Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Az új CT felezi a várólistát a győri kórházban

Tizenhárom év szünet után újra van saját CT-je a győri kórháznak.
Hogy érezzük, ez mit jelent: a speciális vizsgálatoknál a felére – egy hónapra – csökkenhet a várólista.

Furcsa leírni, de valóban ma már történelem, hogy 1989. június 5-én a győri Petz-kórházba megérkezett az első CT. A gép akkor maga volt a csoda, de tizenkét év után kiszolgálta az idejét: 2001. május 13-án végleg kivonták a forgalomból. A kórház egy ideig még bérelt egy másik gépet, majd szerződést kötött egy külsős céggel, amely mostanáig a vizsgálatokat elvégezte – cserébe az intézmény fizetett ezért.

Három éve küzd a kórház azért a gépért, amelyet csütörtökön bemutattak.

Magyarország jelenleg legnagyobb „szeletszámú" (160-as) CT-készülékét üzemeltetik tizenkét órában a győri kórházban.

A 160 szeletes CT egy átlagembert egy perc alatt átvilágít. Ára háromszázmillió forint körül van, a hatása pénzben nem mérhető. Fotó: Mészáros
A 160 szeletes CT egy átlagembert egy perc alatt átvilágít. Ára háromszázmillió forint körül van, a hatása pénzben nem mérhető. Fotó: Mészáros


Lefordítjuk mindezt a betegek nyelvére, példának a sürgősségi osztályt véve: naponta délután négy óráig a sürgősségire érkező betegeket mostantól ez a CT vizsgálja (ha szükséges); ügyeleti időben pedig fele-fele arányban a kórházi, illetve a szomszédos, külső szolgáltató cég gépe végzi a feladatot.

Mivel most már két helyen áll rendelkezésre CT, ezért akár kétszer-háromszor annyi vizsgálatot lehet elvégezni, mint eddig. Ez nem a kórházon, s még kevésbé a gépen múlik – amely egy perc alatt egy 170 centi magas embert tetőtől talpig „átvilágít" –, hanem azon, hogy az OEP mennyi vizsgálatot finanszíroz a kórháznak.

Dr. Tamás László János főigazgató az erre vonatkozó kérdésünkre elmondta, „ostromolják" az egészségpénztárat. Annyit azért az intézményvezető is tud tenni, hogy a járóbeteg-ellátásról havonta 2,5–3 millió forintot átcsoportosít erre a célra: ennyivel ki tudják egészíteni az OEP jelenlegi 8 millió forintos keretét.

A gép a piacon lévő technikák egyik legmodernebbje, 3D-vizsgálatra is alkalmas, a legkorszerűbb dóziscsökkentő eljárásokkal szerelték fel.
A beteg számára talán a legfontosabbat még egyszer érdemes aláhúzni: járó betegként, szakorvosi beutalóra hivatkozva, jelenleg csaknem három hónap múlva kapnánk időpontot. Ez lehet tehát egy hónap...

Együttműködési  megállapodás

A csütörtökön „kórházi" nap volt Győrben, a megyei önkormányzat, a győri Széchenyi-egyetem és a Petz-kórház együttműködési megállapodást írt alá. Azt is mondhatnánk, hogy ezzel jelképesen jegygyűrű került a felek ujjára, amely tovább erősíti a már évek óta meglévő együttműködést.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben a hajléktalanszállón késelt, most szabadult, de nem kapott új esélyt

Egy frissen szabadult férfi jött be szerkesztőségünkbe: új eséllyel indul-e az, aki letöltötte… Tovább olvasom