Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Az ortodox egyház kis missziósai

Az ország különböző vidékeiről érkeztek szerb gyerekek a budai ortodox egyházmegye által szervezett hittantáborba.
Az ország különböző vidékeiről érkeztek szerb gyerekek abba a budai ortodox egyházmegye által szervezett hittantáborba, amit idén Győrött, a „görög szigeten" tartottak.

Mára ugyan szerény lélekszámban élnek Magyarországon szerbek, de annál gazdagabb közösségeik lelki és kulturális élete, vélekedett találkozásunkkor Káplán Pavle atya. A lórévi parókus több éve irányítja a budai szerb ortodox egyházmegye hittantáborát. Érdeklődésünkre elmondta: az első időben az ősi ráckevei kolostor adott otthont az együttléteknek, majd úgy döntöttek, hogy „országjárásba" kezdenek.
Olyan helyeken tartották, tartják a tábort, ahol valaha szerbek éltek vagy élnek. Idén Győrt keresték fel és munkájukhoz a görög katolikus egyházközség, az úgynevezett „görög sziget" biztosított lehetőségeket.
– Az már külön ajándék, hogy győri testvéreink csodálatos templomában, – ahogy a győriek emlegetik – a rác templomban tarthattuk délutáni istentiszteleteinket, vecsernyéinket és mindennapi szentliturgiánkat – mondta lelkesen Pavle atya, majd hozzátette, hogy táborukba az ország minden részéről érkeztek szerb (néhány orosz származású is van köztük) gyerekek. Olyan diá-

kok, akiknek többsége még beszéli őseik nyelvét és kötődik az ortodox egyházhoz.
A hittantábor munkáját csoport- és közös foglalkozásokra építették. Énekeket – ami az ortodox liturgia alapja, meghatározója – tanultak, az istentiszteleti alkalmakon a fiúk ministráltak, a lányok pedig apostoli olvasmányokat olvastak fel. Idén az előadások fő témája az egyházi festészet, művészet, az ikonográfia volt. Ehhez hiteles „illusztrációnak" bizonyult a rác templom barokk ikonosztazionja. Az együtt töltött hetet a témához illő, „lelki" akadályversennyel, majd azzal a püspöki liturgiával zárták, amelynek részeként a közösség úrvacsorában részesült.
Pavle atya szerint a részt vevő gyerekek „kis misszionáriusokként térnek haza, vissza a gyülekezetükbe és ott az egyhetes élményektől feltöltődve a legtermészetesebb módon hirdetik az egyház üzenetét".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszintes bevásárlóközpont épül

Legalább három helyen tervezik újabb bevásárlóközpontok felhúzását különböző befektetők a megyeszékhelyen. Információnk alapján ötszintes bevásárlóközpont építését tervezi egy budapesti kft. Győr-Szabadhegyen, a József Attila utcai volt lovassági laktanyában. A környezeti hatástanulmány már nyilvános, míg a terveket most készíti egy győri iroda. Tovább olvasom