Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Az iskolai erőszak is mintákkal terjed

Győr - Mi számít erőszaknak? Mit tart az ember gyereke sértőnek? A győri gyakorló általános iskolában a héten zajló konferencián erről tanácskoznak pedagógusok.
A négy ország részvételével zajló iskolai felmérésekből annyi első látásra kiderül, hogy az erőszak fogalmát nemcsak társadalmi rétegenként, de korosztályonként is eltérően értelmezzük.

Míg például a felnőttek hajlamosak bűntudatra, ha a gyereket kötelezik a részvételre az otthoni munkában, a gyerekek nagy többsége ezt egyáltalán nem erőszakként éli meg.

– Minden iskolában, a legjobb hírűekben is jelen van az erőszak: ha nem is a fizikai, de a szóbeli bizonyosan – tudtuk meg Németh Gáborné Doktor Andreától, a nemzetközi együttműködésben zajló kutatás koordinátorától. A mintákat „természetesen" többnyire otthonról hozzák, de mindenképp a felnőttektől tanulják a gyerekek. A német, osztrák, olasz, magyar együttműködésben megkezdett munka gyümölcse tehát akár generációk múltán érhet be.

A Tempus Közalapítvány Comenius Iskolai Együttműködések támogatásával szervezett háromnapos találkozó szerdán ismerkedéssel és kábítószer-ellenes módszertani előadással kezdődött. Ma az erőszakmentes iskola jegyében bemutatóórát tartanak filmrészletelemzésekkel, szituációs játékokkal, elemzik a nyelvi órák adta lehetőségeket az erőszak megelőzésében, illetve értékelik a gyakorló, a Kossuth és a nádorvárosi általános iskolák részvételével készített „erőszakbarométer"-vizsgálatot. Meghallgatják Kovács Sándor, a megyei rendőr-főkapitányság osztályvezetője bűnmegelőzési témájú előadását. A harmadik napot a további feladatok egyeztetésének szentelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sipőcz Ernő keveselli a 16 milliós végkielégítést

Győr - Bruttó tizenhatmilliós végkielégítést kapott Sipőcz Ernő, a győri Pannon-Víz Zrt. egykori… Tovább olvasom