Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Azbesztmentes panelek

Az érintett épületek egyharmadában távolították el a rákkeltő hatású, hajdani „gyári” beépítésű szigetelést.
Tegnap megtörtént a győri azbesztmentesítési program utolsó épületegyüttesében (Bartók Béla út 45–47., illetve Herman Ottó u. 15.) a műszaki átadás, végeztek a munkával. Elhelyezték az emlékeztető táblát: immár ezeknek az épületeknek a földszintjén, alagsorában is megszabadultak a lakók a rákkeltő hatású, az építés után már betiltott azbeszt hőszigetelőtől. (A görög azbesztosz „kiolthatatlant" vagy „maradandót" jelent. Ez az ásványi szilikát anyag éghetetlen, sav-, lúg- és olajálló, nem bomlik el.)

Győrben az „azbesztes" panelházakban összesen 10.253 lakás van. A most befejeződött program 3126 lakást érintett. Pontosan még nem tudni, de remélhetően jövőre folytatódik a megyeszékhelyen az azbesztmentesítés. (A környezetvédelmi miniszter egyik nyilatkozata szerint az egész országban tíz éven belül végezni kell vele.)
A győri azbesztmentesítéshez 450 millió forint volt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból kapott pénz, 120 millió forintot a magyar költségvetés adott, az önkormányzat önrésze 30 millió forint volt, amelyben a Belügyminisztérium biztosított 18 millió forint támogatást.
A kivitelezés nyertes konzorciumának tagjai a West Hungária Bau Építő Kft. vezetésével a Vidra Környezetgazdálkodási Kft., a Dunamenti Tűzvédelmi Rt., illetve a Dunamenti VK Rt. volt. Az azbesztmentesítés rendkívül speciális munka, a veszélyes anyagot teljesen zárt, vákuum alatti térben lehet eltávolítani, állandó ellenőrzés mellett, hogy a kinti légtérbe ne jusson semmi szennyeződés. Ezt mérőkocsi, mobil laboratórium ellenőrizte, amely állandóan a helyszínen volt. Ha a lakók közül valaki úgy gondolta, veszélyes anyag kerülhetett a levegőbe, azonnal mértek, ha kellett, éjszaka is. A bontási hulladékot mint veszélyes anyagot speciális műanyag zsákba tették, amit egy újabb, dupla rétegű zsák követett, így került a lezárt, dupla falú konténerbe. A leszedett veszélyes szigetelés végül egy Aszód mellett kialakított területen „szarkofágba" kerül...

Adyvárosban, Dél-Nádorvárosban (a vásárcsarnok környékén), illetve a József Attila-lakótelepen végeztek ilyen munkákat. Az azbeszt eltávolítása a lakóknak teljesen ingyenes volt, ám a lebontott helyett új hőszigetelésről az épületek fogadószintjén már maguknak kell gondoskodniuk. Minden mentesített épületen emlékeztetőül tábla jelzi a munkákat. Ezenfelül a ház tanúsítványt is kap arról, hogy immár azbesztmentes. Ezt a közös képviselőtől kaphatja meg, aki esetleg el akarja adni lakását. Az azbesztmentesség ugyanis értéknövelő lehet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két nagy csatornafelújítás kezdődött

A Pannon-Víz zrt. az elmúlt napokban két fontos rekonstrukciós munkáját kezdte meg Győrben. A… Tovább olvasom