300 oldalas, régi dokumentumokat, fotókat is tartalmazó kötet írása során arra törekedett, hogy olvasmányos, érdekes történetek szövedéke jöjjön létre. Mintegy száz oldalra való sztori így is kimaradt belőle. Újságírói kérdésre elhangzott, sok „titkos vagy csak elhallgatott, nem publikus" történés, információ most olvasható először nyomtatásban.

A 2480 forintba kerülő könyv – amelyet a Havilah Kiadó jelentetett meg háromezer példányban – elsősorban a győri és a megyei könyvesboltokban vásárolható meg, de bekerül az országos terjesztési rendszerbe is.


Dedikálás csütörtökön

Balogh József és a szerző, Fábián György csütörtökön 15 órakor dedikálja a Baloghjóska című könyvet Győrben, a Baross úti McDonald's gyorsétteremben található Kalligráf könyvesboltban.

Olvasóink írták

 • 6. Eva- 2008. május 08. 00:10
  „5-höz!

  Te kinek a popóját nyalod?

  Elv: mindenki kiindul valahonnan-Te magadból.De tedd közzé a választásod!

  //különben miért probcsi, ha valaki normálisan gondolkodik múltról, jelenről, jövőről?//
  Miért baj, ha szocialista?”
 • 5. Kón Bundi 2008. május 07. 19:20
  „Buzernyák!
  Nem az a kérdés, hogy Joe vagy Georg? Hanem, hogy cocialista-e ez a fábián gyerek vagy nem? (a FÜGGETLEN NAPILAPNÁL!)
  Egyértelmű, hogy cocialista a csákó, úgy mint te kisöcsi.
  Ez a lényeg komcsiseggnyalókám!”
 • 4. nemmmmindegy? 2008. május 07. 10:59
  „még szerencse, hogy az álfábián nem a normális emberek közé tartozik, így nyugodt szívvel konstatáltam, hogy ő a kisebbséghez tartozik.
  Először is kedves bunkókám!
  A Fábián Gyuri nem főszerkesztő, hanem főszerkesztő-helyettes.
  Másodszor miért lesz attól egy újságíró bértollnok, ha felkérik őt egy sikeres ember életrajzának megírására? Talán mert van esze, érzéke hozzá? Mert akkor én kérek elnézést...
  Harmadszor a képen látható úriemberek keresztnevei: György, József és Zsolt. A Joe ugye magyarul Jánost jelent...
  Mielőtt kommentet írsz faszikám, nézz utána pár dolognak, ne tedd magad közröhej tárgyává!”
 • 3. kendeffy 2008. május 07. 08:49
  „Ez szégyen! Bravó független újságírás! A Kisalföldnek ki kellene írni, hogy "Regionális Szocialista Napilap"!”
 • 2. Fábián Gyuri a "független" 2008. május 06. 21:21
  „Fábián György, Kisalföld főszerkesztő.

  Mint megbízható balos bértollnok. (Sajnos.)

  Böszme Joe és mocskolódónyúpor elvtársak mellett.
  (Egyáltalán, mit keres ott az utóbbi elvtárs a pulpituson?)

  Gratulálok újabb művéhez a "független" médium, "független" munkatársának!

  Kell ez Önnek, György? Mert a normális embereknek Győrben - már nem!”
 • 1. fletó 2008. május 06. 19:13
  „Ez a tapló!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták a Baloghjóskát

Győr - Bemutatták a Baloghjóska című könyvet Győrben. Tovább olvasom